Grahamové bagetky s rascou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na raňajky k nátierke som upiekla tieto malé bagetky.

8 kusov
porcií
20 minút
príprava
20/30 minút
na 200/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Do malej misky som dala 1 PL polohrubej múky, na múku som nadrobila droždie, priliala som asi 50 ml vlažnej vody, vymiešala som spolu na kašičku, prikryla utierkou a nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 30 minút.
  2. Do misy som preosiala polohrubú a grahamovú múku, pridala som soľ, celú rascu, premiešala všetko spolu, do jamky v múke som dala vykysnutý kvások, priliala som olej, časť vlažnej vody,...
  3. ...zmes som postupne spracovala so zvyškom vlažnej vody dôkladne rukami na jednoliate tuhšie hladké pružné cesto, čo trvalo asi 20 minút, spracovanie cesta s grahamovou múkou je o niečo ťažšie ako len s bielou múkou prihliadnuc k jej hrubšej štruktúre, veľmi záleží na poctivom miesení grahamového cesta, spotreba vody je len orientačná, je závislá od kvality múky, ak je múka suchšia, treba viac vlažnej vody a naopak pri vlhkej múke zase menej. Cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny.
  4. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, prepracovala som ho rukami,...
  5. ..s cestom sa o niečo ťažšie pracuje ako s cestom z bielej múky, vytvarovala som z neho valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na osem približne veľkých častí, ...
  6. ...z každej časti som spravila pozdlžne oválny malý bochníček, ...
  7. ...ktorý som na povrchu pozdlžne ostrým nožom v strede narezala do hlbky asi 1 - 2 mm,...
  8. ...tieto malé bagetky /mini bagetky :-) / som položila na plech vystlaný teflonovou foliou, prikryla som ich utierkou a na teple som ich nechala podkysnúť ešte 20 minút, potom som ich potrela studenou vodou a vložila piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, pri tejto teplote som ich piekla 20 minút, potom som teplotu rúry znížila na 150 stupňov a piekla som ich pri tejto zníženej teplote ešte 30 minút pekne do ružova.
  9. Vychladnuté bagetky som podávala na raňajky s nátierkou z polievky. Prajem vám Dobrú chuť k zdravému čerstvému domácemu pečivu z grahamovej múky, ktoré je príjemne ochutené a voňavé od pridanej rasce.
  10. ešte jeden záber z rozlomenej bagetky, štruktúra vo vnútri je hutnejšia, podobne ako pri celozrnnom pečive, grahamová múka sa vyrába z celozrnnej pšeničnej múky špeciálnym mletím, pri ktorom sa oddeľuje od jadra zrna endosperma, klíčky a otruby, potom sa zmiešajú na grahamovú múku ako ju dostaneme kúpiť v obchode, má hrubšiu štruktúru ako klasická celozrnná múka a tým aj pečivo z nej je vo vnútri hutnejšie a javí sa na povrchu ako bodkované, je to nebielená múka žltkavej farby s vysokým obsahom vlákniny, vitamínov najmä radu B, minerálov a zdravých mastných kyselín, obsahuje síce sacharidy, ale vdaka silnejšiemu obalu zrna a štruktúre tejto múky sa vstrebávajú oveľa pomalšie ako z bielej múky, má nízky glykemický index a je veľmi vhodná pre diabetikov, pre vysoký obsah vlákniny necháva dlhší pocit nasýtenia, hlad sa dostavuje po takomto pečive oveľa neskoršie, tým je takéto pečivo výhodné aj pre redukčné diéty a pre pacientov s poruchami trávenia, avšak práve z tohoto hľadiska je veľmi zdravé i pre ostatných a aj pre zdravých jedincov.