Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept)

Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept)
Foto: frezia68
frezia68Frezia68, recept pridal: 22. júla 2010 18:24Ďalšie jeho recepty

Som gemerčanka,hoci už roky tam nežijem,rada sa k tomu hlásim.A gemerské guľky sa u nás robia aj takto:

Suroviny

6
porcií
60
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Asi kilo zemiakov uvaríme,ošúpeme a vychladené postrúhame.Ďaľšie kilo surových postrúhame a precedíme( na sitko hustú gázu a pretlačím) a to všetko spolu premiešame. Zemiaky surové,aj varené strúhame na jemno.Údené mäso uvarím,vodu nevylejem,ale pridám do nej vodu z precedených zemiakov a uvarím fajnú zemiakovú polievočku,ktorú už mám v mojich receptoch.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 1

2

Pridáme vajce,soľ,majorán,cesnak a asi 2 lyžice strúhanky a vypracujeme mäkšie cesto.Ak sa veľmi lepí,pridám ešte trocha strúhanky domácej,jemnej.Na pravej strane misky sú surové zemiaky.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 2

3

Pripravené mleté údené mäso zmiešame s vajíčkom,pridáme soľ,majorán,MČK a 1 zemiak uvarený a postrúhaný-vymiešame. Ja som pridala 2 lyžice mletých vlašských orechov,ale to už je mimo receptu a nemusí to každému chutiť.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 3

4

A tvarujeme guľky.Vezmem za veľkú lyžicu cesta,urobím malú placku,vložím lyžičku údeného,vytvarujem guľku a pogúľam v hladkej múke........Pripravím hrniec s vodou a kým urobím poslednú guľku,voda vrie.Všetky guľky ešte raz pogúľam v múke a hádžem do vody.Počas varenia aspoň raz premiešame,aby sa neprilepili o dno. Keď vyplávu na povrch,sú hotové a pozorne ich vyberiem na misu.Misu na pár minút prikryjem,zaparia sa,ale nezlepia.Až potom polejem slaninou s cibuľou.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 4

5

Slaninku nakrájame a popražíme,pridáme na 1/2 kolieska nakrájanú cibuľu,upražíme do ružova a touto usmiatou cibuľkou polejeme smädné guľky,ktoré od radosti sa vďačne budú kĺzať dole hrdlom.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 5

6

Komu to nestačí,pridá si dusenú kyslú kapustu,alebo kyslé mlieko,či zakysanku.Dobrú chuť!
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jody, 22. júla 2010 o 20:57
    super, ukladám


  • stefanm, 22. júla 2010 o 20:58
    ...hmmm...


  • enerrgizer, 22. júla 2010 o 21:36
    jeden z ďalších spôsobov ako ich pripraviť...a musia byť výborné


  • frezia68, 23. júla 2010 o 05:41
    @enerrgizer :v mojich receptoch už mám obdobu týchto guliek,ale tieto sú lepšie,mäkkučké.....a trocha pracnejšie.


  • elisticka, 23. júla 2010 o 07:08
    @frezia68 no tieto guľky musia byť vyborne musím vyskúšať :-)))


  • janger, 23. júla 2010 o 21:18
    Dalsi krasny recept na gemerske gulky. Velmi sa takymto receptom tesim, lebo pripravovat slovenske specialitky moc neviem :-(. A ty si to tak krasne popisala a pofotila, dakujem.


  • bozulka, 24. júla 2010 o 18:53
    @frezia ,krásne a učite dobré,urobím podľa teba,ale mne by sa žiadala kyslá kapustička len tak bez dusenia len na spenenej cibuľke so slaninkou do červena opečenou...mňam!!!Šikovná pri fotení.


  • frezia68, 24. júla 2010 o 19:06
    @bozulka :komu ako chutí....a kapusta lepšie pasuje ako zakysanka,ale u nás sa drží taká diéta,že musíme obmedzovať zelenú zeleninu,napr.kapustu,brokolicu,špenát.....takže tak.


  • frezia68, 24. júla 2010 o 20:51
    Všetkým ďakujem,nech vám chutí.............


  • jenulka, 31. januára 2011 o 22:51
    zajtra ich idem variť po prvý raz, neviem či budú chutiť aj mojim doma.Ale už som ich oboznámila ako asi vyzerajú. Som zvedavá.Prečítala som veľa podobných receptov a všade píšu prevažne veľa múky niekde aj 1 kilogram. To asi nie je to pravé.Uvidím. Pozdravujem všetkých .


  • frezia68, 1. februára 2011 o 10:43
    @jenulka :napíš,či sa vydarili...:-)


  • gubics, 17. februára 2011 o 22:45
    Nedávať priveľa múky lebo stred sa vám dobre neprevarí, a keď ich budete dlho variť tak zase sa vonkajšia časť rozvarí. Treba vyskúšať na jednej guľke či stačí múka, a pridávať ako si cesto vyžaduje.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist