Hoväzie mäso

Hovädzie kocky na ružovom víne s farebnou knedľou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dnešný sviatočný obed. Pôvodne som už nechcela ani pridať recept, napokon som to predsa len začala fotiť.

4
porcie
20 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hovädzie mäso som umyla, osušila. Takto som ho dostala od súkromníka. Nefotila som, ako som ho krájala na kocky, ale použila som 400 g z tohto mäsa na dnešný obed.
  2. Do rajnice som dala slaninu na kocky. Preto robím mäso na slanine, lebo olej zásadne nepoužívam a bola som terčom kritiky, že varím staromódne. Okrem slaniny, z ktorej vysmažím tuk, už žiaden iný tuk pod mäso nepoužívam. Pokiaľ nemám už domácu masť, použijem radšej tuk zo slaniny. Pridala som aj cibuľu a opiekla.
  3. Pridala som kocky mäsa a spolu podusila chvíľku.
  4. Osolila, okorenila, pridala červenú mletú papriku, horčicu.
  5. Pridala som lečo a podliala troškou vody. Takto som dusila mäso 70 min. Keď sa lečo celkom rozvarilo vlastne zahustilo i šťavu.
  6. Pokiaľ sa mäso dusilo, mala som dosť času na knedľu. Pripravila som si kvások. Do 150 ml vlažnej vody som dala 40 g droždia a 1 KL cukru, posypala múkou a nechala vykysnúť.
  7. Z 400 g hladkej múky a 100 g polohrubej, soli, lyžice oleja a 1 vajca som vymiesila polotuhé cesto. Posypala som ho múkou a nechala na teplo mieste vykysnúť.
  8. Keď cesto vykyslo, preložila som ho na múkou vysypanú pracovnú dosku.
  9. Cesto som rozdelila na 3 väčšie a 3 menšie bochníky.
  10. Do tých menších so pridala 1/2 kávovej lyžičky červenej mletej papriky. Nedajte v žiadnom prípade viac, cesto by bolo horké.
  11. Takto som to zmiesila.
  12. Pripravila som si hrniec s vodou. Ja to robím tak, ako mi to poradil kamarát. Hrniec som zakryla sterilnou gázou a zviazala gumou. Pokiaľ voda zovrie, práve podkysne knedľa. Dôležité upozornenie: s ostatnými knedľami nič nerobte. Nechajte pokojne ležať na doske. Pripravte si len prvú, ktorá v poradí ako prvá pôjde do pary, a teda ešte pred položením do pary musí podkysnúť 20 min. Biele cesto premieste a roztiahnite rukami. Tak isto urobte s ružovým. Na biele cesto položte ružové a zrolujte.
  13. Zrolované a pripravené cesto na podkysnutie 20 minút. Teda rolujete súčasne obe cestá. Položte zakončenou časťou na dosku a nechajte podkysnúť 20 min.
  14. Po 20 min. by mala aj voda dostatočne vrieť, tak položte knedľu na gázu a zakryte misou. Parí sa 20 min. Hneď, ako položíte knedľu na gázu, pripravte si ďalšie cesto presne tak isto ako to prvé. Musí podkysnúť zase 20 min. Pokiaľ sa parí prvá knedľa, podkysne druhá.
  15. Zakryla som ju takto.
  16. Vybrala som parenú knedľu a popichala som ju špajdľou, aby z nej vyšla para. Ihneď ju potriem olejom, aby zostala mäkučká.
  17. Po čiastočnom vychladnutí krájam knedľu veľmi ostrým nožom.
  18. Ešte takto vyzerá z boku.
  19. Prajem vám dobrú chuť.