Hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou fotorecept
Foto: izabella929
Dostala som dodávku nových pohárov na zaváranie..tento týždeň sme mali doma vinobranie..tak som sa rozhodla ešte uvariť hroznový lekvár..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
z vinobrania som si odložila za vedro hrozna..
-
2
poriadne umyla..
-
3
odstopkovala
-
4
Dala na sporák do hrca variť a pridala 1 hrnček vody...
-
5
Varila som ho 40 min...aby sa koža a kôstky oddeľovali...predvarený som prepasírovala...a dala na sporák variť bez cukru...asi pol hodinu...za tú dobu sa dosť odparilo...šťavu som odmerala...bolo jej 3,5 litra...na každý liter šťavy som pridala 600g. cukru..
-
6
Po pol hodinovom odparovaní som pridala do hrnca, 1 lyžičku škorice, 1 lyžičku mleté klinčeky a šťavu a kôru z 2 citrónov a cukor...
-
7
Varila som ho až do zhustnutia...skúška na tanieri... a potom som naplnila do pohárov úplne horúce...zvykla som to robiť tak,že nechám poháre naplnené lekvárom odkryté do druhého dňa, aby chytilo kožu a potom na druhý deň zatvorím...teraz mám veľa roboty, tak nestíham...som to hneď zatvorila...lekvár má úžasne výbornú chuť...hotový...dobrú chuť..
-
8
a toto je už môj burčiak z tohoročnej úrody..na Vaše zdravie...)
Pekný lekvárik si vyrobila. Zasa! (do frasa!) :o)
nam sa urodilo nasho "baga-samorodaka" celkom dost. takze oberam, mixujem, cedim a miesam kazdy den jednu davku. A pritom popijam cely den hroznovu stavu. Sladku, paradnu. Pripijam aj na Tvoje zdravie /da sa aj tymto, ze?/
A viem si predstaviť, že aj Ty už musíš mať problém s pohárikmi. Minulý rok som strašne veľa zavárala, bola som neudržateľná, no dosť zavarenín zostalo, tak tento rok len tak pozvoľna, ale aj tak sa poháriky míňali. Lenže stačilo osloviť pár ľudí a už mám v práci tri veľké krabice plné pohárov od horčice a jogurtov, len to po troške nosím domov. Ešte ma čaká šípkový džem ako každý rok, a priebežne papričky s hrozienkami. Dozrievajú pomaly a postupne, dnes som spravila len 5 pohárikov, zajtra ešte čakajú plnené syrom v oleji.
Tento lekvár je aj veľmi pekný a chutný na vianočnom pečive, napríklad lineckom. Takže Ty si už pripravená...