Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept)

Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept)
Foto: frezia68
frezia68Frezia68, recept pridal: 22. júla 2010 18:24Ďalšie jeho recepty

Som gemerčanka,hoci už roky tam nežijem,rada sa k tomu hlásim.A gemerské guľky sa u nás robia aj takto:

Suroviny

6
porcií
60
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Asi kilo zemiakov uvaríme,ošúpeme a vychladené postrúhame.Ďaľšie kilo surových postrúhame a precedíme( na sitko hustú gázu a pretlačím) a to všetko spolu premiešame. Zemiaky surové,aj varené strúhame na jemno.Údené mäso uvarím,vodu nevylejem,ale pridám do nej vodu z precedených zemiakov a uvarím fajnú zemiakovú polievočku,ktorú už mám v mojich receptoch.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 1

Pridáme vajce,soľ,majorán,cesnak a asi 2 lyžice strúhanky a vypracujeme mäkšie cesto.Ak sa veľmi lepí,pridám ešte trocha strúhanky domácej,jemnej.Na pravej strane misky sú surové zemiaky.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 2

Pripravené mleté údené mäso zmiešame s vajíčkom,pridáme soľ,majorán,MČK a 1 zemiak uvarený a postrúhaný-vymiešame. Ja som pridala 2 lyžice mletých vlašských orechov,ale to už je mimo receptu a nemusí to každému chutiť.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 3

A tvarujeme guľky.Vezmem za veľkú lyžicu cesta,urobím malú placku,vložím lyžičku údeného,vytvarujem guľku a pogúľam v hladkej múke........Pripravím hrniec s vodou a kým urobím poslednú guľku,voda vrie.Všetky guľky ešte raz pogúľam v múke a hádžem do vody.Počas varenia aspoň raz premiešame,aby sa neprilepili o dno. Keď vyplávu na povrch,sú hotové a pozorne ich vyberiem na misu.Misu na pár minút prikryjem,zaparia sa,ale nezlepia.Až potom polejem slaninou s cibuľou.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 4

Slaninku nakrájame a popražíme,pridáme na 1/2 kolieska nakrájanú cibuľu,upražíme do ružova a touto usmiatou cibuľkou polejeme smädné guľky,ktoré od radosti sa vďačne budú kĺzať dole hrdlom.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 5

Komu to nestačí,pridá si dusenú kyslú kapustu,alebo kyslé mlieko,či zakysanku.Dobrú chuť!
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

12 komentárov k receptu
  • jody, 22. júla 2010 o 20:57
    super, ukladám


  • stefanm, 22. júla 2010 o 20:58
    ...hmmm...


  • enerrgizer, 22. júla 2010 o 21:36
    jeden z ďalších spôsobov ako ich pripraviť...a musia byť výborné


  • frezia68, 23. júla 2010 o 05:41
    @enerrgizer :v mojich receptoch už mám obdobu týchto guliek,ale tieto sú lepšie,mäkkučké.....a trocha pracnejšie.


  • elisticka, 23. júla 2010 o 07:08
    @frezia68 no tieto guľky musia byť vyborne musím vyskúšať :-)))


  • janger, 23. júla 2010 o 21:18
    Dalsi krasny recept na gemerske gulky. Velmi sa takymto receptom tesim, lebo pripravovat slovenske specialitky moc neviem :-(. A ty si to tak krasne popisala a pofotila, dakujem.


  • bozulka, 24. júla 2010 o 18:53
    @frezia ,krásne a učite dobré,urobím podľa teba,ale mne by sa žiadala kyslá kapustička len tak bez dusenia len na spenenej cibuľke so slaninkou do červena opečenou...mňam!!!Šikovná pri fotení.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 5 komentárov)
  • frezia68, 24. júla 2010 o 19:06
    @bozulka :komu ako chutí....a kapusta lepšie pasuje ako zakysanka,ale u nás sa drží taká diéta,že musíme obmedzovať zelenú zeleninu,napr.kapustu,brokolicu,špenát.....takže tak.


  • frezia68, 24. júla 2010 o 20:51
    Všetkým ďakujem,nech vám chutí.............


  • jenulka, 31. januára 2011 o 22:51
    zajtra ich idem variť po prvý raz, neviem či budú chutiť aj mojim doma.Ale už som ich oboznámila ako asi vyzerajú. Som zvedavá.Prečítala som veľa podobných receptov a všade píšu prevažne veľa múky niekde aj 1 kilogram. To asi nie je to pravé.Uvidím. Pozdravujem všetkých .


  • frezia68, 1. februára 2011 o 10:43
    @jenulka :napíš,či sa vydarili...:-)


  • gubics, 17. februára 2011 o 22:45
    Nedávať priveľa múky lebo stred sa vám dobre neprevarí, a keď ich budete dlho variť tak zase sa vonkajšia časť rozvarí. Treba vyskúšať na jednej guľke či stačí múka, a pridávať ako si cesto vyžaduje.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist