Pečená hlavátka

Hlavátka s hruškovo-gaštanovým ragú

Autor receptu: redakcia

Neslúžme jedlu, ono nech slúži nám. Aby nielen zasýtilo, ale aj potešilo. Najmä vianočný stôl pripravujme rukami, ale aj srdcom. S radosťou a fantáziou, ktorá vie úžasne spojiť tradície s modernou, obľúbené chute s originálnym vzhľadom. Vtedy na svojich blízkych – či v prípade hotela na hostí – prenesieme všetky dobré vianočné emócie.

10
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Filetu z hlavátky osolíme, okoreníme a pripravíme sous-vide na 54 °C 30 minút. (Pozn. red.: Metóda sous-vide spočíva v tom, že sa čerstvé suroviny uložia do vákuových vreciek, z ktorých je pomocou prístroja na vákuové balenie odsatý vzduch. Potom sa vložia do vodného kúpeľa, v ktorom sa udržiava nízka teplota pomocou prístroja s nastaviteľnou teplotou a dĺžkou varenia, podľa druhu suroviny.) Po 30 minútach opečieme na oleji.
  2. Čerstvé hrušky s gaštanmi pridáme do demi glace s nasekaným kôprom a zohrejeme na 70 °C.
  3. Uvarené zemiaky popučíme, spojíme s polohrubou múkou a kypriacim práškom. Ochutíme soľou a korením. Hmotou naplníme formičky valcovitého tvaru na plechu vystlanom papierom na pečenie a pečieme v rúre na 170 °C 20 minút.