Hovädzí perkelt Iowa s maslovými nokerdľami fotorecept
Foto: sracz
Staré všeobecne na našom krásnom Slovensku známe, teda okrem halušiek, „každá chižka inakša variška“, platí aj o guľášoch, perkeltoch a paprikášoch! Aj ja pridávam Zobraziť celý popisStaré všeobecne na našom krásnom Slovensku známe, teda okrem halušiek, „každá chižka inakša variška“, platí aj o guľášoch, perkeltoch a paprikášoch! Aj ja pridávam ďalší z mojich, ktorý svetlo sveta získal ďaleko od mojej rodnej „hrudy“! Aj to iba vďaka zvláštnemu druhu hovädzieho mäsa. Medzirebrovej svaloviny s jemnou, až čipkovou štruktúrou tuku, veľmi podobnou slávnej japonskej z Kobe. Aj maslové „ňočky“ získali obdiv u našich susedovcov, ktorých som touto našou „várou“ pohostil. Chutilo im!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 - 250 g |
|
600 - 800 g |
|
1 200 - 1 500 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 - 4 strúčiky |
|
500 - 600 ml (alebo kurací, príp.voda) |
|
3 - 4 halúzky |
|
Nokerdle: | |
500 - 600 g |
|
2 - 3 ks |
|
4 - 5 PL |
|
1 ČL |
|
podľa potreby (minerálka) |
|
1 ks |
|
podľa potreby ks (na ozdobu) |
|
Postup
-
1
do vyškvarenej pokrájanej údenej slaniny som nastrúhal dve veľké, tentoraz žlté, cibule
-
2
a po krátkom orestovaní, na cibuli nechal „zatiahnúť“ hovädzie mäso pokrájané na veľké kocky; presne podľa motta mojej krajšej a lepšej ½_čky: „nech je do čoho kusnúť“
-
3
nasledovali koreniny, v poradí čerstvo nastrúhaný „orech“ ďumbiera (množstvo „bajočko 2 zarovnané PL“), PL korenia na hovädzie mäso „Szeged“, PL papriky červenej mletej sladkej, mokka lyžička guľášovo klobásovej zmesi z Komárna; soľ a čMČK podľa chuti
-
4
po premiešaní a asi 12÷15´ podusení, som pridal veľkú mäsitú zelenú papriku, veľkú zrelú paradajku, pokrájané na „C_éčka“ a menšie kocky a čerstvo pretlačené strúčiky cesnaku, opäť všetko jemne opatrne premiešal, podusil ďalších 12÷15´,
-
5
zalial „dobrým ½ litrom“ hovädzieho vývaru (ale nič sa nestane ak použijete obyčajnú vodu), priložil halúzky ťerstvého ligurčeka, tentoraz ale už vyproseného od nového majiteľa, priviedol do varu, zdroj tepla stĺmil na minimum a ~ 90´ nechal variť až na konzistenciu všeobecnej spokojnosti
-
6
než sa perkeltík uvaril, pripravil som nokerdlíky; uvedené ingrediencie som vymiešal (potreboval som ešte asi 120 ml vlažnej neochutenej minerálky „Perrier“) na hustotu o niečo málo väčšiu ako na halušky a vesto nechal ~ 15´ oddýchnuť. Potom som ho cez „haluškátor“ pretlačil do vriacej osolenej vody, premiešal, nechal tri razy „zodvihnúť penu“ a sdedil; hneď som, bez prepláchnutia (to iba v prípade, že by som nokerdle urobil do zásoby, prepláchol by som ich v studenej vode), servíroval
-
7
a jedlo sa veľkými lyžicami (ako by moja milovaná švagrinka Naděnka, po rodičoch z Hané, povedala „a snědli sme to velikó lžečkó“
-
8
takto „vyrašil“ môj ligurček TibÝk u mňa posledný raz, na jar 2014; 15. januára 2015 sme sa odsťahovali do „bytovky“ a ligurček som nechal na jeho pôvodnom mieste; žiaľ v kvetináči na „lódžii“ sa jeho bratovi nedarilo
Diskusia k receptu