Hovädzie dusené na cibuľkách Stifado

2010 - bez fotky2010, 4. mája 2010
Hovädzie dusené na cibuľkách Stifado
Foto: 2010

Grecko - cyperska tradicna specialita s exotickym trocha arabskym nadychom s velmi bohatou omackou perfektna len s chlebom. Takze hovadzie dusene na "malickych Zobraziť celý popisGrecko - cyperska tradicna specialita s exotickym trocha arabskym nadychom s velmi bohatou omackou perfektna len s chlebom. Takze hovadzie dusene na "malickych cibulkach vela cesnaku s paradajkami, cervenym vinom, celou skoricou , klincekami a rozmarinom.

4-6
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1.20  kg
0.600 kg
7  strucikov
400 g
1  pohar
2  lyzice
1/2 ks
3 ks
1
5
2
1
100 ml




Postup

  1. 1

    Ja som pouzil hovadzie zadne , tradicne sa kraja na vacsie kusy ako nas gulas cca. 5 cm. do vacsej panvice som dal maso na olivovy olej rychlo opiect musel som to robit na tri krat aby mi olej neochladol. Tradicne ,ako mi povedali cibulky maju byt cca velkosti orechov.Ja som pouzil cibulku nakladacku, bolo ich cez 20 a poriadne som si poplakal. Potom treba obrat cesnak asi 6-7 strucikov-nakrajat len na hrubo.

  2. 2

    Vsetko oprazene maso dame spat na velku hlboku panvicu pridame zvysok oleja a cesnak a 5 minut na silnejsom plameni miesame a pokracujeme v opekani. Pridame pohar cerveneho vina a 2 lyzice vinneho octu a dalsich 5 minut dusime na silnejsom plameni. Pridame ( bud pradajkovy pretlak rozrobeny vo vode a celu nakrajanu paradajku )alebo talianske supane paradajky vo vlastnej stave pokrajane.Teraz pridame vsetky bylinky ano- celu skoricu , klinceky, nastruhany muskatovy oriesok, bobkovy list a rozmarin ,nove korenie, cierne korenie a sol a mlete korenie podla chuti. Domaci pridavaju trochu vyvaru , podla chuti.

  3. 3

    Tu sa recept rozchadza ja som robil podla susedy kde som male cibulku pridal priamo do omacky. Dakde uvadzaju ze je dobre dat cibulky na olej a pred tym oprazit skaramelizovat a tak pridat. Pridat vodu, ja som dal cca 0.6 -litra omacka je vyborna ( zalezi od preferencie ) viac alebo menej hustej. Znizit plamen a dusit cca 1.5 hodinu zalezi od masa, podlievat ak treba.

  4. 4

    Tradicne sa serviruje s orzom ( tarhonou ) alebo s cerstvym chlebom. Vysledok bez komentara , vyskusajte budete prekvapeni...

Diskusia k receptu

frezia68
Nuž ja len čítam a už slintám,lebo moja predstavivosť a foto......čo dodať? U nás to bude s chlebíkom :-)))
ericha
Vyzera to velmi velmi chutne, ale netrufam sa dat do toho. Ale poprosim otca pri najblizsej navsteve rodicov :))))
alexdidi
tak ten výsledok musí byť naozaj mňam, mňam...ja zvyknem hovädzie robiť v tlakovom, zachovajú sa všetky chute ingrediencií a čas varenia sa skráti tak naq 20minút...a ešte niečo, aby sme neplakali pri čistení malých cibuliek, hodíme ich na pár minút do vriacej vody a potom šupku len zlupneme
alexdidi
ešt som zabudla dodať, že recept si ukladám a určite čo najskôr navarím
evanaaa
Recept sa zdá komplikovaný ale možno pri varení ani nie je,len kde zohnať malé cibuľky.Keby tam tak mohli ísť tie sterilzované perličkové....
marlen
pomalé dusenie, trikrát vydusiť na výpek - podlievať horúcim, tak ma to učila mama....a mala pravdu, a s tými ostatnými prísadami, výborné, tmavé, plné železa:))).škoda, dnes sm varil hovädzie s lečo, tiež bolo výborné - určite to urobím. najpracnejšie sa mi zdá čistenie tej malej cibuľky - vyše polkila je už dosť,, a šupka na nej drží, jak luteránska viera:))))
2010
marlen,
videl som to supanie , ostrim malym nozikom odrez obidva konce,
obrez jemne dookola tak aby si isiel lenjednu vrstvu pod suchu, a odlupni dve polky ( to som si spomenul az tak polovicke ,tie supky drzia sialene)
Inak mi tiez pouzivame kuchtu na dusenie, skoro na vsetko.
Toto som robil klasicky, neda sa to porovnat omacka je ovela bohatsia.
bozulka
A určite chutnejšia,2010.Ja som prestala tlak.hrnce používať varím v ňom jedine zemiaky v šupke.Nemôžem si pomôcť,ale mäso z kuchty mi pripomína mäso z konzervy.a v dnešných titánových hrncoch to varenie je tiež veľmi rýchle.
marlen
tak skúsim oba spôsoby šúpania, na tom polkile cibule by sa kvôli zábave dali vyskúšať ešte dva, keby niekto dodal.....
verula
skusim dat menej cibulky ale ukladam si, mam dost hovadzieho masa a tak sa mi receptik zijde dik
iva2111
:-)) ano, přesně toto jsme jedli vloni během naší dovolené, děkuji za recept, ukládám si ho.
A k tomu loupání malinkaté cibulky - nepomohlo by její namočení na pár hodin do vlažné vody? Dělávám tak česnek, když ho potřebuji oloupat opravdu hodně. Slupka se namočením změkčí a tváří se jako měkká kůžička, jde sloupnout najednou nebo ve velkých kusech ;-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia