Golden syrup - zlatý sirup fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 12. mája 2012
Golden syrup - zlatý sirup (fotorecept)
Foto: niniatko

Keďže vo veľa receptoch, hlavne v tých spoza "veľkej mláky" sa tento zlatý sirup vyskytuje a keď som videla tú cenu, čo za to Zobraziť celý popisKeďže vo veľa receptoch, hlavne v tých spoza "veľkej mláky" sa tento zlatý sirup vyskytuje a keď som videla tú cenu, čo za to pýtajú, rozhodla som sa ho spraviť sama. Vygooglila som, preložila a mám narobené.

10 minút
príprava

Suroviny

1 kg
700 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Vodu, citrón, kryštálový cukor. Tu sa dá dosiahnuť tmavšia farba dvomi spôsobmi. Buď nahradíte časť cukru trstinovým cukrom (ako som to spravila ja), alebo si najskôr spravíte karamel. Vezmeme 200g cukru a 50ml vody a necháme ich v hrnci skaramelizovať a následne postupujeme ďalej podľa receptu.

    Golden syrup - zlatý sirup (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Citrón nakrájame na plátky (namiesto citrónu sa dá použiť aj kyselina citrónová). Suroviny si dáme do hrnca (nedajte sa pomýliť mojím množstvom citrónov, robila som z dvojitej dávky). A necháme variť za občasného premiešania. Varíme do mierneho zhustnutia. Citróny sa vyberú, môžu sa použiť ako dekorácia na nejaké iné jedlo alebo sa dajú zjesť, chutia ako kandizované ovocie. Následne vlievame do vysterilizovaných fliaš alebo pohárov. Sirup cez noc zhustne ešte viac. Pokiaľ však ostane riedky, netreba prepadať panike, stačí ho ešte raz povariť.

    Golden syrup - zlatý sirup (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Sirup by sa pred použitím mal nechať stáť aspoň dva mesiace, pri určitých typoch koláčov je to priam nutnosť. Pokiaľ chcete použiť sirup na poliate palaciniek alebo wafiel, môžete ho použiť hneď na druhý deň po vychladnutí. Sirup vydrží jeden rok.

    Golden syrup - zlatý sirup (fotorecept)  - obrázok 3

Diskusia k receptu

eldina
práve som mala v diskusii otázku,na recept Corn syrup...a z tohto robíš marshmallows?lebo toto ked si predstavím,tak je sirup na baklavu a tak...prosím,odpíš mi,lebo by som rada našla niečo najľahšie a zároveň a použiteľné..:) dakujem../na chorvátskej stránke bol recept v zmysle:cukor,voda,ocot,soľ,dá sa na šporák,ale len na 3 min,miešať,musí byť biela masa,ale neprešvihnúť 3 min,lebo môže stvrdnúť..tu je link,k nahliadnutiu,ak by mal niekto záujem..každá rad je vítaná,dámy..:))
 www.coolinarika.com/recept/corn-syrup-supstitute-recipe/...
rulik
ja recepty spoza veľkej mláky nevarím,mne naša kuchyňa bohate stačí a pravdu povediac ani netuším na čo by sa mi hodil, veď tie tri zložky pridám keď mi treba a nebudem robiť dopredu...
niniatko
@eldina nie, nerobím z toho marshmallows, kukuričný sirup a zlatý sirup by mali byť dve rozdielne veci, i keď podľa receptov to tak nevyzerá

@rulik veď vám ani nikto nekáže ich variť
valeri
Výborne ! Vygooglila som si zloženie Golden syrupu a je to fakt len cukor a voda, dokonca ani ten citrón nie. Tvoj recept si ukladám a urobím si tiež domáci sirup. Ako ho skladuješ ?
niniatko
@valeri pozerala som viac receptov... asi 5 anglických a našla som aj jeden po česky a myslím, že len v jednom nepísali citrón, ale to je jedno, kto chce dá, kto nechce nedá :)
robila som ho teraz prvýkrát, zatiaľ ho mám len v komore, čakám pokým sa uvoľní chladnička alebo do pivnice ho dám
zdezda
aj mne sa páči nenáročný receptík, ukladám si ho do kk - zaváranie :-)
jasama
Ahoj. Prosím Ťa jeden citrón, alebo 1 kg?

niniatko
@jasama jeden citrón, resp. 4 kolieska tam písali a to tak vychádza cca na jeden kus citrónu, ja ich tam mám viac, lebo som robila z dvojitej dávky
celeblith
zaujimavy recept, ja golden syrup kupujem ten klasicky, co sa vyraba uz vyse sto rokov, ale vyskusam pripravit aj tento, minimalne zo zvedavosti ci sa to podoba :)
dvorka
Ja robím sirupy už pár rokov, no dávam do nich rôzne "príchute". Tento rok som začala s púpavovým. Teším sa na bazu a ešte aj žihľavový teraz by sa dal urobiť. Z medovky, mäty, harmančeka a ovocné ešte pár fľašiek mám. A dávam na liter prevarenej vody len pol kila cukru. Mám rada svieže chute, nie cukor v nápojoch.
niniatko
@dvorka až na to, že zlatý sirup nie je sirup do nápojov, ale sirup na pečenie, do rôznych zákuskov ako napríklad mooncake alebo hokey pokey, čiže sa vôbec nepije
medovnicek
ukladám do kk, nikdy neviem či sa mi takýto recept niekedy v budúcnosti nezíde
dogagador
To je nahrada za maple sirup? Tu existuje balenie ako napriklad rumova esencia a je to cosi, co sa rozriedi a prevari a ke z toho toto iste. Ale original je original....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia