Gomboce od oka
Autor receptu: ancicka
Tento názov som zdedila. Čo si pamätám,vždy sme ich tak volali.Možno v každom regióne
má toto jedlo iný názov.OD oka-každa kuchárka vie ako na to a určite aj veľaráz takto
varí.Ked sa nám zvyšia zemiaky varené,rozmýšľam ako ich ešte využiť.Napr.takto:v dkg
uvadzam iba približne.
10 minút príprava |
30-40 minút tepelná úprava |
Postup
- Cesto si zapravíme v miske:zemiaky, vodu, maslo, múku, soľ, pr.do peč.Potom ho dáme na dosku a dohnetieme.Cesto nesmie byť tuhé,také akurát ,,od oka".Nesmie sa lepiť na dosku.Ked je cesto hotové,nevaľkame ho,iba s neho urobíme šúľance(asi 4-5 cm.široké) a nakrajame ich na 2 cm. kolieska.Kolieska potom prstami roztlačime a do stredu dáme lekvár.Koliesko preložíme napoly a konce udapkame.Vznikne nám polkruh. Uvaríme ich v osolenej vode,asi 4-5 min. Zatiaľ čo sa varia,pripravíme si do druhej misky studenú vodu. Uvarené vyberieme do studenej vody a hned ich scedíme. Omastíme maskom.Môžeme pridať mletý mak,alebo opraženú struhanku.