Hus na sušených hruškách

Autor receptu: redakcia

6
porcií
15 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umytú, očistenú a osušenú hus zvnútra i zvonka osolíme, okoreníme zázvorom a nahrubo pomletým korením. Položíme na pekáč chrbtom hore, pridáme na polovicu rozkrojené cibule a nové korenie. Hus obložíme v jednej vrstve po pekáči sušenými hruškami. Podlejeme horúcou vodou, zakryjeme a dáme piecť pri 180°C (100–130 min.).
  2. Pri pečení občas podlievame teplou vodou a vypečenou šťavou. V druhej polovici pečenia obrátime hus bruchom hore a pečieme, až je zo všetkých strán mäkká a zlatá. Prilejeme víno. Na záver pečenia nepodlievame šťavou a nezakrývame, aby koža zostala chrumkavá. Upečenú hus vyberieme z pekáča. Precedíme šťavu cez sito a hrušky s cibuľami môžeme prepasírovať. Šťavu zaprášime múkou, prilejeme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.
  3. Upečenú hus rozdelíme na porcie. Hodí sa k nej zemiaková i žemľová knedľa alebo „chlpaté“ halušky z nastrúhaných zemiakov. Pripravíme ich zmiešaním potrebných prísad a zavarením vo vriacej osolenej vode.