Guláš na austrálsky spôsob fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 7. februára 2012

Povodny nazov tohto jedla je Beef stew with peas. Vo vyhladavaci na google mi stew prelozilo ako gulas. Kedze to nie je klasicky gulas Zobraziť celý popisPovodny nazov tohto jedla je Beef stew with peas. Vo vyhladavaci na google mi stew prelozilo ako gulas. Kedze to nie je klasicky gulas ako ho poznate na Slovensku, zvolila som radsej tento nazov.

8-10
porcií
25 minút
príprava
100 minút
na 200 °C

Suroviny

2 kg
2 strúčiky
2 PL
4 PL
2 ks
3 ks
6 ks
1/2 salky
1 salka
2 PL
na obalenie masa:
3/4 salky
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Hovadzie maso z lopatky som pokrajala na vacsie kusky asi 5/6cm.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maso som najprv obalila v zmesi muky a korenia a potom som ho postupne oprazila na rozohriatom oleji zo vsetkych stran.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pripravu tohto jedla som pouzila hrniec z liatiny. Dostala som ho ako vianocny darcek od dcery a dnes mal premieru. Musim povedat, ze som bola s nim velmi spokojna. Ma vsak jednu nevyhodu. Je velmi tazky.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Oprazene maso som odlozila do misky. Do hrnca, kde som ho opekala som pridala paradajkovy pretlak, worcerstersku omacku a cesnak. Vsetko som spolu premiesala, aby sa mi aj odlepili kusky masa a muky co mi zostali v hrnci po opekani.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K paradajkovej omacke som potom este pridala nakrajanu mrkvu, cibulu, mladu cibulku a ocistene nakrajane paradajky.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zeleninu som spolu premiesala a dochutila solou a korenim.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som opecene maso, chilli papriku a maso som potom zaliala vodou.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hrniec som prikryla pokrievkou a vlozila do rozohriatej rury 200C na 90 minut. Vyhoda tohto varenia je, ze sa vobec neni treba starat o miesanie. Nic nam neprihori, ani nevykypi.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 90 minutach som hrniec vybrala na sporak a k masu som pridala mrazeny hrasok.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Gulas, alebo stew som este chvilu povarila a na koniec som pridala posekanu petrzlenovu vnatku. Tento raz sme to mali so zemiakovou kasou, ale je to vyborne aj s ryzou, cestovinou, alebo s pecivom.

    Guláš na austrálsky spôsob (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

helca103
dobre vyzerá aj ten austrálsky guľáš ale aj hrniec :-)
ppuki
vyzera to užasne,urcite vyskušam
tinca
@palokuchki gulášik so zeleninkou vyzerá znamenite, urobím si ho pre zmenu od klasiky. No a hrniec nemá chybu!
anina43
výborné jedlo, krásny hrniec, už len uvariť a spapať. ukladám do KK a niekedy vyskúšam, idú tam samé dobrotky
evusik
@palokuchki ja mám liatinový pekáč hádam aj 30 rokov, je výborný aj keď nie je taký krásny ako ten tvoj... a presne ako píšeš, výhoda je, že dáš do trúby a nemusíš sa starať, nevykypí, neprihorí... veď aj sú to pekne drahé hrnce, ale zase sú nezničiteľné.
aj keď toto nie je guláš ako sme zvyknutí, vyzerá výborene, pretože všetko čo má veľa šťavy a dá sa vyjedať s chlebíkom je u nás obľúbené :-)
jerica
@palokuchki , Dani ten je fakt austrálsky,musím vyskúšať aj s tým hráškom,zeleným petržlenom. Ten hrniec keď je vyhriaty, pred dovarením stačí vypnúť a dovarí sa to bez výhrevu.Som v robotke tak si to všetko vytlačím:-)ale aj uložím KK.
bejgi
úžasné, hovädzie so zeleninkou mňam :)
jody
Parádny recept v parádnom hrnci. :-) Ja len k tomu slovu "stew", nedalo mi a tak som pokukala kade tade v slovníkoch. Do nemčiny sa to napríklad prekladá ako eintopf. Hľadala som aj výkladový slovník a ku gulášu mi vypľulo, že je to pokrm z nakrájaného mäsa duseného na cibuli a paprike s rôznymi prísadami. Takže ak tam nie je paprika a cibuľa, nemalo by ísť o guláš. Inak podobné jedlo poznám pod názvom Hovädze dusené s hráškom a mrkvou. :-) Ale všetko jedno, jedlo je super!!!
pacik
Tak toto jedlo nás asi nesklame. Ukladám a čím skôr vyskúšam:-)
babidka
Hrniec je sice vyborny ...ale nic by z neho nebolo , keby sa ho "neujala" dobra kucharka :-))))) A ty nie si dobra kucharka - ty si VYBORNA kucharka :-))))))
vierik
Gulášik je určite výborný,no keby som mala taký hrniec tak varím hneď teraz.Zatiaľ len ukladám KK :-)))


