Hujojoška (fotorecept)
Autor receptu: jody
V diskusii pod jedným z mojich receptov
som našla inšpiratívnu inováciu, má pochádzať od jedného Chorváta. Chorvátsko mi
navodilo spomienky na bývalú Juhosláviu a to konkrétne tú, že moja sestra, keď bola
maličká, nevedela povedať Juhoška, ale zásadne len Hujojoška. A nie je iste náhoda, že
moja sestra toto jedlo zbožňuje... Takže tak. :-)
10 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso pokrájame na rezne, nevyklepávame.
- Cibuľku nakrájame na drobno...
- ...zeleninu naopak nahrubo. Ak budete mixovať, aj zeleninu dajte na malé kúsky, ja ju ale strúham, tak potrebujem väčšie. :-)
- V horúcom oleji postupne poopekáme všetko mäso.
- Do výpeku šupneme cibuľu, posmažíme, zasypeme cukrom (4-5 PL), prihodíme tam ešte guličky korení, vavrín a karamelizujeme.
- Pridáme všetku zeleninu vrátane celého cesnaku, chvíľku opekáme a dáme kečup a horčicu.
- Chvíľku opekáme a miešame, až kým sa zelenina nepotiahne takým filmom... :-)
- Do hrnca vrátime mäso, posolíme, posypeme vňaťou, zalejeme vrelou vodou a varíme...
- Asi po polhodine vyberieme uvarenú zeleninu, necháme ochladiť a postrúhame na jemno.
- Mäso dusíme úplne domäkka ešte cca ďalšiu 3/4 hodinku.
- Mäkké mäso vyberieme, do šťavy dáme postrúhanú zeleninu, podľa potreby dolejeme vodu a zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Prevaríme 5 minút. Potom vypneme šporák a dochutíme citrónovou šťavou.
- Mäso vrátime späť do omáčky.
- Podávala som s knedľou, ale hodilo by sa aj kadečo iné. Musím skonštatovať, že tá omáčka je fantastická, chuťovo veľmi výrazná, len nabudúce namiesto karé dám mastnejšie mäso. Skúste, dobrú chuť prajem. :-)