Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept)

Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept)
Foto: frezia68
frezia68Frezia68, recept pridal: 22. júla 2010 18:24Ďalšie jeho recepty

Som gemerčanka,hoci už roky tam nežijem,rada sa k tomu hlásim.A gemerské guľky sa u nás robia aj takto:

Suroviny

6
porcií
60
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Asi kilo zemiakov uvaríme,ošúpeme a vychladené postrúhame.Ďaľšie kilo surových postrúhame a precedíme( na sitko hustú gázu a pretlačím) a to všetko spolu premiešame. Zemiaky surové,aj varené strúhame na jemno.Údené mäso uvarím,vodu nevylejem,ale pridám do nej vodu z precedených zemiakov a uvarím fajnú zemiakovú polievočku,ktorú už mám v mojich receptoch.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 1

2

Pridáme vajce,soľ,majorán,cesnak a asi 2 lyžice strúhanky a vypracujeme mäkšie cesto.Ak sa veľmi lepí,pridám ešte trocha strúhanky domácej,jemnej.Na pravej strane misky sú surové zemiaky.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 2

3

Pripravené mleté údené mäso zmiešame s vajíčkom,pridáme soľ,majorán,MČK a 1 zemiak uvarený a postrúhaný-vymiešame. Ja som pridala 2 lyžice mletých vlašských orechov,ale to už je mimo receptu a nemusí to každému chutiť.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 3

4

A tvarujeme guľky.Vezmem za veľkú lyžicu cesta,urobím malú placku,vložím lyžičku údeného,vytvarujem guľku a pogúľam v hladkej múke........Pripravím hrniec s vodou a kým urobím poslednú guľku,voda vrie.Všetky guľky ešte raz pogúľam v múke a hádžem do vody.Počas varenia aspoň raz premiešame,aby sa neprilepili o dno. Keď vyplávu na povrch,sú hotové a pozorne ich vyberiem na misu.Misu na pár minút prikryjem,zaparia sa,ale nezlepia.Až potom polejem slaninou s cibuľou.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 4

5

Slaninku nakrájame a popražíme,pridáme na 1/2 kolieska nakrájanú cibuľu,upražíme do ružova a touto usmiatou cibuľkou polejeme smädné guľky,ktoré od radosti sa vďačne budú kĺzať dole hrdlom.
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 5

6

Komu to nestačí,pridá si dusenú kyslú kapustu,alebo kyslé mlieko,či zakysanku.Dobrú chuť!
Gemerské guľky plnené údeným mäsom (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jody, 22. júla 2010 o 20:57
    super, ukladám


  • stefanm, 22. júla 2010 o 20:58
    ...hmmm...


  • enerrgizer, 22. júla 2010 o 21:36
    jeden z ďalších spôsobov ako ich pripraviť...a musia byť výborné


  • frezia68, 23. júla 2010 o 05:41
    @enerrgizer :v mojich receptoch už mám obdobu týchto guliek,ale tieto sú lepšie,mäkkučké.....a trocha pracnejšie.


  • elisticka, 23. júla 2010 o 07:08
    @frezia68 no tieto guľky musia byť vyborne musím vyskúšať :-)))


  • janger, 23. júla 2010 o 21:18
    Dalsi krasny recept na gemerske gulky. Velmi sa takymto receptom tesim, lebo pripravovat slovenske specialitky moc neviem :-(. A ty si to tak krasne popisala a pofotila, dakujem.


  • bozulka, 24. júla 2010 o 18:53
    @frezia ,krásne a učite dobré,urobím podľa teba,ale mne by sa žiadala kyslá kapustička len tak bez dusenia len na spenenej cibuľke so slaninkou do červena opečenou...mňam!!!Šikovná pri fotení.


  • frezia68, 24. júla 2010 o 19:06
    @bozulka :komu ako chutí....a kapusta lepšie pasuje ako zakysanka,ale u nás sa drží taká diéta,že musíme obmedzovať zelenú zeleninu,napr.kapustu,brokolicu,špenát.....takže tak.


  • frezia68, 24. júla 2010 o 20:51
    Všetkým ďakujem,nech vám chutí.............


  • jenulka, 31. januára 2011 o 22:51
    zajtra ich idem variť po prvý raz, neviem či budú chutiť aj mojim doma.Ale už som ich oboznámila ako asi vyzerajú. Som zvedavá.Prečítala som veľa podobných receptov a všade píšu prevažne veľa múky niekde aj 1 kilogram. To asi nie je to pravé.Uvidím. Pozdravujem všetkých .


  • frezia68, 1. februára 2011 o 10:43
    @jenulka :napíš,či sa vydarili...:-)


  • gubics, 17. februára 2011 o 22:45
    Nedávať priveľa múky lebo stred sa vám dobre neprevarí, a keď ich budete dlho variť tak zase sa vonkajšia časť rozvarí. Treba vyskúšať na jednej guľke či stačí múka, a pridávať ako si cesto vyžaduje.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist