Grilovaný baklažán sterilizovaný

alena45 - fotkaalena45, 31. júla 2011
Grilovaný baklažán sterilizovaný
Foto: alena45

Baví ma hrať sa so zeleninou a ukladať ju na zimu... Množstvá surovín sú len orientačné, pretože ťažko odhadnúť veľkosť baklažánu. Preto píšem stále Zobraziť celý popisBaví ma hrať sa so zeleninou a ukladať ju na zimu... Množstvá surovín sú len orientačné, pretože ťažko odhadnúť veľkosť baklažánu. Preto píšem stále o ochutnávaní. Minulý rok som robila z baklažánu priamo, bez vypotenia, takže toho bolo viac.

60 minút
príprava

Suroviny

2 ks
6 strúčikov
1-2 PL
3-5 PL




Postup

  1. 1

    Baklažány nakrájame aj so šupou, nasolíme a necháme odstáť cca 15 minút. Každý utrieme do papierovej utierky a na panvici na kvapke oleja opečieme (ugrilujeme).

    Grilovaný baklažán sterilizovaný - obrázok 1
  2. 2

    Do misy dáme olej, nasekaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a bazalku. Podľa chuti postupne pridávame ocot, čierne korenie, chili papričku a soľ. Zamiešame a vychladnuté baklažány vložíme do bylinkovej marinády, necháme chvíľu postáť, aby nasiakli do seba chute a ešte naposledy ochutnáme.

    Grilovaný baklažán sterilizovaný - obrázok 2
  3. 3

    Ak nám zostane, naplníme do menších pohárov a sterilizujeme.

  4. 4

    Novinka : pri použití oleja sa mi často stáva, že viečko nechytí ani po niekoľkonásobnom preváraní. Preto mi moja nová priateľka poradila, aby som sterilizovala vo vyhriatej rúre. Nastavila som ju na 150 stupňov a na suchý plech postavila poháre. Po 20 minútach som rúru vypla a za pár hodín som zistila, že 4 z 5 viečok sa chytili, čo je pre mňa vysoká úspešnosť.

Diskusia k receptu

danculka
Ja tiež experimentujem,ale toto som ešte nerobila,potom to použiješ,ako čo,alebo ku čomu?
dorisa
Vyzerá to super, ale ja si neviem nájsť cestu ku baklažánu. Asi som to nemala nikdy dobre pripravené.
alena45
Danculka, len tak na chlieb, hoci hodil by sa tento šalát aj čerstvý k tomu grilovanému mäsu.
Titulné foto sa nie a nie vydariť, akési sú tie baklažány nefotogenické.
verula
presne nad tymto som uvazovala, co urobit s baklazanom .. ja ho moc nemusim ale manzel ten by ho jedol a jedol.. ukladam a vyskusam dik
alena45
zabiatko, aj ja som ho grilovala čerstvý, priamo zo záhradky. V texte píšem, že sa môže zjesť hneď, ako sa trochu nasaje chutí z marinády, ale v zime príde určite vhod trochu vlastnej zeleniny.
tizian1cat
veľmi trefná tá poznámka: ak zostane....u mňa by nezostalo..:-))) Idem to však skúsiť dnes, aby zostalo, mám 2 veľké baklažány a som sama doma so psom - ten mi baklažány nezje. Supiš recept.
atka7
tak toto vyzera veeelmi dobre :) mnam :)
denykevagyok
Toho roku aj my máme baklažánov požehnane,chvalabohu,takže sa teším tomuto receptu,ktorý vyzerá super.Bojím sa len toho sterilizovania na suchom plechu!?!To si najprv rozohreješ rúru na tých 150 stupňov a tak tam vložíš tie fľaše na pekáči na tých 20 min?Sorry,ale s olejom akosi nemám skúsenosti:-)Vďaka:-)
alena45
práve je v rúre ďalšia várka, tentokrát som nenechala vypotiť a zdajú sa mi tak lepšie. Treba veľmi dobre utrieť okraj pohára a viečko musí byť tiež veľmi dobre umyté a suché. Ano, presne tak, len nezabudni nechať od okraja tých 1 a pol cm. Ak sa bojíš, tak daj do studenej a pridaj si čas kým sa rúra vyhreje. S olejom to ide ťažko, ale raz som dostala pohárik, veľmi mi chutili, u nás ich majú v Bille a sú dosť drahé, tak aj napriek problémom ich robím už tretí rok.
alena45
Mne až tak dobre nerastú, hoci mám 7 koreňov, za týždeň som mala len tri kusy. Ale vďaka za ne v tomto počasí.
Ak nebudeš potiť (soliť), tak nezabudni osoliť tú olejovú zálievku, alebo samotný ugrilovaný baklažán.
Mám ešte niekoľko zaujímavých receptov, ktoré som našla na iných stránkach, jeden Ti dávam do pozornosti :
 www.labuznik.com/recept/lilek-nalozeny-v-oleji/#postId13...
jerica
tvoj recept prišiel ak na zavolanie , ja mám tiež posadené baklažány (v skleníku), krásne zarodili dokonca sme zásobovali deti , len boli napadnuté múčnatkou, postriekala som - inkubačná doba tri dni , čo bolo dobré , ale nedostavil sa taký účinok , ale rodia ďalej tak mám pripranený na šalátik s avokádom , potom si spravím do fliaš s použitím tvojho receptu.
marianna76
Máme radi aj baklažány, ale u nás ich nevypestujem také dobré, viem nemusia byť veľké ale ani nebývajú dozreté. Ale občas kupujeme. ďakujem
janger
Alenka, robila som vcera podla tohto tvojho receptu. Vyborny baklazan. Mam jeden velky (vsetky mensie pohare som mala minute, lebo som robila aj cernicovy dzem) a jeden maly pohar, ostatne sme hned zjedli. Ten mensi poharik mi v rure trosku vytiekol, takze ten vrchnak dobre nechytil. Ale to nic, ten rychlo zjeme. Dakujem za dobry recept. 5*****
alena45
dakujem @janger , tie hviezdicky vidim prvykrat ! Suseda mi dala 4 male baklazaniky, tiez rozmyslam, ze si urobim...
mijaita
Miluju tenhle baklažán ze všech jeho úpravm, nejvíc. Nesteriluju ho, když udělám, je v míse na stole. Zjistila jsem, že když ho zavřu do sklenice a dám do ledničky, zplesnicí mi. Nechápu proč, když otebřený na stole vydrží tak dlouho, dokud se nesní. Dělám ho nerada, protože pořád na něj chodím, jaká je to dobrota s kouskem chleba! Přidávám ještě chili a koření celé, kolečka opékám pomazaná vinným octem. Lilky jsou ke koupi skoro celý rok, tak je nesteriluju.


1x frezia
mijaita
Koření do oleje a ještě dávám do mísy k lilku olivy celé


kecupicek
Nemám dobré skúsenosti so sterilizovaním zeleniny s olejom. Robím to bez oleja, všetky pohára držia a pokiaľ to ideme jesť, tak olej môžem kedykoľvek pridať.
marikafil
Práve som dala opečené plátky baklažánov do marinády. Manžel ochutnal jeden takú suchý kúsok baklažánu a skonštatoval, že nebude čo sterilizovať... a to som robila rovno zo štyroch, aj keď neboli veľmi veľké. No uvidíme, či zostane:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia