Ovocná polievka

Hrušková polievka so syrovými guľkami (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hrušky rozpolíme, ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Do kastróla dáme vodu, cukor, dreň z vanilkového struku, citrónovú šťavu a biele víno. Pridáme hrušky, uvedieme do varu a varíme, kým sa nerozvaria. Potom ich rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťavou alebo cukrom. Precedíme cez jemné sitko a necháme vychladnúť.
  2. Guľky z kozieho syra: Kozí syr a ricottu roztlačíme, pridáme uvedené suroviny a vymiesime hladké cesto, ktoré sa nelepí. Ak by sa ďalej lepilo, pridáme trocha múky. Z hotového cesta vytvarujeme malé guľôčky a opražíme ich na rozpálenom oleji pri teplote 165–170 °C dozlata. Opražené dáme odkvapkať a obalíme ich v práškovom cukre.
  3. Sušená mandľová špongia: Všetky uvedené suroviny rozmixujeme, precedíme cez jemné sitko a pripravenú tekutinu nalejeme do fľaše na výrobu šľahačky. Pridáme 2 až 3 bombičky a necháme v chladničke odležať asi 2 hodiny. Potom striekame do polovice umelého pohára a vložíme do mikrovlnnej rúry na 18–20 sekúnd. Tekutina v pohári zvýši svoj objem a vznikne „špongia“. Hotovú vyberieme z pohára na plech a dáme sušiť do sušičky.
  4. Vychladnutú hruškovú polievku podávame s opraženými syrovými guľkami a kúskami usušenej mandľovej špongie.