Hlivová polievka s mrveničkou (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Tato polievka sa u nás varí už dve generácie. Je to moja obľúbená polievka. Kupovaná
hliva nie je tak voňavá ako volne rastená na bukoch v prírode. No postačí aj kúpená.
8 porcií |
10 minút príprava |
40-50 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé si dám múku na dosku do múky do stredu rozbíjam vajce a vymiesim tvrde cesto, pripadne dám do neho jednú lyžicu vody.
- Cesto musí byť tvrde a suché. Zoberiem strúhadlo a na veľkých okách strúham mrveničku.
- Pridávam múku aby sa to nelepilo. Tuto mrveničku robím v predstihu tak dve hodiny aby trochu obschla.
- Keď mam mrveničku hotovú idem si pripravovať ostatné suroviny. Keď neminieme všetku mrveničku necháme dobre uschnúť a mame na iné varenie.
- Všetko si očistím a nakrájam. Zemiaky asi na 1cm kocky. Hlivu tak na 2cm kúsky. Cibuľu nakrájam na drobno a cesnak nasekám.
- Koreňovú zeleninu si pokrájam asi na 1cm kocky.
- V hrnci 4 l rozpustím masť dám cibuľu dusiť do sklovitá. Potom pridám koreňovú zeleninu. Chvíľu podusím.
- Pridám nakrájanú hlivu ešte pár minút podusím. Často miešam nech sa mi to na dne hrnca sa nelepí.
- Teraz to zalejem 2,5 l vody , pridám zemiaky a čerstvo pomleté čierne korenie s rascou spolu. Osolím a ja obyčajne pridám jednú malú čili . Je ju tam vidieť. Nechám to variť, aby bolo všetko mäkké. To od bodu varu asi 20 - 30 minút.
- Z masti hladkej múky malom hrnci si urobím bledú zásmažku odstavím zo sporáka pridám mletú červenú papriku premiešam. Prilejem do nej trochu studenej vody premiešam a vlejem do hrnca s hlivou. Chvíľu počkám nech sa to znovu rozvarí a pridám mrveničku,toľko podľa toho aké to chcem mať husté asi za dve hrste. Mrveničku som pred tím preosial nech v nej nie je múka. Znovu nechám variť nech sa mrvenička uvarí.
- Keď je už aj mrvenička mäkká tak pridám nakrájanú petržlenovú vňať premiešam a odstavím zo sporáka prípadne dosolím a hotovo. Nechám to aspoň 20 minút postáť nech prejdú chute. Môžem podávať na tanier. Prajem dobrú chuť.