Hrnčekové knedle s chlebom

Autor receptu: pusta

Knedlíky sú veľmi jednoduché na prípravu a chutné. Hrnčeky som vymazala maslom. Do misy som nakrájala starší chlieb na kocky, pridala som hrnček múky, soľ, hrnček mlieka, vaječné žltky a a celé som premiešala. Nakoniec som vmiešala do masy sneh z bielkov a nechala chvíľu odstáť. Naplnené hrnčeky touto masou som vložila do hrnca s vriacou vodou a prikryté som varila 30 minút. Vyklopené knedlíky som niťou pokrájala na plátky. Podávajú k mäsu alebo k zelenine na šťave.

4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Včerajší chlieb som pokrájala na kocky o hrane cca 1 cm.
  3. Do misy som dala pokrájaný chlieb, múku, soľ a vaječné žltky. Priliala som mlieko a spolu celé premiešala.
  4. Z bielkov som šľahala tuhý sneh.
  5. Ušľahaný sneh som opatrne vmiešala do masy.
  6. Hrnčeky som silne vymazala maslom.
  7. Vymazané hrnčeky som do 3/4 naplnila pripravenou masou.
  8. Naplnené hrnčeky s masou na knedlíky som vložila do hrnca s vriacou vodou, ktorá siahala do výšky 1/3-iny hrnčekov.
  9. Hrniec som prikryla pokrievkou obalenou v utierke, aby tvoriaca sa para neodkvapakávala na knedlíky v hrnčekoch. Knedlíky som varila 25 minút a ešte som ich nechala v prikrytom hrnci 5 minút odstáť.
  10. Uvarené knedlíky som vybrala z vody.
  11. Na hrnček som priložila dosku, prevrátila som ho a poklopaním na dno hrnčeka som knedlíky vyklopila, ide to ľahko.
  12. Hotové knedlíky som pokrájala niťou na plátky, ale dobre sa dajú krájať aj ostrým nožom.
  13. Dnes som ich podávala k dubákovému perkeltu, ktorý sme mali na večeru.