Foto: jo
Postavila som hrad. Za dva dni. Podobnosť s ktorýmkoľvek hradom na Slovensku je čisto náhodná.
Suroviny
svetlé cesto : | |
4 ks |
|
200 g |
|
250 g |
|
100 ml, horúca |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
tmavé cesto, to isté +: | |
3 PL |
|
orechové cesto: | |
8 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
trochu |
|
plnka kakaová: | |
2 ks |
|
200 g |
|
3 PL, uvarená |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
250 g |
|
plnka karamelová: | |
250 ml |
|
120 g |
|
1 ks |
|
150 g |
|
1 ks, uvarené |
|
400 g |
|
Postup
-
1
Najskôr, počas dlhých zimných večerov, som si nachystala figúrky z marcipánu (falošného - zo sušeného mlieka). Zvieratká, hradnú stráž a samozrejme delo.
-
2
V deň "D" som upiekla tri piškóty. Svetlá a tmavá piškóta : žĺtky vyšľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, postupne pridať vodu, olej a múku so zamiešaným práškom do pečiva. Na záver zľahka vmiešať tuhý sneh z bielkov. Pri tmavej piškóte samozrejme vmiešať preosiate kakao. Orechová piškóta : vymiešať cukor so žĺtkami. S tuhým snehom postupne primiešavať orechy, múku s kypriacim práškom a rum. Umečieme. Z plátov som nakrájala štvorce o veľkosti 17 x 17 cm. Použila som ich päť. Formičkou som povykrajovala kolieska priemeru 5 cm. Na každú vežu 8 kusov.
-
3
Karamelovú plnku som pripravila o deň skôr. Postup : smotanu, kryštálový a vanilkový cukor necháme zovrieť. Po odstavení prilejeme roztopenú Ceru, pridáme uvarené Salko (varilo sa cca 2 hodiny), dobre premiešame a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Na druhý deň som túto hmotu zmiešala s vyšľahaným maslom. Je dobré, ak karamelová hmota a maslo majú rovnakú teplotu. Kakaová plnka : všetky suroviny, ktoré sú uvedené v rozpise uvariť na parou. Keď je hmota hustá (robí sa cestička za vareškou) odstaviť a miešať do vychladnutia. Nakoniec vyšľahať s maslom.
- 4
Pláty som ponatierala plnkou, raz aj džemom. Rohy v miestach, kde som chcela pripevniť veže som mierne zarezala. Celú tortičku som natrela zmesou s rozmrvených zvyškov piškóty a krému. Pekne sa tým dajú zamaskovať rôzne nerovnosti. Nakoniec som tortu potiahla marcipánovou hmotou WI. Podobne som postupovala aj pri stavbe veží. Pre istotu som ich vystužila špajdlou.
- 5
Pomocou špáradiel som pripevnila veže k "budove"
- 6
...a potom som už len zdobila. Takto...
- 7
alebo aj takto..
- 8
..a takto.
- 4
Krasne ,obdivuhodne!!!