Glazovaný bôčik (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som spravila podľa pána Cuketku, ktorý sa inšpiroval receptom anglického kuchára pána Marcusa Wareinga v TV programe Great British Menu pod názvom receptu Honey-glazed pork belly a moji chlapi povedali, že bôčik je už sám o sebe výborný, ale týmto spôsobom pripravený je oveľa lepší :-)

6 osôb
porcií
30 minút
príprava
1h/45 minút minút
na 160/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Odkrojila som úhľadný kus bôčika, umyla som ho, dala do studenej vody a odložila som ho na 3 hodiny do chladničky, potom som ho vybrala, osušila papierovou kuchynskou utierkou, ostrým nožom som na koži spravila zárezy do kože len po mäsko, kožu som narezala na štvorce, hojne som ho osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením z každej strany a dobre vmasírovala do bôčika i zárezov na koži.
  2. Pekáč som vystlala alobalom, aby sa mi obsah nepripiekol neskôr o dno, na spodok som rozložila cibuľu a jablká pokrájané na kliny, cesnak a posypala tymiánom,..
  3. ...priliala som tekutý med, na tento základ som položila pripravený bôčik a odokryté som vložila piecť do rúry...
  4. ...vyhriatej na 160 stupňov C, pri tejto teplote som piekla bôčik 1 hodinu, potom som ho podliala asi pohárom horúcej vody, zvýšila som teplotu na 200 stupňov C a piekla asi 45 minút, kým kožička na povrchu nebola pekne vypečená do zlato - hnedej farby a do chrumkava, pričom som dávala pozor, aby sa mi obsah na dne pekáča nepripiekol, podľa potreby som podlievala malým množstvom horúcej vody za prelievania bôčika výpekom. Horúci bôčik som vybrala, preložila som ho do menšieho pekáčika, prikryla som ho doskou na krájanie a dosku som zaťažila hrncom, ktorý som naplnila studenou vodou, aby sa bôčik pekne vylisoval do rovna, ked vychladol, odložila som ho takto zaťažený na noc odpočívať do chladničky, aby bôčik pekne stuhol.
  5. Vychladený a vylisovaný bôčik som vybrala z chladničky, na doske som ho ostrým nožom pokrájala na kocky a zatiaľ odložila bokom, obsah pekáča som podliala trochou vody, priviedla do varu a počas varenia som odškrabávala drevenou špachtľou od stien pekáča chutné pripečené časti a stále miešala, kým sa nerozpustili, v nich je totiž najviac skoncentrovanej chuti,...
  6. ...vypečenú šťavu som precedila, na cedníku som nechala dobre odkvapkať zo šťavy cibuľu, cesnak a jablká, tymián som ponechala, kto chce môže ho odstrániť v tejto fáze, my ho máme radi, obsah cedníka som dala do hrnca a rozmixovala som pomocou ponorného mixéra na hladkú kašu, ak zostane nejaký rustikálny kúsok jablka alebo cibule, kaša bude ešte chutnejšia, nemusela som ani dosoliť, ani inak ochutiť, udržiavala som ju v teple nad vodným kúpeľom, kým som pripravila glazovaný bôčik. Kto chce mať veľmi fajnovú kašu, ten ju prepasíruje cez sito.
  7. Z precedenej šťavy som odstránila väčšinu tuku, šťavu som priviedla do varu a prudkým varom som ju odvarila na hustý karamelový sirup, asi na 1/5 - tinu pôvodného objemu.
  8. Na suchú rozpálenú panvicu som položila pripravené kocky bôčika, preliala som ich časťou karamelového sirupu,
  9. ...na silnom ohni som potriasala a pohybovala panvicou, aby sa horúcim karamelom obalili kocky bôčika zo všetkých strán a karamelový sirup vytvoril na bôčiku peknú a veľmi chutnú glazúru. Horúci glazovaný bôčik som podávala na nahriatom tanieri s pečenými zemiakmi na masti a s teplou jablkovo - cibuľovou kašou, postačí však aj krajec dobrého čerstvo upečeného domáceho chlebíka. Glazovaný bôčik má úžasnú karamelovú chuť glazúry, použitých surovín, je príjemne slano - sladký, pričom kyslý chuťový efekt fantasticky doladí práve jablkovo - cibuľová kaša, je to síce trošku pracná pochúťka, náročná na čas, nie na prácu samotnú, avšak vynaložená námaha sa bohate odmení a tú kopu riadov u nás doma vdačne umyli moji chlapi, ktorí povedali, že bôčik je výborný už sám o sebe, ale môže byť oveľa lepší, ak sa pripraví práve týmto spôsobom :-))), preto ho odporúčam všetkým fajnšmekerom, ktorí sú milovníkmi bôčika, Dobrú chuť prajem.