Hus s jablkovou kapustou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
60 minút príprava |
200 minút na 160 °C |
Postup- Očistenú hus zbavenú peria a drobov opláchneme, osušíme a nahrubo votrieme zvonku aj zvnútra soľ a necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Odležanú hus opláchneme od prebytočnej soli, vložíme do nej jabĺčka, do ktorých sme napichali klinčeky, a vložíme ju do pekáča.
- Najlepšie je upiecť hus v hlinenom pekáči prsami nadol. Podlejeme trochou vody a vložíme do rúry piecť na 160 °C. Priebežne hus kontrolujeme a prípadné väčšie množstvo masti z pekáča zlejeme. Asi po 2 hodinách pečenia hus obrátime a pečieme ďalej asi 1 hodinu. Po hodine ju vyberieme, potrieme medom a dáme dopiecť dochrumkava. Podávame s červenou kapustou a mastenými lokšami.
- Kapusta s jablkami: Kapustu očistíme a nakrájame na rezance. Na masti speníme cibuľu, pridáme rascu a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Potom vsypeme nakrájanú kapustu, osolíme, zastrekneme octom a dusíme pod pokrievkou do polomäkka. Pridáme očistené a nakrájané kocky jablka, zalejeme červeným vínom a dodusíme domäkka.
|