Hrnčekové knedle s chlebom
Autor receptu: pusta
Knedlíky sú veľmi jednoduché na prípravu a chutné. Hrnčeky som vymazala maslom. Do misy som nakrájala starší chlieb na kocky, pridala som hrnček múky, soľ, hrnček mlieka, vaječné žltky a a celé som premiešala. Nakoniec som vmiešala do masy sneh z bielkov a nechala chvíľu odstáť. Naplnené hrnčeky touto masou som vložila do hrnca s vriacou vodou a prikryté som varila 30 minút. Vyklopené knedlíky som niťou pokrájala na plátky. Podávajú k mäsu alebo k zelenine na šťave.
4 porcie |
10 minút príprava |
25-30 minút na 100 °C |
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny.
- Včerajší chlieb som pokrájala na kocky o hrane cca 1 cm.
- Do misy som dala pokrájaný chlieb, múku, soľ a vaječné žltky. Priliala som mlieko a spolu celé premiešala.
- Z bielkov som šľahala tuhý sneh.
- Ušľahaný sneh som opatrne vmiešala do masy.
- Hrnčeky som silne vymazala maslom.
- Vymazané hrnčeky som do 3/4 naplnila pripravenou masou.
- Naplnené hrnčeky s masou na knedlíky som vložila do hrnca s vriacou vodou, ktorá siahala do výšky 1/3-iny hrnčekov.
- Hrniec som prikryla pokrievkou obalenou v utierke, aby tvoriaca sa para neodkvapakávala na knedlíky v hrnčekoch. Knedlíky som varila 25 minút a ešte som ich nechala v prikrytom hrnci 5 minút odstáť.
- Uvarené knedlíky som vybrala z vody.
- Na hrnček som priložila dosku, prevrátila som ho a poklopaním na dno hrnčeka som knedlíky vyklopila, ide to ľahko.
- Hotové knedlíky som pokrájala niťou na plátky, ale dobre sa dajú krájať aj ostrým nožom.
- Dnes som ich podávala k dubákovému perkeltu, ktorý sme mali na večeru.