Holandský hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept)
Autor receptu: janger
Je to velmi jednoduche, kazdemu dostupne a aj zdrave jedlo, ktore sa v Holandsku jedava v zimnom obdobi. Spomina sa uz v receptoch, ked este v Europe neboli zemiaky, vtedy sa to pripravovalo s pastrnakom. Najcastejsie sa jedava s kuskom duseneho hovadzieho masa. V tomto recepte sa nebudem moc rozpisovat o mase, ide mi tu hlavne o tie zemiaky s mrkvou a cibulou.
4 porcie |
10-15 minút príprava |
20-25 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky ocistime a pokrajame. Vhodne su aj zemiaky, ktore sa viac rozvaria. Tie su na toto vlastne este lepsie...Dame do hrnca.
- Ocistime a pokrajame (zimnu) mrkvu. Tu sa tato mrkva vola zimna. Je to velka mrkva. To, co vidite na obrazku, vazilo v ocistenom stave 750g.
- Pridame ju k zemiakom.
- Ocistime a nakrajame cibulu a dame do hrnca k zemiakom a mrkve.
- Zalejeme vodou. Pridame sol, bobkovy list a podrvene cierne korenie. Ak mame nahodou bujon, mozeme to zaliat nim (chut bude trochu bohatsia ). Uvarime do makka.
- Potom zlejeme vodu. Ja dam hrniec vzdy este na chvilu na ohen, vsetko poprehadzujem. Tak sa mi dobre odpari uplne vsetka voda, jedlo nie je potom vodnate. Pridame maslo a pomagame tlacitkom na pyre. Pridame trosku pomleteho muskatoveho orieska. Potialto je tento recept vhodny aj pre vegetarianov.
- Vacsinou sa to podava s dusenym hovadzim masom, z hovadzej hrude.
- Hovadzie masko si mozete udusit podla svojho zvyku. K tomuto jedlu ho vzdy najprv rychlo oprazim, posolim, pokorenim, podlejem horucou vodou a dlho, na slabuckom ohni dusim. Potom sa az rozplyva na jazyku. Na fotke som zabudla poliat kasu so stavou z masa. Tak na to nezabudnite, je to velmi dobre!
- Ked vam z tejto kase zostane, tak na druhy den si mozete rozpalit panvicu a kasu len tak na troske masla (ako placku) poopekat, az sa vytvori chrumkava korocka...
Dobru chut! Eet smakelijk!
- Cas varenia, ktory uvadzam pod receptom, je na pripravu kase. Maso treba, samozrejme, dusit dlhsie.