Pečená hlavátka
Hlavátka s hruškovo-gaštanovým ragú
Autor receptu: redakcia
Neslúžme jedlu, ono nech slúži nám. Aby
nielen zasýtilo, ale aj potešilo. Najmä vianočný
stôl pripravujme rukami, ale aj srdcom.
S radosťou a fantáziou, ktorá vie úžasne spojiť
tradície s modernou, obľúbené chute
s originálnym vzhľadom. Vtedy na svojich
blízkych – či v prípade hotela na hostí –
prenesieme všetky dobré vianočné emócie.
10 porcií |
70 minút príprava |
Postup
- Filetu z hlavátky osolíme, okoreníme a pripravíme sous-vide na
54 °C 30 minút. (Pozn. red.: Metóda sous-vide spočíva v tom, že sa čerstvé suroviny uložia do vákuových vreciek, z ktorých je pomocou prístroja na vákuové balenie odsatý vzduch. Potom sa vložia do vodného kúpeľa, v ktorom sa udržiava nízka teplota pomocou prístroja s nastaviteľnou teplotou a dĺžkou varenia, podľa druhu suroviny.) Po 30 minútach opečieme na oleji.
- Čerstvé hrušky s gaštanmi pridáme do
demi glace s nasekaným kôprom a zohrejeme na
70 °C.
- Uvarené zemiaky popučíme, spojíme s polohrubou múkou a kypriacim práškom. Ochutíme soľou a korením. Hmotou naplníme formičky valcovitého tvaru na plechu vystlanom papierom na pečenie a pečieme v rúre na 170 °C 20 minút.