nika60
Guláš so zeleninou vyskúšame a blahoželám k super darčeku, ktorý Ti bude robiť radosť myslím, že dlho :o))
babav
@palokuchki , uvarila si vyborny gulas ...hrasok je ako ceresnicka na torte...ja vidim rozdiel medzi stew a gulasom iba v druhu masa ...
tasnim
super recept ..urcite vyskusam..
a ten hrniec ma tiez zaujal..uz dlhsie hladam niejaky hrniec, ktory mozem daat aj do rury...ale nic som nenasla v uk...
palokuchki
Vsetkym vam dakujem za vase mile komentare. Velmi ma potesili. Recept s tymto hrncom som pridala nie aby som sa pochvalila (aj ked mam s neho velku radost) ale aby som pridala recept pripraveny trochu inym sposobom. Tento hrniec som videla u mojej nevesty, australanky. Velmi sa mi vtedy zapacil. Co sa tyka ceny su naozaj velmi drahe. No da sa ich velakrat kupit, ked su v akcii. Normalna cena tohoto bola $250AUSD, nevesta ho dostala za polovicnu cenu a moja dcera ho kupila v specialnej vianocnej ponuke za $50AUSD. Takze kto ma zaujem, treba sledovat predaj a niekedy sa podari kupit aj lacnejsie. @tasnim ja myslim, ze aj v UK ho budu mat. Takyto gulas, stew robim castejsie ako nas tradicny slovensky gulas. Vsetkym v rodine je velmi tazko z cervenej susenej papriky. @jody ja som si naozaj nebola ista aky nazov spravne napisat. Ja som uz aj dost slovenskych vyrazov pozabudala, preto si vela razy pomaham google prekladacom. @babidka , @kata50 a vsetky ostatne varechacky este raz dakujem za tak mile slova.
alena45
na tomto recepte sa mi páči všetko. Recept, spôsob varenia-pečenia, fotky, hrniec, aj Tvoj veľmi príjemný tón...
porzellanka
@palokuchki krasny recept. Doteraz som poznala iba Irish stew, tvoj australsky vyzera zaujimavo. Rada robim dusenu hovädzinu, urcite musim vyskusat.
A este h hrncu: Vsimni si, do akej teploty ho mozes pouzivat v rure. Moj moze ist do 230 stupnov, moj muz zapol raz ruru na 250 a praskla mi na vrchnaku ta uchytka. Nic sa nestalo, drzi to v poriadku, ale... stacilo si precitat :-(.
janger
Danka, nech sa to vola ako chce, je to vyborne jedlo! Mnamka :-). A mas pekny hrniec. Tie liatinove su ozaj tazke. Ja mam liatinovy wok, ten je tak starsne tazky, ze ho skoro vobec nepouzivam.
marienka44
@Palokuchki ,aj ja mam davno liatinovy pekac a rajnicu velku. Obycajne v nej dusim cervenu kapustu ku kacke alebo vytapam sviezu slaninu na mast. Tvoj je krasny, cerveny. Ja mam ciernu, prirodny material bez glazury. Musim ju castejsie pouzivat. Recept sa mi paci. Teda nie je tam susena paprika, an rozdiel od gulasa. Ale su tam ine vyborne ingrediencie. Ukladam do KK.
cica2
krásny recept a gratulujem k výhre! :-)))
cica2
...obzerám ten hrniec, velmi sa mi aj ten páči!
ancicka
Blahoželám k výhre!Parádny recept!A hrniec aj ja by som taký brala.
jerica
@palokuchki moja reakcia " suúúúper" ja som si ani nevšimla že je dáka súťaž, ale za to výhra je v správnych rukách , teším sa s Tebou!!!
irenaw
blahoželám k výhre, len vďaka gratulantom mi recept neunikol, neviem kde som mala oči :). hrniec je krásny, túžim po takom, ale stále to odkladám s nejakým odôvodnením. ale...príde čas :)))
elekra
Tak podobný recept sa chystám robiť v sobotu, len použijem morčacie stehno a rímsky hrniec. @palokuchki , srdečne gratulujem k super výhre!
palokuchki
Srdecne dakujem redakcii za taku krasnu cenu. Velmi ma to potesilo. Vam mojim drahym varechackam dakujem za mile blahozelania. @janger , Janka, ja mam jednu taku velku tazku panvicu , ani neni z liatiny a tiez ju skoro vobec nepouzivam. Vytiahnem ju, len ked mam navstevu a musim toho viacej uvarit. @alena45 , dakujem za velmi mily komentar. @porzellanka som velmi rada, ze si ma na to upozornila, dakujem. @marienka44 , to by ma nebolo napadlo vytapat mast v tom hrnci. Prave vcera sme zabili prasiatko. Tvoja pripomienka mi prisla vhod.
janger
Mila (a sikovna) Danka, srdecne ti blahozelam k peknej vyhre :-).
tinca
aj ja sa pridávam ku gratulantom, zaslúžená výhra:)
pacik
Podarilo sa mi vyskúšať tento recept až včera a aj keď som si prípravu zjednodušila použitím tlakového hrnca, výsledok bol super. Ako všetky tvoje recepty :-)
modrykamen
Liatinové hrnce som zdedil po starej mame a nejaké som si priniesol veľmi dávno z Ruska. Používam často na podobné mäsové guľáše z hovädziny, či bravčoviny na zelenine, ale aj živánsku, kurča či zajac so zemiakmi. Občas použijem aj rímsky hrniec, ale v tom liatinovom sa mi viacej páči, hoci je strašne ťažký. Vrelo doporučujem - pripravím suroviny a na hodinu, hodinu a pol šup do rúry a obed je navarený, a chutí každému. V tlakovom hrnci je to o niečom inom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia