Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri fotorecept
Foto: sracz
Variant so slovenskou zemiakovou kašou, ale chutia od chlebíka nášho každodenného, cez ryžu, až po parenú knedľu. Samozrejme, že najlepšie sú s vlastnoručne Zobraziť celý popisVariant so slovenskou zemiakovou kašou, ale chutia od chlebíka nášho každodenného, cez ryžu, až po parenú knedľu. Samozrejme, že najlepšie sú s vlastnoručne nazbieranou zmesou čerstvých húb z našich lesov, lúk a strání! V mojich oklieštených podmienkach som sa musel uspokojiť s darom sušených a doplniť ju čiastkovým sortimentom z čínskeho „marketu“. Ale hovädzie mäsko som kúpil excelentné, navlas podobné japonskému, tzv. Kobe. Ale Vy si už poradíte a následne pochutíte, tak ako aj ja s mojou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,2-1,5 g prerastené |
|
5-7 PL (alebo masť škvarená) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo korenie štyroch farieb) |
|
3-4 strúčiky |
|
250-333 ml |
|
120-150 g |
|
6-7 ks |
|
100-120 g |
|
120-150 g mladá |
|
1-2 ks |
|
2-3 ks |
|
2-3 KL |
|
200-250 ml |
|
120-150 g |
|
2-3 PL (salsa ) |
|
44 g (poľská zupa borowykowa) |
|
|
Postup
-
1
S takýmto „zorganizovaným neporiadkom“ som začínal! V elektrickom mlynčeku za KL guličiek sušenej borievky alias jalovca, v hrnčeku s vlažnou vodou strúčiky cesnaku a v hrnci namočené darované sušené huby z okolia mojich rodných Košíc.
-
2
Mäso som pokrájal na veľké „kvádre“, lebo moja sladká „prišahana“ polovička sa riadi zásadou, že mäso musí mať veľkosť takú, aby sa oplatilo doň kúsnuť či zahrýznuť!
-
3
Pokrájané „big one štangle“ som obojstranne opiekol na 2-3 PL oleja.
-
4
Opečené mäso som následne posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pretlačeným cesnakom.
-
5
Po jemnom premiešaní zalial namočenými dubákmi aj s vodou a prikryté varil asi 99 minút.
-
6
Priebežne som si z pokrájanej cibule, jarnej cibuľky aj s pierkami, póru, cuketky a stoniek zeleru na oleji podusil zeleninový základ a počas jeho tepelnej prípravy,
-
7
pokrájal tuhšie huby, tzv. kráľovské fanfáry „Eryngii“, vložil ich do zeleninového základu, nezabudol som ani na čerstvo pomletú borievku.
-
8
A podlial mäsovým (u nás dnes kuracím) vývarom a pridal čerstvé maslo.
-
9
Po premiešaní som všetko dusil až sa odparila nepotrebná tekutina.
-
10
Do uduseného mäsa som vložil biele jemné „Enoki“ v malých trsoch, nechal obvariť.
-
11
Hranu zeleninového základu som nadstavil pikantnou Salsa (vhodná je aj Harissa) a
-
12
preložil ju do hrnca s mäsom. Na záver mi zahustenie kukuričným škrobom (či jemne postrúhaným surovým zemiakom) nahradila poľská „Zupa borowykowa“ vo vrecúšku (instantná hríbová polievka, pozn. red.) a 12-15 minút nechal prejsť varom a...
-
13
...servíroval ako hovädzie so „symbiózou húb“ so zemiakovou kašou.
-
14
Orgován je u nás spojený so spomienkou na naše presladké mamičky Aňuci a Nuštu, B. P! P. S.: blíži, sa k 77. roku života, ale podnes mi je záhadou, ako a kde sa mojej úžasnej babičke lady Ann, podarilo na konci decembra 1946 zaobstarať biely orgován do svadobnej kytice mojej mamky!
Diskusia k receptu