Grilovaný brzlík s cícerovým pyré

Jaroslav Žídek
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 30. septembra 2010
Grilovaný brzlík s cícerovým pyré
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
4
porcie

Suroviny

500 g
 na obalenie
1 PL
Cícerové pyré:
2 šálky
2 PL
2 PL
Pečené jablko:
1 ks
2 PL
Rascová omáčka:
 štipka
1 šálka
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Brzlík varíme v osolenej vode asi 30 minút, potom ho vyberieme, očistíme od blán a tuku a obalíme v múke. Takto pripravený brzlík ugrilujeme na rozpálenom masle a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo pomletým korením.

  2. 2

    Cícerové pyré: Cícer cez noc namočíme do vody (vody musí byť toľko, aby bol úplne ponorený). Na druhý deň z neho vodu zlejeme, nalejeme naň novú čistú vodu a uvaríme ho domäkka. Mäkký cícer dáme do mixéra a rozmixujeme na jemné pyré, ktoré ešte prepasírujeme cez jemné sito, aby v ňom nebolo cítiť šupky. Vmiešame olej a dochutíme octom, soľou a čerstvo zomletým korením.

  3. 3

    Pečené jablko: Umyté a osušené jablko dáme do rúry rozohriatej na 220 °C a pečieme asi 10 minút. Jablko ošúpeme, vypichneme z neho jadrovník a pokrájame na kocky s rozmermi asi 5 x 5 mm, ponoríme do cukrového sirupu a opečieme na panvici spolu s brzlíkom dozlata.

  4. 4

    Rascová omáčka: Rascu rozdrvíme v mažiariku, dáme do rozpáleného kastrólika a prehrejeme (uvoľní sa tým jej aróma a chuť). Prilejeme portské víno a necháme zredukovať na tretinu. Primiešame demi-glace a dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.

Diskusia k receptu

vybusna
ja sa sice za to hanbim, ale priznam sa...ja netusim co je to brzlik
palokuchki
Neni si sama, ja tiez neviem, ale by som asi nemala odvahu sa opytat prva.
morenajea
WIKIPEDIA: Brzlík (latinsky: thymus) je hlavním orgánem pro diferenciaci a funkční dozrávání T lymfocytů. Stejně jako kostní dřeň je jedním z primárních lymfatických orgánů a významným sekundárním lymfatickým orgánem, jako slezina, lymfatické uzliny nebo mukózní lymfatická tkáň.

V lidské anatomii se nachází v horním anterioru hrudní dutiny za sternem (hrudní kost).
p.s.
tiež som nemala šajn že čo to naozaj je
bedrunka
Tiež som to už niekedy počula ale čo je to naozaj nemám ani šajnu
kolty
Nie je to to čo u prasaťa volajú panenka, čiže to jemné masko na druhej strane kare?
palokuchki
A neni brzlik zlaza co maju zvierata niekde na krku pod sankou? Ked zabijeme tela a ho vykostujem, zda sa mi ze nieco take podobne tam je, ale ja to vzdy vyhadzujem.
honestka
@Danka : v anglictine sa to vola "Sweetbread" a je to dostat aj v supermaketoch, ak nie, urcite u masiara mozes objednat.
=== Brzlík je kulinárske meno pre Týmus (krku, pažeráka, pankreasu najmä z teľa a jahňata.Upravuje sa tak, ze sa MUSI namocit v slanej vode, potom v mlieku, a je potrebne odblanit ( ako mozdocek). často su vyborne ak sa upravia ako obaľované v trojobale a vyprážané, ci grilované. velmi cadsto a varia latinsko-americkej kuchyni.
Tiez som to spoznala iba tu a je to povazovane za specialitu.
vercatko308
brzlik je svojou velkostou podobny oblicke a nachadza sa za sankou zvierata je bledo zltej farby a da sa pripravovat roznymi sposobmi :)
matata1
Priznám sa, že doteraz som o brzlíku iba čítala, ale netušila som, o čom je reč. Nikdy sme ho nespracúvali, ani nejedli. Vďaka za vysvetlenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia