Studená polievka

Gazpacho (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Viem, existuje veľa druhov, každý kraj a rodina majú svoju verziu. Niekde pridávajú kúsok chleba, inde posypú gazpacho posekanou zeleninou... Ja vám ponúkam jednoduchú verziu, ako chutí nám doma.

10-15 minút
príprava

Postup

  1. Pripravíme si zeleninu. Množstvá si môže každý upraviť podľa chuti. Hlavnú úlohu majú ale zrelé a chutné paradajky.
  2. Paradajky zalejeme horúcou vodou. Necháme asi 10 minút ponorené vo vode.
  3. Vodu zlejeme a paradajky necháme vychladnúť. Potom ostrým nožom na každej paradajke narežeme kríž a šupu ošúpeme. Ide to ľahko.
  4. Zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky.
  5. Pridáme k paradajkám a rozmixujeme. Posolíme a pokoreníme, dochutíme olivovým olejom a zriedime minerálnou vodou.
  6. Dáme do chladničky, najlepšie na noc. My máme gazpacho v lete v chladničke skoro stále. V týchto horúcich dňoch je výborné od hladu aj od smädu.