Ihneď mäkké, ihneď zdobiteľné medovníčky - netreba cesto nechať odstáť

eliniatko - fotkaeliniatko, 3. decembra 2016
Ihneď mäkké, ihneď zdobiteľné medovníčky - netreba cesto nechať odstáť
Foto: eliniatko

Konečne sa mi podarilo zdokonaliť recept na medovníky, ktorý som od kohosi dostala, tak, že už nebudem meniť. Skutočne už im nechýba nič. Cesto Zobraziť celý popisKonečne sa mi podarilo zdokonaliť recept na medovníky, ktorý som od kohosi dostala, tak, že už nebudem meniť. Skutočne už im nechýba nič. Cesto sa robí rýchlo, ľahko, netreba ho nechať odstáť (ihneď po dorobení môžme vykrajovať a piecť), pracuje sa s ním skvele a dobre sa aj vaľká a nerozpadá sa, po dopečení sú ihneď mäkké a aj mäkké (v uzavretej nádobe) ostanú, a možno ich ihneď zdobiť. Od dvoch rôznych ochutnávačov označené ako "najlepšie čo kedy jedli". Voňajú dokonale. Vyskúšajte, uvidíte :)

20 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

50 g
100 g
650 g
3 lyžičky
2 kopcovité lyžičky
4 ks
250 g
2 kopcovité lyžičky
 štipka
zo dve štipky
 pokvapkať
 pokvapkať jemne
Tajná ingrediencia:
2 poriadne lyžice (dala som jahodový)
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv zmiešame všetky suroviny - ručne, poriadne, do hladka. Ak sa konečná "guľa" cesta lepí, miesime ju ešte na podložke s ďalšou troškou múky (po troške pridávame kým má sprvnu nelepivú konzistenciu). Nezľaknite sa džemu, nebude ho ani cítiť, no dá cestu úplne iný rozmer. Ja som dala jahodový, ale vyberte aký máte či aký máte radi (ale nie s veľkými kúskami). Na konci vznikne krásne, vláčne cesto čo sa fantasticky vaľká (treba trochu pomúčiť dole aj hore).

  2. 2

    Vyvaľkáme na pár mm a vykrajujeme - pokladáme na vymastený plech na ktorý ešte položíme papier na pečenie. Naj sa mi piekli pri nastavení rúry na ohrev zhora. Vy podľa svojej rúry samozrejme. Ak máte radšej hrubšie, budú sa piecť okolo 10 min. (kontrolujeme priebežne, podľa rúry), tenšie okolo 6 min.

    Ihneď mäkké, ihneď zdobiteľné medovníčky - netreba cesto nechať odstáť - obrázok 2
  3. 3

    Na konci pečenia (poslednú minútku, keď už sú medovníky skoro hotové - potrieme vajíčkom, o chvíľku vyberieme. Necháme chvíľku vychladnúť a môžme jesť, odložiť, či zdobiť :-)

  4. 4

    Sú krásne, nedrobia sa, nepukajú, hneď sú mäkké, voňavé. Ja som dorobila jednu dávku a chystám sa na ďalšiu, tak doma chutia :-) (Čo medovníčky nikdy neboli také obľúbené).

    Ihneď mäkké, ihneď zdobiteľné medovníčky - netreba cesto nechať odstáť - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť!

    Ihneď mäkké, ihneď zdobiteľné medovníčky - netreba cesto nechať odstáť - obrázok 5

Diskusia k receptu

denyany
Už mám overený rcp na skvelé medovníky ihneď mäkké, robila som ich posledné dvoje Vianoce, ale keď tak chváliš, tak možno urobím tie moje z polovičnej dávky a aj tvoje. Zaujal ma džem v ceste.
eliniatko
@Haji na fotke čo mi pomocník pomáha, je chlapček - môj syn :-) Má dlhšie vlásky takže môže trošku pripomínať dievčatko (možno aj tie červené tepláčiky pomohli, to sú také na spanie staršie ;-) ).

haji
@Eliniatko (3.12.2016 11:08)
Hahaha to jsem tomu dala, považovat chlapčeka za dievčatko, jejda, to mu ani neříkej, že je Haji slepá jako patrona. Musím uznat, že je tvůj synček moc hezký a pracovitý! Krásnou sobotu přeji!
bubaya
Roztomilé chlápätko, aj ja mám takého pomocníka, len už je žiaľ trochu väčší. A recept tiež nemá chybu. Decká nechcú čakať, kým cesto postojí, chcú hneď piecť, koštovať, zdobiť, takže tvoj recept bude mať u nás veľký úspech. Aj ja mám takého pomocníka
tothka
Môj malý pomocník by si určite tiež priniesol stupáčik, aby videl a ihneď sa zapojil, veď musí pomáhať. Má dva a pol a nemôže chýbať pri ničom čo sa v kuchyni robí. Ja mám síce svoj recept (nachádza sa aj tu na Vareche) ale to pridanie džemu vyskúšam. Chystám sa zajtra piecť.
atina47
Dekuji za ten tajny pridavek, v zivote by mne to nenapadlo a to uz neco pamatuji. Mas krasneho synka a sikovneho pomocnika.
eliniatko
@Amelia11 v otm prípade niekde nastala chyba, alebo bol problém v rúre (moc silná? alebo tam boli pridlho?) pretože ja ich mám už doma uskladnené 2 týždne a ešte stále sú mäkké :-)

eliniatko
jediné tvrdé, čo som mala, bli také, na ktoré som zabudla v rúre a som ich spiekla. skúste nechať kratšie nech sa nespečú.
malory
určite vyskúšame..znie to skvelo..aj s mojimi dvoma malými pomocníkmi :)
kucharka
Perníčky sme robili pred pár dňami. Tie, ktoré som vaľkala ja ( trošku hrubšie ) sú mäkké a tie, ktoré vaľkala dcérka ( tenučké ) sú trošku "chrumkavé". Asi budeme musieť urobiť ešte jednu várku, lebo sa nám zdá, že nám ich asi niekto pomaly kradne .....
Ďakujem za recept. Pekný večer.


eliniatko
@Kucharka nie je vôbec za čo, nech robia radosť a mňam! myslím si, že tvrdšie vždy sú len ak sú dlhšie v trúbe než by mali byť, ja osm robila tenších zasa mackov a len čo mi prihoreli boli tvrdší, inak sú doteraz mäkké :-) vaše sú krásne :-)

hajny
Prave som ich dopiekla, mala som tensie aj hrubsie a vsetky su mäkke! Piekla som presne podla receptu a len tych 8 minut a su super. Moje prve makke medovniky :-) Diky za recept.
00matula
Dnes som ich robila. Tak mäkučké a chutné medovníčky som ešte nemala