Hrnčekový jablkový koláč s tvarohom fotorecept
Foto: helena10
Vynikajúci koláč, nepresladený, vláčny, jemný. Na prípravu jednoduchý, s tvarohom a čerstvými jablkami, ktoré už tiež dozrievajú. Je hoden vyskúšania.
Suroviny
Jablková zmes: | |
8 ks stredné |
|
3 PL (nemusí byť) |
|
2 - 4 PL |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
3 ks domáce (veľkosť L) |
|
štipka |
|
1 hrnček (300 ml) |
|
1 bal. |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
2 hrnčeky |
|
1 bal. |
|
Tvarohový krém: | |
500 g |
|
200 ml |
|
250 ml (33 % alebo kyslá) |
|
1 ks domáce (veľkosť L) |
|
4 PL |
|
3 kopcovité PL |
|
Citrónová poleva: | |
1/2 hrnčeka (preosiaty) |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
Na plech: | |
(na vymastenie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Jablkovú zmes pripravím najprv. Očistené - boli to padavky - a nastrúhané jablká vymiešam s cviklovým práškom, polohrubou múkou a všetkými cukrami tak, aby nebolo veľa šťavy.
- 2
Pripravím tvarohový krém: Tvarohu som s hrudkami pomohla tyčovým mixérom. Pridala som doň obidve smotany, vajce, kryštálový cukor, múku a poriadne som premiešala.
- 3
Na cesto do peny vyšľahám celé domáce vajcia so štipkou soli, kryštálovým i vanilkovým cukrom. Postupne prilievam olej s mliekom, premiešam. Nakoniec pridávam po častiach polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne lopatkou vymiešam. Väčšiu časť cesta – asi dve tretiny – vylejem na vymastený a posypaný plech rozmerov 22 x 35 cm.
- 4
Na cesto po lyžiciach rozložím a rozotriem tvarohový krém.
- 5
Navrch tvarohového krému rozložím ochutené jablká.
- 6
Jablká zalievam zvyšným cestom - lyžicou.
- 7
Pečiem vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov okolo 48 - 50 minút. Množstvo surovín je dosť - určite aj na veľký plech (30x40 cm). Záleží aký veľký hrnček použijete. Môj hrnček mal objem 3 decilitre. Kontrola špajľou. Pečte podľa svojej rúry a podľa veľkosti plechu.
- 8
Upečený koláč nechávam trochu vychladnúť a natieram navrch koláča citrónovú polevu. Hustejšiu citrónovú polevu pripravujem vymiešaním preosiateho práškového cukru, citrónovej šťavy a mlieka, aby neboli hrudky. (Riedku zahustite práškovým cukrom a veľmi hustú zriedite mliekom). Polevu nechám stuhnúť.
- 9
Koláč nakrájam a ochutnávka začína...
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
nahliadnutie rcp a milý komentár. Príjemný deň.🌞