Halászlé z kapra

radox1 - fotkaradox1, 1. novembra 2013
Halászlé z kapra
Foto: radox1

S halászlé je to podobné ako s gulášom,čo región,to iné zloženie,ale základ je rovnaký-cibuľa,ryba a červená mletá paprika.Nechal som si odložit niekolko kaprích hláv,k Zobraziť celý popisS halászlé je to podobné ako s gulášom,čo región,to iné zloženie,ale základ je rovnaký-cibuľa,ryba a červená mletá paprika.Nechal som si odložit niekolko kaprích hláv,k tomu jeden kapor,v mrazáku som mal zopár ostriežov,samozrejme čím viac druhov rýb,tým lepšie.Mlieč nakoniec je super,s ikrami pozor-niektoré sú nahorklé.

6-8
porcií
60 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks alebo iné ryby
2 PL
0,5 kg
3 PL
5 strúčikov
50 ml
3 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Kapra pozporcujeme,pekné kúsky nasolíme a dáme bokom.do velkého hrnca vložíme zbytky kapra,hlavy bez žiaber a očí,soľ,celé čierne korenie,cesnak,feferony,rajčiny,zelené papriky,všetko zalejeme vodou a varime 2-3 hodiny do rozpadnutia masa od kostí.potom všetko dobre prepasírujeme cez nie úplne jemné sito.

    Halászlé z kapra - obrázok 1
  2. 2

    finálna fáza: Cibuľu nakrájanú na malé kocky vložíme do hrnca s bravčovou mastou,a spolu s mletým korením restujeme do zlatohneda,potom vložíme pretlak ktorý je potrebný dobre vyrestovat do vtedy,kým mast ostane opať číra, potom prisipeme ml.papriku ktoru necháme v masti dobre vyluhovať-dat hrniec bokom z tepelného zdroja,prilejeme čast prepasírovaného vývaru a necháme prevrieť.

  3. 3

    Opat dam hrniec bokom a s pomorným mixérom celú zmes dobre rozmixujem,aby polievka ostala bez kúska cibule a zároven sa aj zahustí.dolejem zbytok vývaru,necháme povarit a asi 10 minún pred koncom vložím pripravené kúsky rýb spolu s mliečou a miešame už opatrne aby sa maso nerozpadlo. Podávame ako samostatný chod s chlebom,občas si priložím kyslú smotanu.

Diskusia k receptu

pusta
@radox1 , tvoj receptík som si veľmi pozorne prečítala, to je pravé Halászlé, presne také ako má byť, so zachovaním tradičného postupu...tlieskam ti!!!
áno, variant je mnoho, ale základný princíp zostáva vždy rovnaký.
veľmi chutné Haklászlé, úžasne štekliace chuťové kanáliky :-)))))
s veľkou radosťou by som prijala jednu, dve a možno aj viac porcií od teba. :D
zaslúžených 5***** ti patrí :-))))
zolik
Tak konecne originalne Halászlé. Pred Vianocami obvolam vsetkych kamaratov a znamych nech mi odlozia (a zamrazia) tzv. rybaci odpad a na Silvestra po polnoci bude Tvoje Halászlé! Minuly rok som robila nasu kapustnicu, rok predtym gulasovu polievku a podavala som to na terase, kazdy kto isiel okolo dostal za misku. Davam za 5* a ukladam do KK s poznamkou "Silvester 2013" ;-)
1x peli
izabella929
@Radox1..kone čne ju tu vidím takú krásnu, ako má byť...mám ju veľmi rada, len ju nedokážem uvariť...odraďujú ma tie kosti a kostičky...tak na toto by som nemala trpzlivost, ani keby som ju mala variť pre prezidenta..presne takúto som jedla ešte na mojej chate, keď ju varili chlapi...
radox1
vdaka vsetkym,izabella cez to pasirovanie ti kosticka neprejde, rybu si ja osobne do polievky nedavam, ale ju zjem samostatne,a poznam vela ludi,ktori jedia iba tu polievku a ryby sa ani nedotknu.
lusinkab
No mna to laka vyskusat uz dlho len by som kapra musela zamenit za nieco ine.
lyali
Krásne! Na vianoce a silvestra, keď je dostatok kaprích hláv atď. robieva môj oco. 24.12. sa jedávala u nás doma na obed a potom 25.12. už od rána, ak zostala :-) Kedysi naši mali suseda pochádzajúceho z dolniakov, varieval halázslé, síce jeho si nepamätám, ocove, hoci upravené podľa susedovho receptu ľúbim. Patrí k vianociam. Veru, cibuľka dozlatohneda. Nemixuje, poctivo pasíruje. A nám v nej plávajú ikry a mlieče a kopček kyslej smotánky. @Radox1 , doniesol si mi už vianoce, ďakujem :-)
eviana
Ooooou... tak to už áno, takto má vyzerať halászlé... krása, tlieskam, chválim, slintám, ukladám... ponúkam pol kráľovstva za tanier tejto skvelej polievky... dáš? :) 5*
jerica
Jaj , to som si vzdychla, počul si?
@radox1 , zbožňujem ryby a Tvoje HALÁSZLE nemá chybu, také som jedla naposledy a to je dobre dávno v Šamoríne u priateľov, odvtedy, len samý paškvil, čo ani neletel pri takom, ako prezentuješ v recepte :-)
hodné uloženia, a to foto, kole oko:-)
akotak
Veľmi vydarený recept na Halászlé, môže smelo konkurovať tým podávaným v maďarských csárdach )
boxik
Bože Halászlé, aj keby som nemal rád Maďarov akože mám , tak pre pár pokrmov čo oni tak perfektne robia ich človek musí milovať a táto delikatesa je na prvom mieste.
helanka
Krasna porcia.
Uz sa tesim na tr. Vianoce, pretoze budu stravene doma a na stole vsetky moje oblubene jedla, ktore mi casto chybaju a tu sa chodim ukajat.
Urobit dobre Halászlé je ozaj umenie ako nakoniec vsetky jedla na ktore sme zvyknuti od malicka.
babkamt
chystám sa prvý krát variť túto polievku. Vybrala som si tvoj recept. Mám odložené hlavy z kaprov,odrezky, mlieč aj ikry. Viem, že by do polievky malo ísť viac druhov rýb. Som ochitná obetovať aj kúsok zubáča. Píšeš, že niektoré sú nahorklé. Tak teraz neviem, či ich tam mám dať, alebo ich dať variť zvlášť a ochutnať? Vieš mi prosím poradiť?
babkamt
oprava :Som ochotná
mám aj celého kapra, nie len hlavy:-)
radox1
z niektorych sladk.ryb maju ikry nahorklu chut,ja osobne ich na rozdiel od mliece nedavam.ak ich mate radi tak radsej varit osobitne,inac rovno vyhodit.ak obetujes ciste maso zo zubaca,tak naozaj az na koniec na 5-10 minut podla velkosti.
mesiar50
Ukážková práca ako pripraviť vábivo a chutne vyzerajúce halászlé.
Gratulujem.
violeta
Tak som zadala do vyhľadávača halászlé a aha čo mi vyskočilo ako prvé.
Až teraz som pochopila tvoju nespokojnosť, dobre, dobre, si lepší;)
Pekný večer ti prajem!
radox1
@Violeta (24.8.2016 19:25)

nie nespokojnost,islo o dobru radu,tym vyvarom dostane polievka uplne iny level.
violeta
Priznám sa, že manžel je skôr rybár ako kuchár, mne ryby smrdia a som rada, keď ich čistí a pripravuje on. Ale hlavy, plutvy vždy vyhodí, alebo dá prasatám. Možno raz spraví podľa tvojho receptu, uložila som mu ho do KK ;)
logal
Áno, toto je halászlé, ako má byť. Dovolím si napísať ale k tomu malé vylepšenie (?). Nechávam si bokom zopár podkovičiek ryby, ktoré jednoducho na masle okorenené urestujem a takéto ich vkladám do porcie polievky a navrch môže byť ešte kyslá smotana. Kto má rád.
1x ada13
logal
To je to pravé. Takto to jedávam v Tatabáni, takto si to varím doma. Zajtra bude :-). Pekné sviatky vianočné!
camembert
škoda že nemám doma paradajkový pretlak, hneď by som si to uvaril :)
zuzveska
Robievam polievku podla tohto receptu. Avsak robievam z file (zubac, treska...). Velmi nam chuti, asi viac ako v csarde :D Viem, ze prave halaszle je z hlav a podobne, ale my sme si to pisposobili nasim chutiam. Dakujem za recept!!!!
radox1
je jedno z akych ryb,dolezite je zachovat spravny postup,dakujem.
ivan14
Já jí také (zhruba) takhle vařím. A pro ty, kterým vadí kostičky: úplně náhodou a z nouze jsem dal do polévky prohřát porce kapra naloženého nakyselo. Kostičky zmizly a ta trocha octa vůůůůbec nevadí. Dobrou chuť!
janadan
Dnes som varila podľa tvojho receptu. V ingredieciach máš napísaný 2x čierne korenie celé, nemalo tam byť nové korenie celé? Ale inak super recept. Polievka chutila.
marooss
Ahoj,
Tu prepasirovanu zmes vyhodis, alebo tiez pomixujes?
Alebo pomixujes len ten cibulovy zaklad?
babarko
Veľká vďaka za tento fajnový recept varím podla neho už niekolko rokov, dávam ryby hlavne z dunaja kapor pleskáč šťuka zubáč atd sem tam niečo pridám mimo receptu ale chutí u nás každému.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia