Hus na sušených hruškách
Autor receptu: redakcia
6 porcií |
15 minút príprava |
130 minút tepelná úprava |
Postup- Umytú, očistenú a osušenú hus zvnútra i zvonka osolíme, okoreníme zázvorom a nahrubo pomletým korením. Položíme na pekáč chrbtom hore, pridáme na polovicu rozkrojené cibule a nové korenie. Hus obložíme v jednej vrstve po pekáči sušenými
hruškami. Podlejeme horúcou vodou, zakryjeme a dáme piecť pri 180°C (100–130 min.).
- Pri pečení občas podlievame teplou vodou a vypečenou šťavou. V druhej polovici pečenia
obrátime hus bruchom hore a pečieme, až je zo všetkých strán mäkká a zlatá. Prilejeme
víno. Na záver pečenia nepodlievame šťavou a nezakrývame, aby koža zostala chrumkavá. Upečenú hus vyberieme z pekáča. Precedíme šťavu cez sito a hrušky s cibuľami môžeme prepasírovať. Šťavu zaprášime múkou, prilejeme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.
- Upečenú hus rozdelíme na porcie. Hodí sa k nej zemiaková i žemľová knedľa alebo „chlpaté“ halušky z nastrúhaných zemiakov. Pripravíme ich zmiešaním
potrebných prísad a zavarením vo vriacej osolenej vode.
|