Dusené hovädzie mäso

Hovädzie na lesných hubách v tlakovom hrnci

Autor receptu: janikbj

Postup

  1. Predchádzajúci večer som si mäso odblanila, nakrájala a premiešala s olejom. Takto som ho nechala v chladničke odstáť do rána. Kdesi som čítala, že mäsko je potom krehkejšie a rýchlejšie sa uvarí.
  2. Sušené huby necháme v teplej vode postáť aspoň pol hodinky, resp. kým chystáme zvyšok. Nakrájanú cibuľu (množstvo podľa chuti) orestujeme na oleji do hneda (nespáliť, restujeme pomaly), pridáme nadrobno nakrájaný cesnak (množstvo tiež podľa chuti), chvíľu restujeme, pridáme nakrájané v oleji odstaté mäso, opekáme, kým sa nezatiahne. Jemne poprášime hladkou múkou, premiešame. Pridáme mletú červenú papriku, čierne korenie, rascu, zase chvíľu restujeme. Pridáme napučané huby, podlejeme troškou horúcej vody, netreba veľa, max. po vrch mäsa, ja nedávam ani toľko. Osolíme, tlakový hrniec zatvoríme a necháme natlakovať. Od momentu, kedy vyskočí ventil necháme na najmenšom ohni variť asi 23 min. Potom vypneme a necháme ešte dojsť, kým sa hrniec sám neodtlakuje. Mäso ochutnáme a keď nie je ešte celkom hotové, znovu natlakujeme a povaríme podľa potreby ďalších 5 - 10 min. Záleží od konkrétneho mäska, mne sa uvarilo presne za 23 min + pár min. do odtlakovania. Už sa mi stalo, že som mäso v tlakáči za tento čas rozvarila na vlákna, takže radšej ochutnať a príp. natlakovať odznova. My máme radi veľa šťavy, takže som po odtlakovaní pridala viac vriacej vody a trošku zahustila hladkou múkou, ale bez riedenia je šťava úplne najlepšia - silná a výrazná. Nakoniec môžete pridať prelisovaný cesnak a už len krátko povariť, nech to má grády. Do odstaveného gulášu pridáme trochu sušeného majoránu.
  3. Medzitým som si zamiesila a naparila domáce knedle, ale hodili by sa aj halušky.