Hubovo-cibuľový slaný koláč (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Jeden recept na slaný koláč tu už mám a tento je skoro taký istý len som zdvojnásobila dávku surovín,použila iné semienka,zmenila plnku a trošku viac ho vyzdobila tak ho prikladám skôr ako inšpiráciu. Povôdný recept môžte nájsť tu http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninovy-slany-kolac-fotorecept/41159-recept.html

Suroviny

Postup

  1. Do misky si dáme hladkú múku,ražnú múku,soľ,premiešame a pridáme na kocky nakrájané maslo. Pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku a do stredu urobíme dierku kde pridáme zľahka vyšľahané vajíčko a vodu.Ja som pridala 90 ml čo bolo menej ako pri prvom slanom koláči no použila som iný druh ražnej múky ale všetko to záleží od druhu múky,takže radšej pridávať postupne, až kým som nedocielila polotuhé,nelepivé cesto. Cesto vytvarujeme do obdĺžnika,zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Kým na cesto odpočíva tak si pripravíme plnku. Na panvici rozohrejeme 3 PL lyžice olivového oleja a pridáme na tenko nakrájanú cibuľu .....
  2. .... keď nám cibuľa začne chytať zlato - hnedú farbu tak k nej pridáme na drobno nasekané chilli a cesnak, premiešame a necháme variť 2 minúty ....
  3. .... po dvoch minútach pridáme nasekáne huby ( môžu byť hocijaké ktoré máte dostupné), premiešame a necháme variť cca. 5 minút ......
  4. .... pridáme na drobno nasekané broccoliny ( je to vlastne hybrid brokolice a kai-lan / neviem či preklad sedí ale podľa toho čo som našla na internete tak to je ako čínska brokolica alebo čínska kapusta púčková/ ktorý bol vytvorený záhradníkmy z Japonska v roku 1993, niekedy si ju ľudia mília s mladou brokolicou. Celá rastlinka sá dá jesť okrem žltých kvetov mám ju nasadenú aj v záhradke ale okrem lístočkov nevidím na nej nič. Zdroj informácii je Wikipedia takže pravda môže byť aj niekde inde) alebo brokolicu tak za hrsť, na polovicu prekrojené cherry paradajky,soľ, čierne korenie, tymián a premiešame. Varíme cca 2 minúty.......
  5. ..... odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  6. Po hodine vyberieme cesto z chladničky a štvrtinu z neho odrežeme a odložíme bokom do chladničky .....
  7. ..... z väčšej časti cesta vyvaľkáme obĺžnik tak aby sme dostali rozmery 36x26 cm ak treba boky orežeme na presný tvar a odložíme bokom. Ja to vaľkám na papieri na pečenie lebo potom sa mi to lepšie prekladá. Na plech s papierom na pečenie rovnomerne nasypeme semienka (môžte si zvoliť hocijaké aké máte doma alebo kľudne aj bez nich) a cesto preklopíme na plech, poriadne popritláčame aby sa semienka zapracovali do cesta. Vrchnú časť papiera na pečenie dáme dole ......
  8. ..... a do stredu dáme plnku, nechávame tak 3 cm z každej strany voľné .......
  9. ..... vyberieme si tú odloženú štvrťku cesta z chladničky a opäť na papieri na pečenie rozvaľkáme na veľkosť 20x34 cm (jeden mänši trik aby sa nám cesto náhodou netrhalo tak ako je rozvaľkané aj s papierom ho dáme do mrazničky tak na 3 minúty len nech stvrdne, potom keď sa vyberie sa s ním lepšie manipuluje a netrhá sa) a nakrájamé na 1x20 cm prúžky. Teraz tieto prúžky poukladáme na vrch plnky abz nám vznikla mriežka. Zostalo mi trošku cesta tak som z toho urobila slané keksíky ktoré ako prišlo som nakrájala a budú na chrumkanie po večeroch. ......
  10. ...... každú stranu cesta preložíme na vrch mriežky a zľahka popritláčame aby sa cesto pekne spojilo ......
  11. .... pečieme v predohriatej rúre cca 50 minút na 180 °C. No a tu je hotový slaný koláč výborný aj za tepla aj studena. Krásny deň všetkým prajem.