Foto: frezia68
Som gemerčanka,hoci už roky tam nežijem,rada sa k tomu hlásim.A gemerské guľky sa u nás robia aj takto:
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Asi kilo zemiakov uvaríme,ošúpeme a vychladené postrúhame.Ďaľšie kilo surových postrúhame a precedíme( na sitko hustú gázu a pretlačím) a to všetko spolu premiešame. Zemiaky surové,aj varené strúhame na jemno.Údené mäso uvarím,vodu nevylejem,ale pridám do nej vodu z precedených zemiakov a uvarím fajnú zemiakovú polievočku,ktorú už mám v mojich receptoch.
-
2
Pridáme vajce,soľ,majorán,cesnak a asi 2 lyžice strúhanky a vypracujeme mäkšie cesto.Ak sa veľmi lepí,pridám ešte trocha strúhanky domácej,jemnej.Na pravej strane misky sú surové zemiaky.
-
3
Pripravené mleté údené mäso zmiešame s vajíčkom,pridáme soľ,majorán,MČK a 1 zemiak uvarený a postrúhaný-vymiešame. Ja som pridala 2 lyžice mletých vlašských orechov,ale to už je mimo receptu a nemusí to každému chutiť.
-
4
A tvarujeme guľky.Vezmem za veľkú lyžicu cesta,urobím malú placku,vložím lyžičku údeného,vytvarujem guľku a pogúľam v hladkej múke........Pripravím hrniec s vodou a kým urobím poslednú guľku,voda vrie.Všetky guľky ešte raz pogúľam v múke a hádžem do vody.Počas varenia aspoň raz premiešame,aby sa neprilepili o dno. Keď vyplávu na povrch,sú hotové a pozorne ich vyberiem na misu.Misu na pár minút prikryjem,zaparia sa,ale nezlepia.Až potom polejem slaninou s cibuľou.
-
5
Slaninku nakrájame a popražíme,pridáme na 1/2 kolieska nakrájanú cibuľu,upražíme do ružova a touto usmiatou cibuľkou polejeme smädné guľky,ktoré od radosti sa vďačne budú kĺzať dole hrdlom.
-
6
Komu to nestačí,pridá si dusenú kyslú kapustu,alebo kyslé mlieko,či zakysanku.Dobrú chuť!
Diskusia k receptu