Hovädzí hamburger
Hovädzí hamburger s domácou žemľou
Autor receptu: redakcia
Postup- Domáce žemle: Do múky zmiešanej so soľou pridáme kvások z mlieka, droždia a cukru. Premiešame, pridáme rozpustené maslo
a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, prikryjeme
a necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút.
- Z vykysnutého cesta vypracujeme žemle, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Poukladáme ich na plech, potrieme žĺtkom a pečieme na 220 stupňoch približne 15
minút. Hotové žemle prikryjeme utierkou
a necháme vychladnúť.
- Cibuľu nakrájame na drobné kocky, dáme na
panvicu s olejom, jemne posolíme a opečieme do
zlatohneda. Olej zlejeme, odstavíme nabok
a necháme vychladnúť.
- Mäso s tukom a vychladnutou cibuľou zomelieme na mlynčeku, pridáme soľ, korenie podľa chuti a 100 ml perlivej minerálky
alebo sódy. Všetko poriadne premiešame a odložíme na 30 minút do chladničky. Potom z mäsovej zmesi urobíme 5 guľôčok. Prehadzujeme ich v rukách, aby sa zmes spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do chladničky.
- Medzitým nakrájame kyslé uhorky, paradajky a šalát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcesterskú omáčku zmiešame v miske. Získame tak dip na potretie žemlí.
- Mäsové placky opečieme na panvici z oboch
strán. Keď placku otočíme, navrch dáme syr čedar,
aby sa pekne pomaly roztápal, kým sa mäso dorobí.
- Vychladnutú žemľu rozkrojíme, reznou stranou
položíme na panvicu a opečieme asi 1 minútu.
Rezné strany potrieme dipom. Na spodnú časť
žemle dáme nakrájaný šalát, koliesko paradajky, opečenú mäsovú
placku so syrom, kolieska červenej cibule a plátky kyslej uhorky. Prikryjeme hornou časťou žemle.
|