Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dostal som sa k nádherným 6 ks hovädzieho „Oko okrúhleho steak-u“. Dokonca za cenu pre „prdôcha“ (pracujúceho dôchodcu). Uznajte, že som ich tam nemohol nechať ležať v chladiacom pulte len tak. Veď čo keby ich kúpil niekto iný a ja by som potom iba utrel suchú „pusinku“! Ďakujúc vzácnym a milým priateľom, Ágike a Beďkovi Borsíkovcom, Ing. Mirkovi Hríbikovi a Prof. Ing. Víťazoslavovi Krúpovi, DrSc., mám zásobu voňavých sušených húb od nás z „Vihodu“ a tak vzišla ilúzia tohoto jednoduchého rcp.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie mäso à la „Oko okrúhleho steak-u“ (Eye of Round Steak), som kúpil už pokrájané na takéto úhľadné medajlónky; večer som do teplej vody namočil po mojej nežnej drobnej „medvedej labke“ sušených kuriatok a kozákov; na druhý deň pripravil základnú zostavu do fotozáberu.
  2. Mäso som jemne naklepal uložené v plasikovom vrecúšku, prstami poprášil soľou i čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).
  3. A opiekol na masť-olejovej horúcej „emulzii“ (z 10-tich na 6. stupni), po obidvoch stranách 3÷4´.
  4. Potom som ich vybral na pomocný tanier a vo výpeku orestoval postrúhanú cibuľu a tri pretlačené strúčiky cesnaku; stačí krátko, len aby sa cibuľa „nasosala“ a zavoňala.
  5. Hrniec som odstavil a do cibule s cesnakom nasypal po KL čerstvo mletej borievky - jalovca („Turnianske čaro“ od kamaráta Tibíka Nagya) a mletej sladkej „KN“ papriky, ešte trošku čMČK a prilial 2÷3 PL pikantného kečupu s jalapeño; základ, mimochodom už teraz úžasne voňajúci, som nežne premiešal, vrátil na zdroj tepla.
  6. A teraz ho nadstavil namočenými hubami aj s vodou (od kozákov čiernou ako cigánova duša, ale fantasticky zvýrazňujúcou celkový voňavý efekt hotového jedla).
  7. Keď základ začal vrieť, poukladal som doň opečené plátky hovädzieho mäsa a prisypal mokka lyžičku jedlej sódy bicarbóny (podľa rady babičky Nany, B. P.), ktorá zaručuje požadovanú mäkkosť až hebkosť mäsa. Teplotu som nastavil na minimum, na hrniec dal pokrievku a mal som 90÷100´ kľud, pokoj a ticho („klídek a tabáček“). Sem tam som si priebeh dusenia skontroloval, mäso poobracal, podlieval horúcou vodou z raňajkových párkov, podľa chuti dosolil a takú ¼ „hoďku“ pred ukončením dusenia mäsa, som uvaril slovenskú ryžu (alebo talianské orzo) ako prílohu.
  8. Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto a naozaj chutilo!