Holandský hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept)

Autor receptu: janger

Je to velmi jednoduche, kazdemu dostupne a aj zdrave jedlo, ktore sa v Holandsku jedava v zimnom obdobi. Spomina sa uz v receptoch, ked este v Europe neboli zemiaky, vtedy sa to pripravovalo s pastrnakom. Najcastejsie sa jedava s kuskom duseneho hovadzieho masa. V tomto recepte sa nebudem moc rozpisovat o mase, ide mi tu hlavne o tie zemiaky s mrkvou a cibulou.

4
porcie
10-15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky ocistime a pokrajame. Vhodne su aj zemiaky, ktore sa viac rozvaria. Tie su na toto vlastne este lepsie...Dame do hrnca.
  2. Ocistime a pokrajame (zimnu) mrkvu. Tu sa tato mrkva vola zimna. Je to velka mrkva. To, co vidite na obrazku, vazilo v ocistenom stave 750g.
  3. Pridame ju k zemiakom.
  4. Ocistime a nakrajame cibulu a dame do hrnca k zemiakom a mrkve.
  5. Zalejeme vodou. Pridame sol, bobkovy list a podrvene cierne korenie. Ak mame nahodou bujon, mozeme to zaliat nim (chut bude trochu bohatsia ). Uvarime do makka.
  6. Potom zlejeme vodu. Ja dam hrniec vzdy este na chvilu na ohen, vsetko poprehadzujem. Tak sa mi dobre odpari uplne vsetka voda, jedlo nie je potom vodnate. Pridame maslo a pomagame tlacitkom na pyre. Pridame trosku pomleteho muskatoveho orieska. Potialto je tento recept vhodny aj pre vegetarianov.
  7. Vacsinou sa to podava s dusenym hovadzim masom, z hovadzej hrude.
  8. Hovadzie masko si mozete udusit podla svojho zvyku. K tomuto jedlu ho vzdy najprv rychlo oprazim, posolim, pokorenim, podlejem horucou vodou a dlho, na slabuckom ohni dusim. Potom sa az rozplyva na jazyku. Na fotke som zabudla poliat kasu so stavou z masa. Tak na to nezabudnite, je to velmi dobre!
  9. Ked vam z tejto kase zostane, tak na druhy den si mozete rozpalit panvicu a kasu len tak na troske masla (ako placku) poopekat, az sa vytvori chrumkava korocka... Dobru chut! Eet smakelijk!
  10. Cas varenia, ktory uvadzam pod receptom, je na pripravu kase. Maso treba, samozrejme, dusit dlhsie.