Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) fotorecept

majkas - fotkamajkas, 21. septembra 2010
Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept)
Foto: majkas

No proste som neodolala... Na obrázku to vyzeralo tak dobre, že som to jednoducho musela vyskúšať a konštatujem, že brožúrka do Schär znova nesklamala Zobraziť celý popisNo proste som neodolala... Na obrázku to vyzeralo tak dobre, že som to jednoducho musela vyskúšať a konštatujem, že brožúrka do Schär znova nesklamala :) Ak máte radi sladké cesto, tak si určite pochutnáte, tak ako ja - s masielkom, medíkom a kakavkom:) MŇAM! PS: Vraj sa do ňho na Nový rok zapeká aj talizman pre šťastie napr. minca. Šťastný nálezca má potom údajne pred sebou skvelý rok!

20
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
15/10 g
2 ks
50 g
200  ml
80 g
na štipku noža
na štipku noža
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preosiatu múku nasypeme do misky a v strede urobíme priehlbinu.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvlášť v mištičke si v mlieku rozmiešame najprv trošku cukru, k tomu rozdrobené droždie a celé to vylejeme do priehlbiny v múke. Na to nasypeme trošku múky z okrajov priehlbiny.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvások v strede zamiešame nožom akoby sme chceli spraviť také riedke mäkké cesto. Misku so zarobeným kváskom prikryjeme a necháme 15 minút pri izbovej teplote vykvasiť.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si roztopíme maslo (ja som kombinovala 20g klasického masla s 30 g Hery). Vypneme oheň a do roztopeného masla pridáme zvyšný cukor. Miešame a zmes postupne mimo ohňa ochladzujeme.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Primiešame vajíčka, nastrúhanú pomarančovú kôru a aromatické prísady. Keďže som nemala doma muškát, použila som taký mix na koláče, ktorý má škoricu aj muškát v sebe. Celú zmes potom zahrejeme na 35 stupňov (naschvál som to merala teplomerom a stopovala čas :))), mne to stačilo zahrievať na najslabšom plynovom horáku 1 a pol minúty, aby mala hmota požadovanú teplotu ).

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do múky s hotovým kváskom nasypeme soľ, pridáme zohriatu zmes, vymiesime na vláčne cesto a prikryté necháme 30 minút vykysnúť. Medzitým si za sebou upraceme neporiadok:), pripravíme si plech na pečenie a podložku na formovanie pletenca.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto preložíme na pomúčenú podložku a rozdelíme ho na 3 časti. Aj napriek tomu, že cesto bolo jemnučké, po pomúčení sa s ním veľmi dobre pracovalo.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z každej z troch častí si rukami vyšúľame pradeno a formujeme pletenec. Tie moje pradená boli dlhé cca 50 cm, odporúčam ale urobiť ich kratšie a hrubšie. Pletenec bude potom jednak vyšší a zároveň bude aj krajšie vyzerať.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotový pletenec preložíme na plech buď vymastený alebo vystlaný papierom na pečenie a necháme ďalších 30 minút prikryté utierkou vykysnúť.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 25 minút v rúre na programe pečenie zvrchu aj zospodu (nie teplovzdušné) pri 180 stupňoch. Po upečení som pletenec potrela vajíčkom ešte raz, aby sa mi krásne leskol.

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dobrú chuť!

    Grécky novoročný pletenec alias bezlepkové raňajky na sladko :) (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

marienka44
Na obr. c. 5 je rozpustene maslo 50 g? Mne sa to vidí viacej. Recept bude fungovat aj z normalnych surovin pre zdraveho cloveka?
elisticka
@majkas mas krasnu pletenicku vyzera super a nemusi byt vysoka lebo by sa asi potom dobre neprepiekla .....ulozim a musim vyskusat !zas nieco nove bude mat Janka :-)) si sikovnica :-))))
elisticka
@majkas este sa chcem spytat ty naozaj preosievas muku?ja nie myslim ze by som mala kuchynu ako mlynar:-))))))
majkas
dakujem za pochvalu:)
@marienka44 ano je to 50g masla, mozno to na foto vyzera vela lebo je to fotene zblizka, ale bolo to len v malom kastroliku. a myslim ze by to slo urobit z hladkej muky.
@elisticka nie zvycajne nepreosievam, ale v recepte bolo ze preosiat tak som preosiala - cez male sitko po jednej lyzici, takze mi to aj trvalo:) . A normane som sa divila kolko toho zbytku mi ostalo na sitku.
dobizu
@majkas - vyzerá to fantasticky. Pri pohľade na pleteničku sa mi vynorili krásne pocity nedeľného rána so šálkou bielej kávy a sladkými raňajkami... Vďaka za receptík - ukladám do KK. SI ŠIKUĽKA!!! :-)
tetuska
múka sa má preosievať do každého koláča, tým sa prevzdušní a cesto je jemnejšie a lepšie sa pečie. .. krásna pletienočka...
bozulka
Treba preosievať múku nielen že sa prevzdušní a tým sa stáva kvalitnejšou,ale môže sa stať,že sa tam nájdu aj veci ktoré tam nepatria a nie vždy ich je vidieť.
majkas
dakujem este raz a dik aj za odpovede k tomu preosievaniu muky.
ono to asi plati pri normlanej muke, pri tej bezlepkovej neviem ci to malo az taky efekt... ale clovek nikdy nevie:)
elisticka
@majkas ja neviem ale to sa v tejto bezlepkovej asi nema lebo tam pridavaju psylium a vselico ine co tam treba ale ak chces iba prevzdusnit tak ano ale ja to nerobim lebo v mantlerke je naozaj vela hrubsich pridavkov a potom by to nemalo to zlozenie:-)))ja viem obycajnu muku som aj ja preosievala ale ved ani zlaty klas netreba preosiat a to je ako bezlepkova muka....ja sa nebojim ze su tam nejaki nezelani navstevnici:-)))))
majkas
@elisticka ved normalne ani ja nepreosievam, komu by sa chcelo a ako pises pri niektorych mukach ako Mantler by som z nej asi vyhodila vsetko potrebne:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia