Guličkové placky nielen pre celiatikov fotorecept

eva53 - fotkaeva53, 27. januára 2013
Guličkové placky nielen pre celiatikov (fotorecept)
Foto: eva53

Pôvodne som chcela robiť brazílsku špecialitu Pao De Oueijo, ale zaúradoval strýček náhoda a vznikli tieto lahodné chrumkavé pikantné placky.

3
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g (malé alebo veľké)
200 g (volovec, eidam,údený salámový, ementál)
100 ml (čerstvé)
20 ml
1 ks
500 ml




Postup

  1. 1

    Prichystám si potrebné suroviny - korenie som pridávala podľa chuti , a v tejto fáze som ešte nevedela, ktoré použijem

    Guličkové placky nielen pre celiatikov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tapiokové perličky zalejem vodou nechám 20 minút postáť a varím cca 20 minút za občasného miešania, kým nie sú priesvitné. Opláchnem studenou vodou, aby sa spolu nezlepili.

    Guličkové placky nielen pre celiatikov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Syry ( po 50 g z každého druhu) pokrájam na menšie kúsky a rozmixujem. Na obrázku sú len 2 druhy syra, zvyšok som zabudla odfotiť :-(

    Guličkové placky nielen pre celiatikov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V mlieku rozmiešam vajíčko s olejom a spolu so syrom vmiešam do pripravených tapiokových perličiek. Pridala som pikantnú zmes zmes korenia na paradajky(Lidl) , bola dostatočne slaná, takže soľ som nakoniec do hmoty nepridávala.

    Guličkové placky nielen pre celiatikov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na pracovnú dosku som rozprestrela potravinársku fóliu , dala na ňu perličkovú hmotu ,prikryla druhou vrstvou fólie a rozvaľkala natenko.

    Guličkové placky nielen pre celiatikov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykrojila som srdiečka a kolieska a upiekla na nepriľnavej panvici, ktorú som iba pri prvom použití potrela tenkou vrstvou oleja. Na tomto obrázku je skúšobná placka hrubšia, pekne vidno guličkovú štruktúru vo vnútri placky.

    Guličkové placky nielen pre celiatikov (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

eva53
na občasné spestrenie jedálnička vynikajúce , už skúšam aj iné variácie,možností je nekonečne veľa
katamama
Vševed Google ma poučil, že perličky tapiokové ktoré si v recepte použila,sú vlastne škrob získaný z koreňov manioka Recept je zaujímavý ale kde si v KE zakúpila tapiokové perličky, to mi je záhadou....
slawek
Zaujimavy recept, pekne si sa vynasla:-). Iba male spresnenie: pao de queijo brasileiro sa nerobi z tapioky, ale z maniokoveho skrobu, ktory sa v Brazilii nazyva -polvilho-. Obidva produkty - tapioca i maniokovy skrob polvilho sa ziskavaju z jednej rastliny - z maniokovych hluz. Tapioca ma vsak formu bielych gulocok, v Brazilii, najma v oblasti Nordeste sa pouziva na vyrobu tradicnych kolacikov, zatial co maniokovy skrob je biely prasok vzhladom celkom podobny skrobu ryzovemu, zemiakovemu ci kukuricnemu. Pao de queijo je velka dobrota, ale na Slovensku som sa v obchodoch s maniokovym skrobom, vhodnym na jeho pripravu zatial nestretol...a kukuricny ci zemiakovy skrob sa na jeho pripravu pozit nedaju, maju celkom ine vlastnosti i chut.
babidka
Viem ze existuje tapioka aj manioka, ze sa z toho robi akysi druh "muky" - a to je vsetko :-) Toto su to pre mna uplne nove informacie a uplne nezname jedla a chute :-) Aj pre TOTO milujem Varechu...