Hovädzie na zelenine
Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny
Autor receptu: cesminaz
Velmi jednoduché a chutné jedlo :-) Pre mňa vlastne taká zjednodušená hovädzia sviečková :-)
Postup
- Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzej nožiny.Ďalej potrebujeme 5 väčších mrkiev, 4 väčšie petržleny a 2 cibule. Ja som tentoraz mala veľmi hrubé mrkvy, tak som dala len 4. Petržlen mám zasa zo záhrady dosť malý a tenký, tak ten som dala o niečo viac. No a ešte 1/4 z 1 hlávky zeleru. Napokon si všetko pokrájame. Cibuľu na kocky, mrkvu, petržlen a zeler na menšie tenšie kúsky. Mäso si pokrájame na väčšie kusy...
- Do hrnca dáme trocha oleja, na ktorom zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme 1 PL papriky, pár sekúnd posmažíme a hneď pridáme mäso. Dobre ho osolíme, dáme 1/2 - 1 dl vody, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 15 minút na strednom ohni, aby si mäso od soli pustilo všetkú šťavu..
- Ked už má mäso dosť vlastnej šťavy, to trvá takých 15 minút, celé zalejeme s 2 l vody. Dáme soľ, celé čierne korenie a mletú rascu. Takto necháme variť, až kým mäso nebude mäkké. Ja som varila v kuchte 50 minút.
- Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu, 2 veľké bobkové listy a pomaly varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Pravdaže soľou a rascou medzitým môžeme dochutiť. Keď je zelenina už mäkká, povyberáme mäso a bobkové listy. Zeleninu a šťavu rozmixujeme do hladka ponorným mixérom..
- Napokon vrátime mäso späť do omáčky a premiešame. Týmto je vlastne jedlo hotové a môže sa podávať :-)
- Ja ju nezahusťujem ničím, ani múkou - nie je to vôbec potrebné. Rozmixovaná zelenina dosť zahustí omáčku. Jedine, kto chce, tak po vrátení mäsa ešte zjemní so smotanou a dá trochu prevrieť :-) To už je vec chuti. Cukor tiež nedávam, od koreňovej zeleniny je omáčka presne dosť sladká. Na konci si podľa chuti ešte môžeme dochutiť citrónovou šťavou.
- Ako prilohu som pripravila parenú knedľu..
- ...ale podľa chuti si môžete zvoliť aj inú prílohu :-)