Hovädzí guláš so špikovými knedličkami

Michal Hečko
šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum**** , 17. októbra 2016
Hovädzí guláš so špikovými knedličkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Guláše a perkelty patria do našej ľudovej kuchyne. Viac fantázie v príprave nových príloh, ktoré dokážu jedlu dodať prekvapujúcu bodku, ich však môže povzniesť Zobraziť celý popisGuláše a perkelty patria do našej ľudovej kuchyne. Viac fantázie v príprave nových príloh, ktoré dokážu jedlu dodať prekvapujúcu bodku, ich však môže povzniesť aj do zážitkovej gastronómie.

6-8
porcií
60 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (alebo jelení či diviačí)
kúsok na vyvarenie
350 g
250 g čerstvá
2 strúčiky
350 g
1-2 PL
1 KL
1 KL plnotučná
4 PL
1-2 PL
2 ks
1 hrsť sušený
Špikové knedličky:
300 g
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na menšie kocky a restujeme na masti, až kým nebude takmer priesvitná, pridáme na malé kocky nakrájanú červenú papriku, tiež počkáme, kým nezmäkne. Cesnak chvíľku osmažíme, pridáme pokrájané mäso a opekáme, aby sa zatiahlo.

  2. 2

    Pridáme pretlak, povaríme ho a pridáme aj trochu horčice a necháme skaramelizovať. Pridáme trošku soli, čili, rascu, pridáme kosť a bobkový list. Zmes podľa potreby podlievame (mäso by malo pustiť šťavu) a dusíme pri nízkej teplote.

  3. 3

    Asi 45 minút pred dovarením mäsa pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Dolejeme vodou a vyčkáme, kým dôjde mäsko a zemiaky budú uvarené. Dochutíme soľou, korením, mletou červenou paprikou a podrveným majoránom. Guláš nemá byť priveľmi riedky, má mať hustotu omáčky.

  4. 4

    Špikové knedličky: Z kostí vyberieme špik, ktorý dáme upiecť do rúry zohriatej na 180 °C na 5–6 minút. Zatiaľ z toastového chleba upečieme hrianky a pokrájame ich na kocky veľkosti asi 1x1 cm. Upečený špik zmiešame s hriankami, pridáme vajce, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie. Lyžičkami tvarujeme knedličky, ktoré paríme asi desať minút. Podávame ku gulášu.

Diskusia k receptu

mijaita
Kazdy kuchar by mel vedet JAKÝ gulas! Je mnoho druhů, kazdy gulas ma svá specifika jak v pouzitych surovinach, tak v technologii.
boxik
Rozhodne nie som zástancom tzv. zdravej stravy ,ale pohľad na toto jedlo je aj na mňa priveľa. Pohľad na tie mastné knedlíky s mastným gulášom je naozaj pre tvrdé nátury.
45678
Veru aj mne sa pozdava, gulas nemoze byt dobry z kuracich prs.Rovnako ako @ kuku ma zaujali knedlicky a aj gulas,novinkou je pre mna horcica v pouzitych surovinach,vyskusam.
duskousko
na autorov recepte mi chyba mnozstvo...z akeho robit knedliky...pomery!
redakcia
@Duskousko (18.10.2016 13:36)
Suroviny su uvedene v zahlavi receptu:
Špikové knedličky: 300 g špikovýchkostí, 250 hrianok nakrájaných na kocky 1x1cm, 1 vajce, nasekaná petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie
evanaaa
Takýmto guľášom by môj muž pohrdol, aj keď pre neho je každé dusené mäso guláš :), je tam totiž málo šťavy a tá má u neho prim. Tiež robievam aj so zemiakmi aj bez, ale neviem - variť ich 45 minút, prečo? Aj keby boli Á-čka sa mi to zdá veľa.