Hríbové ragú so širokými rezancami fotorecept

evusik - fotkaevusik, 26. januára 2012
Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept)
Foto: evusik

Pred dvadsiatimi rokmi k nám dorazila demokracia a talianska kuchyňa. Demokracia nás trápi do dnes, s talianskou kuchyňou sme sa naučili žiť. Ba Zobraziť celý popisPred dvadsiatimi rokmi k nám dorazila demokracia a talianska kuchyňa. Demokracia nás trápi do dnes, s talianskou kuchyňou sme sa naučili žiť. Ba čo viac my ju priam milujeme a varíme ju o dušu! Aj keď suroviny pre nás zo začiatku nedostupné, čo by to bolo za našinca, keby si nedal rady. A tak vznikla taliansko-slovenská gastronomická fúzia. Ja som tiež fúzovala a vyšli mi z toho: Pappardelle s hríbovým ragú, alebo Široké rezance s hríbovou omáčkou.... vyberte si!

Suroviny

široké rezance:
250 g
3 ks
1 PL
1 PL vlažná
Ragú:
200 g
1-2 ks
1-2 strúčiky
150 ml
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Je ráno 9:00, pes vyvenčený, zuby umyté, káva uvarená je čas pustiť sa do práce. Kto chce ide do obchodu a tam si kúpi pappardelle, kto chce urobí si široké rezance doma. Mne sa chcelo, tak som sa pustila do práce. Do misky si dáme všetko podľa rozpisu a zamiesime cesto, najskôr vidličkou, potom rukou. Ak máte vajíčka tak akurát, nemusíte nič pridávať. Ak ale máte vajíčka veľké, pridáte trochu múky. Ak naopak máte vajíčka malé, pridáte trochu vody.

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto zamiesite tak akurát, ak ale nemáte strojček na cestoviny musíte cesto vymiesiť riadne-poriadne, úplne do hladúčka. Vymiesené cesto prikryjeme miskou a necháme ho odpočívať. A teraz môžem odpočívať aj ja, je na čase vypiť si kávičku.

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto sme nechali odpočívať cca hodinku, zatiaľ sme stihli nielen kávu ale aj noviny, a ideme vaľkať. Zase, kto nemá stroj vaľká ručne, kto má stroj vaľká strojovo...

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    jednotlivé pláty ukladáme na utierku, posypeme múkou aby sa nám nelepili a necháme ich trochu obschnúť. Potom každý plát zrolujeme

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a nakrájame na zhruba 2cm široké rezance, môžeme ich nechať obschnúť a suché uskladniť vo veľkom pohári, alebo v dóze, kde nám nejakú chvíľu vydržia

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rezance uvaríme vo vriacej, osolenej vode. Mám taký dojem, že ich netreba variť ani tých 8 minút ako sa varia kupované cestoviny. Stačí takých 5 minutiek.

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pustíme sa do ragú. Najlepšie hríbové ragú je z mladých dubáčikov, ale kdeže mladé dubáčiky sú?? no v mojom mrazáku veru nie!! tak si spravíme ragú zo šampiňónov

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesnak si očistíme a len tak nasekáme... cibuľu nakrájame na mesiačiky, alebo hociako inak.... šampiňóny umyjeme, väčšie prekrojíme a tie malé necháme len tak

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a ešte si nachystáme smotanu, aby sme mali všetko pekne po ruke. Do smotany pridáme 1 PL horčice a 1 PL horčice kremžskej a dobre zamiešame.

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na oleji orestujeme posekaný cesnak a cibuľu, pridáme šampiňóny, osolíme, okoreníme, podlejeme prochou vody z cestovín a dusíme

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a stále dusíme, asi tak 20 minút a potom pridáme smotanu zmiešanú s horčicami...

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a už necháme len prehriať, no a samozrejme ochutnávame a ochutnávame až zistíme, že omáčka je výborná. Ja som to zistila až potom, čo som pridala ešte za lyžicu kremžskej horčice a trochu bieleho mletého korenia.

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a servírujeme. Keď to chceme mať akože estetické, tak dáme do taniera rezance a do stredu dáme kôpku ragú a postrašíme petrželkou alebo niečim iným zeleným. Ja mám stále na balkóne zelenú petržlenku - heč.

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    No a druhý spôsob je taký, že ešte horúce rezance vložíme do kastróla s ragú, všetko spolu premiešame a môžeme jesť. Dobrú chuť!

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Je 13:00 hod. a obed na stole.... stihla som navariť, oprať a zavesiť prádlo (2x), umyť kúpeľnu a WC, vypiť kávičku, prečítať noviny, kuknúť čo nové na Vareche, vyvenčiť psa, umyť psovi laby, nakŕmiť psa.... no a teraz si zaslúžim sadnúť a pekne sa napapať, no nie?

    Hríbové ragú so širokými rezancami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Malá rada na záver: cestoviny, či už domáce alebo kupované, po uvarení nepreplachujeme studenou vodou, veď čo je to za nezmysel: najprv cestoviny uvaríme, potom ich schladíme a keď ich ideme jesť tak si ich zohrejeme v mikrovlnke..... najlepšie je uvariť a ihneď podávať :-)

Diskusia k receptu

bejgi
vyzerá to fantasticky @Evusik , jeeeej tak to by som si hneď dala :)
3sandra3
super bomba, Evusik, spracovanie receptu na samé 11111111111
julica
Zbožňujem tvoje recepty, nápady, fotky aj texty. A tu ma úplne prekvapila jednak hladká múka, dvojak horčica v ragú - obe v dohľadnom čase vyskúšam. Vďaka :)
evusik
@julica trafila si to celkom presne, rezance som robila do nedávna z hrubej múky, mali sme ich radšej ako z polohrubej a robila som len z múky a vajíčka, prípadne trošku vody. No asi pred pol rokom som narazila na recept na talianske cestoviny, vyskúšala som a bola som veľmi prekvapená. Toto je fakt najlepší recept na rezance aký som doteraz robila, fakt vrele odporúčam. A to ešte neviem aké musia byť keby som mala kvalitnú múku, špeciálne určenú na cestoviny.
Horčica možno nie je pre každého, samozrejme dá sa vynechať, ale keď ja tak milujem chrumkanie horčičných semienok pod zubami :-)
ďakujem všetkým za milé komentáre.
mamatata2
Jedlo je krásne a chutné, dobre si to nafotila a aj komentár je super. Tak idem aspoň snívať o ňom a vyskúšam v sobotu.
salinka
Uz sa tesim, ked budem moct ist na dubaky, potom tvoj recept urcite vyskusam.
kata50
Horčica ti vyzdvihne a podporí chuť tejto fantastickej hubovej omáčky. Takéto cestoviny si urobím aj ja. Vyzerajú super :-))
palokuchki
Toto vyzera naozaj velmi chutne. Ja robim rezance uz dost dlho len z hladkej muky.
michsamant
@evusik krasny recept...kremzsku nezozeniem, hadam bude stacit ak necham prasknut par semienok na oleji?? ukladam si
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@evusik ,uz sa mi sliny zbiehaju,ukladam recept a vyskusam!!!!!taketo mam rada :)
abend
@evusik , chutný recept, ale skús nabudúce namiesto petržlenovej vňate posypať strúhaným parmezánom, tak to papajú v Taliansku. My keď nemáme parmezán nahradíme ho nastrúhaným oštiepkom ktorý máme stále v "pohotovosti" v mrazáku zmrznutý sa dobre nastrúha.
evusik
@abend jasné že cestoviny a syr to pasuje spolu, ale sem mi to akosi nepasovali kôli tej kremžskej horčici... keď ale robím smotanovo-syrovú omáčku tak tam samozrejme musí byť... a s tým oštiepkom máš určite pravdu, myslím, že naše syry sú nedocenené .-)
sazuna
krasne cestovinky. Aj ja mam taku masinku, len akosi nikdy nevide cas (pri malych detoch). Receptik ale ukladam a o par rokov hadam vyskusam :o)
evusik
@sazuna dostala ma s tým, že za pár rokov vyskúšaš :-) kúp hotové a je to.... ja som sa tiež v tvojom veku radšej hrala s deťmi a vyrábať cestoviny by ma ani nenapadlo.... konieckoncov aj teraz keď mám more času cestoviny kupujem a len občas urobím domáce :-)
cica2
tvoje recepty nemajú chybu, sú krásne! :-)
babav
Krasny recept...postup.... aj cely den ;-)
bubuayogi
mala som to stastie, ze som v Taliansku bola pri vyrobe domacich cestovin a pappardelle sme vyrabali presne ako sikulka evusik......recept na jednotku, mnam ;)
hubata
Prekrásne spracované a pritom také obyčajné jedlo! Vtipné, krásne foto, zrozumitený postup, estetické domáce servírovanie. Paráda! Takto jedným dychom ako tvoj recept som čítala naposledy Winetoua. Si super!
evusik
@hubat á priznaj sa, že ty si toho Winetua dočítala toť včera :-) šak Winetoua som čítala keď som mala 13!!! a to je už nejaká doba.... ale rozosmiala si ma a ďakujem za pochvalu :-)
@bubuyogi potešila si ma... recept na papardelle mám z internetu a je fakt výborný....
ďakujem všetkým za pekné komentáre :-)
sneica
velmi ale velmi sa mi paci tento receptik....dakujem ...:)
anina43
Perfektný receptík, ja tiež kupujem hotové cestoviny, ale vyskúšampodľa tvojho receptu, priam ma to láka urobiť si takýto výborný obed. citiť, že varíš s láskou, fantáziou a v recepte je jemný humor, ktorý mám rada, slovom SUPÉEER recept, škoda, že som naň natrafila až v máji, no budú čoskoro mladé hríbiky. dik
evusik
@anina45 si veľmi milá, ďakujem za pochvalu :-) môj muž je veľký hríbar a keďže minulý rok bola mizerná sezóna, obaja dúfame, že tohtoročná bude lepšia... ja kôli vareniu a on preto, že sa bude môcť túlať po horách... len aby tie hríby rástli keď je taká suchota... tak uvidíme :-)
michsamant
Mne to velmi chuti a co je vacsia pochvala nez odo mna, deti chvalia! :) Velmi pekne dakujem za recept.



evusik
Miška spravila si mi veľkú radosť :-) teším sa, že aj tvojim krásnym dcérkam chutilo :-)
marianne
krasny recept,prisiel ako na zavolanie.... cesto skusim buduci tyzden,mam plne vrecko sampinonov akurat som uvazovala co s nimi.
elixir
Úžasné... už viem o ďalšom jedle, ktoré pripravím na budúci týždeň. :)
evusik
ďakujem :-) poteší ma ak vyskúšate....
janaor
Vyborny recept,dnesny obed .Zial u nas iba s kupovanými cestovinami,ale chutilo a velmi,dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia