Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept)
Autor receptu: eviana
...je čas jahôd, teraz si ich užívame na každom kroku, ale toto jahodové obdobie trvá len
krátko... preto sa rôznymi spôsobmi snažíme uchovať si tú úžasnú vôňu a chuť, aby
sme sa z nich mohli tešiť, pochutnávať si na nich aj po zvyšok roka... preto Vám
ponúkam tento voňavý osviežujúci jahodový sirup :)
5 litrov porcií |
30 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Nechala som sa inšpirovať Eldinkou - za čo jej veľmi ďakujem - a do jahodového sirupu som pridala aj trošku rebarbory. Očistenú rebarboru podľa vzoru Eldinky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a necháme variť kým nezmäkne.
- ...očistené jahody rozpučíme pučidlom na zemiaky
- ...pridáme do hrnca k rebarbore - už odstavenej z ohňa
- ...prekrojíme vanilku, vydlabeme z nej zrniečka (kaviár) a spolu s prázdnym luskom dáme k jahodám
- ...dva bio citróny nakrájame na kolieska
- ...pridáme do hrnca
- ...zasypeme cukrom
- ...pridáme 2 krabičky citrodeka (jedna je 8 g)
- ...všetko spolu zamiešame, prikryjeme a dáme na chladné miesto na cca 15 hodín
- ...na druhý deň vyberieme, vyžmýkame citróny a vyberieme vanilkový lusk. Jahody scedíme najprv cez sito s veľkými dierkami - vzniknutú jahodovú hmotu dáme do misy bokom
- ...potom precedíme cez husté sitko - aj tu vzniknutú jahodovú dreň dáme do misy bokom
- ...vznikne nám voňavá zamatová hustá tekutina - dáme do hrnca a necháme prevrieť. Horúcim naplníme sklené flase a zatvoríme korkovými zátkami. Po vychladnutí odložíme na chladné miesto.
Sirup možno dať aj do 7 dl zaváraninových fliaš, zatvoriť, pretočiť hore nohami, aby chytil vrchnák. My dávame do sklených fliaš a nikdy sa žiadny nepokazil.
POZOR! Sirup je tak skvelý, že ak chcete aby dlho vydržal, treba ho veľmi dôkladne skryť :) (aspoň u nás to tak funguje :)
- ...všetko zužitkujeme - vzniknutú jahodovú dreň po precedení dáme do krabičky zamraziť - je to výborná jahodová zmrzlina :)