Gaštanovo - čokoládový koláč s karamelom, pistáciami a malinami fotorecept
Foto: zirafninka1
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
100 g (rastlinný tuk ALSAN) |
|
2 KL |
|
štipka |
|
podľa potreby |
|
Karamelová vrstva: | |
200 g |
|
180 ml (nad 70%) |
|
Čokoládová vrstva: | |
300 g |
|
220 ml (nad 70%) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si cesto zmiešaním uvedených surovín. Vodu pridávame podľa potreby v naozaj malom množstve. Cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať na chladnom mieste.
-
2
Cesto preložíme do koláčovej formy, prstami roztlačíme a popicháme vidličkou.
-
3
Na cesto rozložíme papier na pečenie, zaťažíme napr. strukovinou (alebo ryžou, guličkami či retiazkou na tzv. slepé pečenie) a pečieme v rúre vyhriatej na 180° C cca 10 - 15 minút. Papier so strukovinou odstránime a cesto ešte na pár minút vložíme do rúry. Vyberieme a necháme vychladnúť.
-
4
Na karamelovú vrstvu - omáčku si pripravíme cukor a kokosové mlieko. Pridať môžeme aj štipku soli. Cukor v hrnci upálime na karamel. Ku karamelu cícerkom prilievame kokosové mlieko. Necháme spolu zovrieť, krátko povaríme a odstavíme.
-
5
Karamelovú omáčku nalejeme na cesto vo forme a posypeme celými pistáciami a odložíme na chladné miesto.
-
6
Na čokoládovú vrstvu zohrejeme kokosové mlieko. Odstavíme. Do horúceho pridáme čokoládu. Miešame kým sa čokoláda úplne neroztopí. Krém nalejeme do formy na karamelovú vrstvu.
-
7
Na koláč poukladáme maliny a uložíme ho na 5 - 6 hodín do chladničky.
-
8
Pred podávaním necháme koláč aspoň 10 minút pri izbovej teplote.
-
9
Alebo počkáme pol hodinu a karamelová vrstva vytvorí lahodnú omáčku.
tá fazuľa nestrieľa keď sa to pečie? a ako sa potom dá využiť?
koláč podľa použitých surovín je určite delikatesa