Grahamové bagetky s rascou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na raňajky k nátierke som upiekla tieto malé bagetky.
8 kusov porcií |
20 minút príprava |
20/30 minút na 200/150 °C |
Postup- Do malej misky som dala 1 PL polohrubej múky, na múku som nadrobila droždie, priliala som asi 50 ml vlažnej vody, vymiešala som spolu na kašičku, prikryla utierkou a nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 30 minút.
- Do misy som preosiala polohrubú a grahamovú múku, pridala som soľ, celú rascu, premiešala všetko spolu, do jamky v múke som dala vykysnutý kvások, priliala som olej, časť vlažnej vody,...
- ...zmes som postupne spracovala so zvyškom vlažnej vody dôkladne rukami na jednoliate tuhšie hladké pružné cesto, čo trvalo asi 20 minút, spracovanie cesta s grahamovou múkou je o niečo ťažšie ako len s bielou múkou prihliadnuc k jej hrubšej štruktúre, veľmi záleží na poctivom miesení grahamového cesta, spotreba vody je len orientačná, je závislá od kvality múky, ak je múka suchšia, treba viac vlažnej vody a naopak pri vlhkej múke zase menej. Cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny.
- Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, prepracovala som ho rukami,...
- ..s cestom sa o niečo ťažšie pracuje ako s cestom z bielej múky, vytvarovala som z neho valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na osem približne veľkých častí, ...
- ...z každej časti som spravila pozdlžne oválny malý bochníček, ...
- ...ktorý som na povrchu pozdlžne ostrým nožom v strede narezala do hlbky asi 1 - 2 mm,...
- ...tieto malé bagetky /mini bagetky :-) / som položila na plech vystlaný teflonovou foliou, prikryla som ich utierkou a na teple som ich nechala podkysnúť ešte 20 minút, potom som ich potrela studenou vodou a vložila piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, pri tejto teplote som ich piekla 20 minút, potom som teplotu rúry znížila na 150 stupňov a piekla som ich pri tejto zníženej teplote ešte 30 minút pekne do ružova.
- Vychladnuté bagetky som podávala na raňajky s nátierkou z polievky. Prajem vám Dobrú chuť k zdravému čerstvému domácemu pečivu z grahamovej múky, ktoré je príjemne ochutené a voňavé od pridanej rasce.
- ešte jeden záber z rozlomenej bagetky, štruktúra vo vnútri je hutnejšia, podobne ako pri celozrnnom pečive, grahamová múka sa vyrába z celozrnnej pšeničnej múky špeciálnym mletím, pri ktorom sa oddeľuje od jadra zrna endosperma, klíčky a otruby, potom sa zmiešajú na grahamovú múku ako ju dostaneme kúpiť v obchode, má hrubšiu štruktúru ako klasická celozrnná múka a tým aj pečivo z nej je vo vnútri hutnejšie a javí sa na povrchu ako bodkované, je to nebielená múka žltkavej farby s vysokým obsahom vlákniny, vitamínov najmä radu B, minerálov a zdravých mastných kyselín, obsahuje síce sacharidy, ale vdaka silnejšiemu obalu zrna a štruktúre tejto múky sa vstrebávajú oveľa pomalšie ako z bielej múky, má nízky glykemický index a je veľmi vhodná pre diabetikov, pre vysoký obsah vlákniny necháva dlhší pocit nasýtenia, hlad sa dostavuje po takomto pečive oveľa neskoršie, tým je takéto pečivo výhodné aj pre redukčné diéty a pre pacientov s poruchami trávenia, avšak práve z tohoto hľadiska je veľmi zdravé i pre ostatných a aj pre zdravých jedincov.
|