Hrejivá masť s chilli papričkami a včelím voskom fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 17. októbra 2016

Asi každého z nás občas potrápi bolesť kĺbov, ak ste z tých šťastnejších a nebolia, tak Vám masť príde vhod po fyzickej práci, Zobraziť celý popisAsi každého z nás občas potrápi bolesť kĺbov, ak ste z tých šťastnejších a nebolia, tak Vám masť príde vhod po fyzickej práci, dobrej lyžovačke, alebo pre niekoho ako darček...

15 minút
príprava
3x60 minút
tepelná úprava

Suroviny

220 g
400 g (alebo bravčová masť)
80 g
1 lyžica
6 - 8 toboliek
6 - 8 kusov




Postup

  1. 1

    Neľakajte sa množstva, plánujem časť z nich použiť ako darčeky. Množstvo si prispôsobte podľa vašich možností a potreby. Chilli papričky nakrájame, alebo rozmixujeme, ak nemáme čerstvé, môžu sa použiť aj sušené. Použite papričky s vyšším obsahom kapsaicínu. Tobolky kardamonu podrvte v mažiari, alebo použite mletý. Tuk je možné použiť tiež aký Vám je dostupný, domácu nesolenú bravčovú masť, kokosový olej, bambucké maslo.

    Hrejivá masť s chilli papričkami a včelím voskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny dáme do hrnca a ten uložíme nad paru a pomaly zohrievame, neprehrejeme, nevaríme, iba pomaly rozpúšťame asi hodinu. Potom necháme 24 hodín odstáť, opakujeme 2 až 3 krát.

    Hrejivá masť s chilli papričkami a včelím voskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo finále masť rozpustíme a precedíme cez gázu, jemne vyžmýkame a hneď nalievame do pripravených čistých suchých pohárov. Dlho nečakáme, lebo nám to začne tuhnúť.

    Hrejivá masť s chilli papričkami a včelím voskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počas chladnutia premiešame, aby bola masť rovnako ochutená :) v celom pohári. Takýmto istým spôsobom robím aj masť z koreňa kostihoja, akurát je vhodný čas na zber. Nebojte sa, že Vám to vypáli pokožku, hreje, ale nie hneď. Hrejivý pocit prichádza postupne a má celkom dobrú výdrž :)

    Hrejivá masť s chilli papričkami a včelím voskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Masť sa dobre roztiera, pekne vonia po koreninách a po včelom vosku. Dúfam, že sa obdarovaný potešia a na Vareche sa nájde niekto komu táto hrejivá masť príde vhod.

    Hrejivá masť s chilli papričkami a včelím voskom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

radost
...tak..kĺby ma často bolia...
ráno ..v noci..cez deň..čas bolesti si samy volia..
otázky ti chcem dať:
vazelínu...vosk...kde to vziať..??
z kostihoja robím kašičku-rozmixovaný suchý koreň+masť + vodičku
na okamžité použitie..pred rokmi mi na achilovke urobil zázrak..
veru tak..
siisa
Tak toto si ukladám, ktohovie či raz nebudem potrebovať :) Skvelý recept ! 5*
havino
Maria svata, to je nadeláni, susedka moja netová, nádhera pre oko, super na všetko čo potrebuje prehriať. Ver, že ukladám a určite aj urobím, ešte posledné hrejivé chilli mi dozrievajú na okne, búdú mať grády určite a mám podobnú masť doma, síce len s kokosovým tukom vraj, dostala som, ale že hreje, som už otestovala, bo nebohá piľná, to jako ja, mala doma maliarov a špekulovala a zlú farbu vybrala a ked odišli sa jej farba na krbovej stene nepáčila, tak davaj ju pretrieť, že aká to malina, no jasné, dva večere a jeden deň a čo ja presilené ruky mávala a už dlho nie, no po takom záťahu aj pravá ruka povolila, ale omaľovované dľa gusta je, tak som si ruku potrela s tou chilli masťou a dobre prehrialo, ale aj pomohlo mi, takže totok recept pre mňa a môjho na boľavé klby na rukách, ako stvorený. škoda len tie najpálivejšie sú už v soli, liter zarobené v chladničke, ale poradím si, ešte mám, ako vravím na okne dosť
spetkasoli
toto je nadherny, uzitocny recept, ktory sem prisiel ako na zavolanie, dakujem a prajem krasny pohodovy dnik, receptik ukladadam a tebe posielam krasnych 5*, skoda, ze nie je moznost dat viac, tento recept by si ich urcite zasluzil;))
zuzanka1367
@patroveckypitrs toto sa dá len darovať, predajom stráca kúzelnú moc :) @radost vazelina sa dá kúpiť aj v drogériach aj v lekárni a včelí vosk by Ti mohol podarovať nejaký milý včelár, ten kostihoj je veru veľký pán, len ja som na sušenom koreni pohubila mixer :) tak radšej do rožovky namočím. @siisa ak budeš toľko kváskových chkebíkov miesit, tak budeš boľavé rúčky natierať :) dúfam, že ho dlho budeš robiť len ako darček, @monty ja som tiež mala chlapa ako tester :) @havino si ma pobavila, Ty sa tak dobre čítaš, škoda, že si tak ďaleko susedka netová, dali by sme kávu :) @spetkasoli ja budem taká rada ak bude recept užitočný aj niekomu inému, škoda nevyužiť to čo nám príroda sama núka. Ďakujem Vám ľudia milí za Vaše pekné slová, nech Vám recept k zdraviu poslúži.
afataga
no nemam slov, parada, vazelinu sice nemam, ale bambuckeho nadostac, aj ostatne mam aj jolokiu, takze hor sa do diela, aj ked isto urobim menej, vosk dostat vo vcelarskych potrebach, alebo cez net objednat, ja si take veci objednavam tu:  www.murumuru.sk/,...
majitel je velmi seriozny pan, mam odtial aj bambucke a kakaove maslo, vosk a co ja viem co este
denyany
Ďakujem, občas sa také niečo zíde už aj mne, ale viac to využijú moji rodičia i mužíček! Urobíme, vyskúšame. A ďakujem aj@afataga za adresu na ingrediencie.
nadia56
@Zuzanka1367 , velka vdaka za tento tvoj recept, namiesto skorice a kardamonu som do mastoveho zakladu pouzila pagastan konsky, finalna mast bude hotova cca za 2 tyzdne,
zelam ti vela zdravia a pekny den ☺
zuzanka1367
@izabellka929 si milá, tých umelín už máme dosť všadeprítomných aj bez nášho pričinenia, @nadia56 ako si použila ten pagaštan? Nechala si ho lúhovať v masti, to by ma zaujímalo, ak si prečítaš moju otázku, daj mi prosím Ťa radu, viac hláv, viac rozumu :) Ďakujem dievčatá...
radost
@Zuzanka
ja pagaštan rozkrojím a zalejem alpou,alebo domácou..veľmi účinne pomáha pri bolestiach klbov..mám ho v rozprašovači-nastriekam na kolená,ked treba..nevýhoda:lepí sa ...
masť som kedysi robila nechtíkovú...no začala časom plesnivieť..už robím zo všetkého len výluhy v alkohole..potažmo v alpe..
v alpe na natieranie..v alkohole-na vnútorné užívanie..
nadia56
@Zuzanka1367 , masť z pagaštana konského robim podla tohoto receptu, ale bravcovu mast som nahradila kokosovym olejom  annacunderlikova.blog.sme.sk/c/311170/Gastan-symbol-jesene-ale-tiez-...

a ked bude mastovy zaklad hotovy spravim z nej podla tvojho receptu hrejivu pagastanovu mast
pridavam este jeden link s informaciami o uzitocnosti pagastanu konskeho
 plnielanu.zoznam.sk/c/3415/spoznajte-vsetky-plusy-nejedlych...

zelam ti pekny den a vela zdravia ☺


zuzanka1367
@radost takto vlastne zalievam aj koreň kostihoja, rozkrojím a zalejem nejakou hausovicou :) takže skúsim aj pagaštan :) @nadia56 srdečne ďakujem za linky, ktoré si sem vložila, myslím, že gaštany ešte nájdem a vyskúšam, určite to budú dobré rady aj pre niekoho ďalšieho tu. Ďakujem a pevné zdravie všetkým :)
manya
Zuzanka 1367 veľké ďakujem za receptík aj ostatným za komentáre, toto potrebujem, už aj keby bolo, ja tiež robím experimenty do dobrej domoviny, ale tá vôňa, hlavne , že pomôže, ďakujem;
bubaya
Výborný nápad. Ja si už roky robím vlastné krémy, lebo som alergická na nejaký konzervant. Nedávam vazelínu, ale bambucké a kakaové maslo a aby sa to dobre roztieralo, dolejem dobrým olejom - mandľovým, jojobovým v pomere cca 85% masiel a 15% olejov. Do toho si pridávam pantenol, E, A vitamín, lecitín, éterické oleje podľa toho, na aké použitie .....ale toto ma nenapadlo. Strašne rada robím krémy, krásne to vonia, takú radosť vám žiaden v drogérke kúpený krém neurobí. Tiež ma kadečo pobolieva, a tu ma bolí, tu ma pchá....Ďakujem. Urobím. Aj podarujem.
bubaya
@Nadia56 (19.10.2016 17:14)

Aha, gaštan, ja už mám dotrhané vačky, čo zbieram so synovcom, ďalší dobrý nápad. Kedysi sme robili aj vankúšiky, aj macerovali gaštany v liehu. Teraz si kúpime dáky voltarén a houby to pomôže.
luss44
nasadila si mi chrobáka do hlavy, nikdy som nič podobné nerobila, ale babka bola bylinkárka a robievala si nechtíkovú masť. Viac ma ale zaujala verzia s kostihojom, len netuším kde by som ho našla, predpokladám že už nekvitne.
haji
Recept vypadá moc dobře, hezky uložím do léčivých receptů. Moje babička si v lékárně kupovávala kapsicinové náplasti na bolavá ramena a kříže. Až po létech mi došlo, že jsou dělané z výtažku z pálivých paprik. Jak jednoduché a efektní. Šťastní ti, kdo pěstují chalapenos. Jsi šikulka, milá @Zuzanka1367 krásná práce!
marianne
@afataga , @havino neviem či som vcelarske potreby nevidela na predmestskej ulici v Ziline smer ako sa ide k coop alebo živnostensky úrad...bol tam skvelý antikvariat,ale je zrušený namiesto neho som tam našla vcelarske...masticka by sa zišla aj u nás,boli by pacienti...ukladam
zuzanka1367
@bubaya s tymi olejmi to je super nápad, mám doma jojobový a aloe vera, tak toto je veľmi plodná diskusia :) @luss44 nekvitne, ale podľa listov ho nájdeš a nejaký šarmantný chlap s rýľom Ti určite pomôže :) @haji keď v tých kúpených mi nejak rýchlo vyprchá ten hrejivý pocit a táto má takú dlhšiu výdrž a nepáli, keď bola dobrá úroda tento rok, tak využívam...,@marianne ,@cesminka a všetci ostatní, ďakuej za cenné a prospešné rady, už som bola dnes gaštany nazbierať :) Pekný jesenný deň Vám prajem.
1x haji
mijaita
Recept jsem poslala moji kamaradce, ona nadsena, uz uvarila ted bude testovat. Poda hlaseni, jestli se po tom neosype :-)