Hovädzie na zelenine

Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny

Autor receptu: cesminaz

Velmi jednoduché a chutné jedlo :-) Pre mňa vlastne taká zjednodušená hovädzia sviečková :-)

6-7
porcií

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzej nožiny.Ďalej potrebujeme 5 väčších mrkiev, 4 väčšie petržleny a 2 cibule. Ja som tentoraz mala veľmi hrubé mrkvy, tak som dala len 4. Petržlen mám zasa zo záhrady dosť malý a tenký, tak ten som dala o niečo viac. No a ešte 1/4 z 1 hlávky zeleru. Napokon si všetko pokrájame. Cibuľu na kocky, mrkvu, petržlen a zeler na menšie tenšie kúsky. Mäso si pokrájame na väčšie kusy...
  2. Do hrnca dáme trocha oleja, na ktorom zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme 1 PL papriky, pár sekúnd posmažíme a hneď pridáme mäso. Dobre ho osolíme, dáme 1/2 - 1 dl vody, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 15 minút na strednom ohni, aby si mäso od soli pustilo všetkú šťavu..
  3. Ked už má mäso dosť vlastnej šťavy, to trvá takých 15 minút, celé zalejeme s 2 l vody. Dáme soľ, celé čierne korenie a mletú rascu. Takto necháme variť, až kým mäso nebude mäkké. Ja som varila v kuchte 50 minút.
  4. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu, 2 veľké bobkové listy a pomaly varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Pravdaže soľou a rascou medzitým môžeme dochutiť. Keď je zelenina už mäkká, povyberáme mäso a bobkové listy. Zeleninu a šťavu rozmixujeme do hladka ponorným mixérom..
  5. Napokon vrátime mäso späť do omáčky a premiešame. Týmto je vlastne jedlo hotové a môže sa podávať :-)
  6. Ja ju nezahusťujem ničím, ani múkou - nie je to vôbec potrebné. Rozmixovaná zelenina dosť zahustí omáčku. Jedine, kto chce, tak po vrátení mäsa ešte zjemní so smotanou a dá trochu prevrieť :-) To už je vec chuti. Cukor tiež nedávam, od koreňovej zeleniny je omáčka presne dosť sladká. Na konci si podľa chuti ešte môžeme dochutiť citrónovou šťavou.
  7. Ako prilohu som pripravila parenú knedľu..
  8. ...ale podľa chuti si môžete zvoliť aj inú prílohu :-)