Grilovaný kalmár

Grilovaný kalmár - Calamares a la plancha (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Páči sa mi pri tomto zavrieť oči a transportovať sa na španielsku pieskovú pláž.

1
porcia
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako vidíš - podľa počtu ingrediencií - žiadna raketová veda, vyniknú prirodzené chute potvorky. Začni s výrobou salsa verde, čiže zelenej omáčky. V mixéri zmiešaj vňatku, nasekaný cesnak, šťavu z polovice citrónu, lyžicu kvalitného extra panenského oleja a dochuť soľou s korením. Prešľahaj to do konzistencie aká ti vyhovuje, ja to mám rád viac chunky.
  2. Kalmára potrebuješ dopredu trošku pripraviť na zákrok. Odrež konce chápadiel, rovnako tak aj hlavu. Telovú časť prešpikuj čínskymi paličkami, tie budú slúžiť ako ochrana spodnej časti. Zober ostrý nôž a vrchnú časť narež na cik-cak. Jednak to bude esteticky parádnejšie a lepšie sa dostanú chute dnu. Zalej lyžicou obyčajného olivového oleja, osoľ a okoreň. Ručne to premasíruj a nechaj marinovať v chladničke, kým si nerozrobíš gril.
  3. Pár minút do cieľa, všetka príprava je už za tebou. Na horúci gril polož najprv chápadlá a daj im minútový náskok. Potom ich obráť na druhú stranu a až vtedy pridaj telo kalmára, tomu treba menej času. Griluj minútu a pol - až dve (podľa veľkosti) z každej strany.
  4. Podávaj ihneď s grilovanou zeleninou, nalož tam pár lyžičiek salsy verde a dozdob plátkami citrónu.
  5. Budem rád, ak ma budeš sledovať aj na Instagrame: @walrus.buko