Hovädzie s čokoládovou omáčkou

Autor receptu: rybarkuchar

Raz za čas prekvapím priateľov s niečím čo nejedia každý deň (sú to dobrí priatelia – vždy všetko zjedia a ešte aj pochvália). Celé prekvapenie som poskladal z viacerých receptov a nápadov niektoré nájdete aj na Vareche. Základom je kvalitné hovädzie stehno, červené víno a horká čokoláda.

Postup

  1. Hovädzinu v celku zbavíme blán, zalejeme červeným vínom, prihodíme pár zrniek čierneho korenia, zo dva lístky bobkového listu a necháme odležať 48 hodín. Nebojte sa, nič zlé sa mu nestane. Víno nemusí byť práve značkové.
  2. Po dvoch dňoch mäso osušíme a nakrájame na väčšie kocky.
  3. Dobre rozpálime masť a šupneme pokrájanú hovädzinu. Hneď zakryjeme, mäso bude poriadne „frflať“. Chvíľu ho necháme aby sa zatiahlo.
  4. Pridáme cibuľu, čili džem od @dodo46 http://varecha.pravda.sk/recepty/cili-dzem/31912-recept.html , posolíme a necháme dusiť cca 2 hodiny. Ak je treba podlievame červeným vínom alebo vývarom. Ak nemáte po ruke čili džem od @dodo46, pridajte jednu, dve na drobno posekané čili papričky a dve, tri lyžice medu.
  5. Keď je mäso hotové, vyberieme ho. Vydusenú šťavu prepasírujeme (ja som ju rozmixoval). Podľa chuti pridáme čokoládu. Miešame kým sa čokoláda nerozpustí, omáčku zjemníme trochou masla. Môžeme pridať lyžičku brusníc alebo čučoriedok.
  6. Ako prílohu som zvolil rožkový knedlík od @lenkac http://varecha.pravda.sk/recepty/rozkovy-knedlik-/33350-recept.html