Hlivové "rizoto"

Autor receptu: evas13

Moje rizoto je pokaždé inej chuti, totižto vždy pri ňom experimentujem, lebo tam nie je mäso, ktoré mám veľmi rada, ale jesť ho veľa nemôžem.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hlivu si opláchneme pod tečúcou vodou, necháme v cedníku odtiecť. Zeleninu tiež umyjeme a necháme odkvapkať. Ryžu umyjeme v studenej vode, aspoň v piatich vodách, necháme odkvapkať.
  2. Očistenú cibuľu nakrájanú na jemno dáme do tlakového hrnca, kde sme dali olej, v mojom prípade olivový, opražíme, pridáme roztlačený cesnak a pražíme, kým nezačne cesnak voňať. Do tohto základu pridáme na jemné slížiky nakrájanú hlivu. Pražíme ju asi 5 min., musí sa zmenšiť jej objem, pridáme necelé 1 dl vody,tlakový hrniec zatvoríme a dusíme 15 min. Hrniec odstavíme z ohňa a položíme na studené miesto vychladiť. Pokiaľ sa veľmi ponáhľame, kuchtu postavíme pod studenú vodu a slabým prúdom vody hrniec ochladzujeme. Musíme byť opatrný, vždy len na okraj hrnca, nikdy nie na ventíl, lebo sa môžeme tlakom pary opariť. Hrniec keď je schladený, začujem slabé vtiahnutie vzduchu do hrnca. Otvoríme a pridáme umytú ryžu, dobre ju premiešame a pridáme k nej na slížiky nakrájanú zeleninu, Posolíme a pridáme všetky koreniny, zalejeme vriacou vodou, aby bola ryža zakrytá, zatvoríme hrniec a dusíme 5 min.
  3. Po uplynutí doby varenia, vypneme zdroj energie a necháme vychladnúť.Podávame z cviklou, hlávkovým šalátom, alebo uhorkou. Dobrú chuť!