Hujojoška (fotorecept)

Autor receptu: jody

V diskusii pod jedným z mojich receptov som našla inšpiratívnu inováciu, má pochádzať od jedného Chorváta. Chorvátsko mi navodilo spomienky na bývalú Juhosláviu a to konkrétne tú, že moja sestra, keď bola maličká, nevedela povedať Juhoška, ale zásadne len Hujojoška. A nie je iste náhoda, že moja sestra toto jedlo zbožňuje... Takže tak. :-)

10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso pokrájame na rezne, nevyklepávame.
  2. Cibuľku nakrájame na drobno...
  3. ...zeleninu naopak nahrubo. Ak budete mixovať, aj zeleninu dajte na malé kúsky, ja ju ale strúham, tak potrebujem väčšie. :-)
  4. V horúcom oleji postupne poopekáme všetko mäso.
  5. Do výpeku šupneme cibuľu, posmažíme, zasypeme cukrom (4-5 PL), prihodíme tam ešte guličky korení, vavrín a karamelizujeme.
  6. Pridáme všetku zeleninu vrátane celého cesnaku, chvíľku opekáme a dáme kečup a horčicu.
  7. Chvíľku opekáme a miešame, až kým sa zelenina nepotiahne takým filmom... :-)
  8. Do hrnca vrátime mäso, posolíme, posypeme vňaťou, zalejeme vrelou vodou a varíme...
  9. Asi po polhodine vyberieme uvarenú zeleninu, necháme ochladiť a postrúhame na jemno.
  10. Mäso dusíme úplne domäkka ešte cca ďalšiu 3/4 hodinku.
  11. Mäkké mäso vyberieme, do šťavy dáme postrúhanú zeleninu, podľa potreby dolejeme vodu a zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Prevaríme 5 minút. Potom vypneme šporák a dochutíme citrónovou šťavou.
  12. Mäso vrátime späť do omáčky.
  13. Podávala som s knedľou, ale hodilo by sa aj kadečo iné. Musím skonštatovať, že tá omáčka je fantastická, chuťovo veľmi výrazná, len nabudúce namiesto karé dám mastnejšie mäso. Skúste, dobrú chuť prajem. :-)