Hliva ustricová so smotanou fotorecept

janazjarku - fotkajanazjarku, 22. novembra 2010

Blíži sa chrípkové obdobie a preto je potrebné v organizme zvyšovať imunitu tak som sa rozhodla zameniť mäsový nedeľný obed za v poslednej Zobraziť celý popisBlíži sa chrípkové obdobie a preto je potrebné v organizme zvyšovať imunitu tak som sa rozhodla zameniť mäsový nedeľný obed za v poslednej dobe propagované jedlo a to hlivu ustricovú /bomba na zvyšovanie imunity/ . Recept jednoduchý no možno niekoho poteším :-)

3
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g,čerstvá
2 ks
400 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Očistíme hlivu ustricovitú a to tak, že ju utrieme papierovým obrúskom. Hlivu pred prípravou neumývame, lebo by nasala vodu a stratila by sa typická chuť.

    Hliva ustricová so smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäkké časti hlivy pokrájame na väčšie kúsky. Dve väčšie cibule pokrájame na kocky.

    Hliva ustricová so smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu opražíme na oleji do sklovita, pridáme červenú papriku a hneď pridáme hlivy, aby nám paprika nezhorkla. Hlivu chvíľu orestujeme až potom pridáme soľ podľa chuti a množstva a tiež pridáme mleté čierne korenie. Pokiaľ máme úplne čerstvú hlivu nie je potrebné podlievať vodou, lebo si sama pustí dostatočné množstvo vody. Tá ktorú som pripravovala ja bola minimálne týždňová a tak som ju podliala 2 dcl horúcej vody. Pozor nepodlievame vývarom, lebo zmení chuť hlivy. Hlivu dusíme približne 40 minút a na záver zalejeme kyslou smotanou. Takto upravenú hlivu môžeme podávať s knedlou /moja nebola domáca z časových a tiež priestorových dôvodov :-)/ najlepšia je však s cestovinovými haluškami , ale pri rýchlej príprave potesia aj cestoviny. Dobrú chuť všetkým !!

  4. 4

    Nuž a čoby to bola za gazdinka, keby nepoznala heslo : "Ani zrnko nazmar!" A tak som tvrdé časti hlivy pokrájala na plátky a pripravila na sušenie :-) Pri krájaní pozor na slamu, ktorá sa sem tu objaví na trse hlivy. Po usušení sa "hlúbiky" zomelú na hubové korenie , ktoré odborníci odporúčajú dávať do každého jedla jednu kávovú lyžičku čo nám vraj bezpečne ozdraví imunitný systém !!

    Hliva ustricová so smotanou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evusik
výborný recept, aj ja tak robím a keďže môj muž je cestovinový tak robím len s cestovinami.... a hríbové korenie si aj ja robím, je to výborné napr. do praženice, alebo do omáčky pod mäso. Z hlivy som korenie ešte nerobila ale čo nebolo môže byť. Dobrá inšpirácia na obed a pekné foto :-)
1x isar
janazjarku
Ja som počúvala v rádiu reláciu o hlive a prekvapili ma jej účinkami preto sa farmaceutický priemysel vrhol na výrobu hlivových produktov no , ale prečo si nevyrobiť vlastnú ? No, nie ? Som rada, že sa foto vydarilo, lebo u mňa fotiť je katastrofa, lebo máme barový stôl a tak sa musím štverať na schodík, aby to bolo vidno :-D V diskusií krčah s vodou som fotila 5x, lebo furt hádzal odblesky np snáď sa podarilo :-)
marianne69
Mna si potesila,zrovna som ju dnes kupila,lebo je aj velmi zdrava aj chutna,ked som hu hodila do kosika,vravim si, musim mrknut na hlivu na Vareche a hla ako si to vedela?:-)))))
1x isar
frezia68
Podarilo,fotky pekné a jedlo výborné,tiež robím :-)))
frezia68
Aj v mojich receptoch je perkelt,ale ešte bez fotiek :-)))
tothka
Ja tiež robievam hlivu ale na spôsob držkovej, môj muž to má veľmi rád. Skúsim aj na smotane, dík.
mamatata2
Doposiaľ som mala problém s tými tvrdšími časťami hlivy, takže budem robiť podľa Tvojej rady a je to vyriešené. Ďakujem.
ajan16
Podobne robím perkelt z hlivy,len dávam smotanu na varenie,citron
a zahusťujem hotovou jížkou bledou(2pl.rozmiksujeme1,5dl mlieka).
Príloha-halušky,makarony,knedľa.
viedra
dakujem za recept mam hlivu doma a nevedela som aku ju pripravit najviac sa mi pači heslo
evanaaa
Mimochodom, hliva patrí medzi protirakovinové potraviny, a je aj inak prospešná.
tinca
Jani robím ju často a dokonca aj ja som pridala na ňu recept.
jerica
Hlivu robievam aj ako držky , je to výborná hlivodržková polievka , ale robievam aj ako paprikáš , aj ako ty. Hlivu máme radi na aký koľvek spôsob,aj do rizota , mňam. :-))
matased
Aj ja mám rada hlivu, mňa zaujalo aj využitie tvrdých častí, snáď po usušení nestratia arómu, nesčernejú.....
ajan16
@matased-nes černejú,ani nestratia aromu.´Ja takto sušievam stopky
z rôznych druhov húb.Zomeliem,pridám sušenú zeleninu,vňate a
vegetu.Prísada do všetkého.......
janci60
Tento recept má môj priateľ už dlho v kuch. knihe. Najprv mi ju pripravoval on a teraz už aj ja. Je to skvelý recept a výborné jedlo. Ďakujeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia