Gnocchi s lososom, čerstvou mätou a paradajkami

Autor receptu: martinis

Talianské zemiakové gnocchi sú ako stvorené pre jemné, chuťovo vyvážené jedlá. Vynikajúci losos, pór, niekoľko cherry paradajok a trocha bieleho vína spolu s čerstvou mätou, to je ideálna kombinácia pre malé zemiakové knedličky :)

1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Okrem Jamieho Olivera mám veľmi rád aj Marcela Ihnačáka a toto je prakticky jeho recept s drobnými úpravami :) Začnime pórom, ktorý umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a pokrájame na čo najtenšie polkolieska. Strúčik cesnaku nasekáme na plátky a na panvicu kvapneme lyžicu oleja a pridáme lyžicu masla.
  2. Lososa opláchneme a zbavíme kože. Chce to trocha praxe, ani mne to nevyšlo na prvý krát celkom podľa predstáv :) Nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme pór s cesnakom, chvíľu restujeme. Potom môžme pridať kúsky lososa, osolíme, ochutíme čiernym korením, pridáme poltucet poprekrajovaných cherry paradajok a spolu restujeme pár minút, desať celkom stačí.
  3. Asi v polovici restovania podlejeme trochou bieleho vína, ktoré vynikajúco dopĺňa lososa. Pred dokončením necháme zovrieť vodu v inom hrnci, vsypeme gnocchi, povaríme jednu, dve minúty, potom scedíme, osolíme štipkou soli a vmiešame do panvice k lososovi so zeleninou. Dochutíme kvapkou citrónovej šťavy, ktorá k rybám neodmysliteľne patrí a niekoľkými lístkami čerstvej mäty. Pred podávaním zakvapneme dobrým olejom a možno servírovať :-)
  4. Môj tip : Výraznú arómu dosiahnete, ak použijete čerstvú bazalku namiesto mäty. S mätou je však toto jedlo tiež výborné a celé ho osvieži :)
  5. Losos je kráľom všetkých rýb. Jemné, krehké mäso, vynikajúca chuť a vôňa a rýchla príprava sú najväčšími prednosťami tejto morskej ryby, ktorú sa oplatí si aspoň raz za čas pripraviť. Stačí opiecť na oleji či masle, pridať trocha vína pre ešte lepšiu chuť, doplniť zaujímavou prílohou a máte večeru takmer bez námahy :-)