Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Pred dvadsiatimi rokmi k nám dorazila demokracia a talianska kuchyňa. Demokracia nás trápi do dnes, s talianskou kuchyňou sme sa naučili žiť. Ba čo viac my ju priam milujeme a varíme ju o dušu! Aj keď suroviny pre nás zo začiatku nedostupné, čo by to bolo za našinca, keby si nedal rady. A tak vznikla taliansko-slovenská gastronomická fúzia. Ja som tiež fúzovala a vyšli mi z toho: Pappardelle s hríbovým ragú, alebo Široké rezance s hríbovou omáčkou.... vyberte si!

Postup

  1. Je ráno 9:00, pes vyvenčený, zuby umyté, káva uvarená je čas pustiť sa do práce. Kto chce ide do obchodu a tam si kúpi pappardelle, kto chce urobí si široké rezance doma. Mne sa chcelo, tak som sa pustila do práce. Do misky si dáme všetko podľa rozpisu a zamiesime cesto, najskôr vidličkou, potom rukou. Ak máte vajíčka tak akurát, nemusíte nič pridávať. Ak ale máte vajíčka veľké, pridáte trochu múky. Ak naopak máte vajíčka malé, pridáte trochu vody.
  2. cesto zamiesite tak akurát, ak ale nemáte strojček na cestoviny musíte cesto vymiesiť riadne-poriadne, úplne do hladúčka. Vymiesené cesto prikryjeme miskou a necháme ho odpočívať. A teraz môžem odpočívať aj ja, je na čase vypiť si kávičku.
  3. cesto sme nechali odpočívať cca hodinku, zatiaľ sme stihli nielen kávu ale aj noviny, a ideme vaľkať. Zase, kto nemá stroj vaľká ručne, kto má stroj vaľká strojovo...
  4. jednotlivé pláty ukladáme na utierku, posypeme múkou aby sa nám nelepili a necháme ich trochu obschnúť. Potom každý plát zrolujeme
  5. a nakrájame na zhruba 2cm široké rezance, môžeme ich nechať obschnúť a suché uskladniť vo veľkom pohári, alebo v dóze, kde nám nejakú chvíľu vydržia
  6. rezance uvaríme vo vriacej, osolenej vode. Mám taký dojem, že ich netreba variť ani tých 8 minút ako sa varia kupované cestoviny. Stačí takých 5 minutiek.
  7. a pustíme sa do ragú. Najlepšie hríbové ragú je z mladých dubáčikov, ale kdeže mladé dubáčiky sú?? no v mojom mrazáku veru nie!! tak si spravíme ragú zo šampiňónov
  8. cesnak si očistíme a len tak nasekáme... cibuľu nakrájame na mesiačiky, alebo hociako inak.... šampiňóny umyjeme, väčšie prekrojíme a tie malé necháme len tak
  9. a ešte si nachystáme smotanu, aby sme mali všetko pekne po ruke. Do smotany pridáme 1 PL horčice a 1 PL horčice kremžskej a dobre zamiešame.
  10. Na oleji orestujeme posekaný cesnak a cibuľu, pridáme šampiňóny, osolíme, okoreníme, podlejeme prochou vody z cestovín a dusíme
  11. a stále dusíme, asi tak 20 minút a potom pridáme smotanu zmiešanú s horčicami...
  12. a už necháme len prehriať, no a samozrejme ochutnávame a ochutnávame až zistíme, že omáčka je výborná. Ja som to zistila až potom, čo som pridala ešte za lyžicu kremžskej horčice a trochu bieleho mletého korenia.
  13. a servírujeme. Keď to chceme mať akože estetické, tak dáme do taniera rezance a do stredu dáme kôpku ragú a postrašíme petrželkou alebo niečim iným zeleným. Ja mám stále na balkóne zelenú petržlenku - heč.
  14. No a druhý spôsob je taký, že ešte horúce rezance vložíme do kastróla s ragú, všetko spolu premiešame a môžeme jesť. Dobrú chuť!
  15. Je 13:00 hod. a obed na stole.... stihla som navariť, oprať a zavesiť prádlo (2x), umyť kúpeľnu a WC, vypiť kávičku, prečítať noviny, kuknúť čo nové na Vareche, vyvenčiť psa, umyť psovi laby, nakŕmiť psa.... no a teraz si zaslúžim sadnúť a pekne sa napapať, no nie?
  16. Malá rada na záver: cestoviny, či už domáce alebo kupované, po uvarení nepreplachujeme studenou vodou, veď čo je to za nezmysel: najprv cestoviny uvaríme, potom ich schladíme a keď ich ideme jesť tak si ich zohrejeme v mikrovlnke..... najlepšie je uvariť a ihneď podávať :-)