Gaštanové guľky

marienka44 - fotkamarienka44, 10. januára 2012

Recept pochadza z videoseriálu "Ako sa to robí ". Zákusok je nepečený, zvladne to aj začiatočník. Guľky obohatili našu vianočnú misu s drobnými zákuskami.

44
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

500 g
150 g
100 g
80 g
1 ks
podľa chuti
100 g




Postup

  1. 1

    Piškóty zomelieme alebo na jemno nastrúhame.

  2. 2

    Do zmäknutého masla pridáme vanilkový cukor, pomleté piškóty, práškový cukor a rozmrazené gaštanové pyré. Všetko zmiešame /môžeme použiť aj ruku/ a pridáme trochu rumu. Masu odložíme do chladničky.

  3. 3

    Celé mandle povaríme asi 3 min., ošúpeme ich. Do dlane si dáme trochu gaštanovej hmoty, dovnútra zapracujeme 1 ošúpanú mandľu a vytvarujeme guľku . Pokračujeme , až minieme všetku gaštanovú hmotu. Doporučuje sa pred polievaním s čokoládou guľky ochladiť v chladničke.

  4. 4

    Nad parou rozpustiť 200 g polevovej čokolády s 50 g Cery a trochu rastl. oleja /poleva bude mať pekný lesk/. Schladené guľky oblejeme alebo ponoríme do tmavej čokoládovej polevy. Ozdobíme polovicou mandle. Na mriezke odkvapkané a stuhnuté guľky dozdobíme cik-cak s bielou čokoládou od Dr. Oetkera v sáčku. Podávame v papierových košíčkoch.

Diskusia k receptu

hubata
U nás si nepečené piekli deti sami - ako pubertiaci, tak toto by bolo niečo pre nich, lebo gaštany samozrejme milovali. Uložím do KK, lebo už mám kokosové, z BB pudingu, ale z gaštanového pyré ešte nemám. Vďaka.
marienka44
@Hubata ,ja som najprv na skusku robila z polovicnej davky. Mojej dcere velmi chutia, poslala som aj znamym, chutili.
sneica
@Marienka44 mam mrazene pyre a preto si nenecham ujst tieto gulky...cakam navstevu na ktoru sa velmi tesim a aj gulkamy spestrim stol...Dakujem...:)
matilda256
Ja som ich robila na Vianoce.Ešte som pridala 100g marcipánu.Kto má rád gaštanové tak odporúčam.
tatranka
Tiež som ich robila na Vianoce.Máš ich pekné a čokoládka je krásna lesklá.Tiež som dávala aj marcipán ako píše@matilda256.
marienka44
@Zuzliak a tie ostane Varecharky, velmi som potesena Vasimi pozitivnymi reakciami, vsetkym Vam dakujem. Musim podotknut, ze je to moj prvy fotorecept na Vareche. Na Vianoce som dostala pod stromcek fotoaparat a s pomocou mojich dcer sa ucim fotit, ukladat fotky do priecinka v Dokumentoch a dufam, ze to nie je moj posledny fotorecept. :-)
havino
ukladam, len sa priznam,že to gaštanové pyre som ešte nejedla, nemám páru,ako chutí,ale snád niekto zje potom
marienka44
@Havino ,v cukrarnach volakedy predavali roladky z gast. pyre, poliate cokoladou a na vrchu bola slahacka. Alebo nastruhane pyre v sirokych poharoch so slahackou a ta bola este posypana kuskami gast. pyre. Nic Ti to nehovori? Tak podobne chuti aj to mrazene pyre balene po 250 g -dovoz z Madarska. Je to uz ochutene rumom. :-)
3sandra3
výborné guľky,,, gaštanové pyré je úžasné,,, mňam
jerica
@marienka44 gratulujem k odvahe fotenia a pridávania foto ale aj k receptu na gaštanové guľky:-))výborné,to určite nikto neodmietne.
Páči sa mi to,len tak pokračuj,teším sa na ďaľšie Tvoje "fotorecepty".
janger
Gastanove pyre sice nemam, ale recept si aj tak odkladam, lebo sa mi paci. Super, ze sa ti podarilo pridat fotku :-)!!! Blahozelam. V surovinach nemas Ceru a olej, tak si to oprav, bude to potom uplne presne, na presnost sme zvyknuti od teba ;-))).
marienka44
@Janger ja tam mam uvedenú čokoladovu polevu-vseobecne a je na Vas, aku si zvolite, ako ste zvyknuti. Ja som pouzila tiez podla seba. Vidis a je pekna leskla. :-) Ta s Cerou bola v orig. recepte s videom.
janger
@marienka44 , ber to ako zart,...Su fakt krasne leskle. Ja Ceru nemam, vacsinou si rozpustim len cokoladu, pripadne trosinku masla a tak pouzivam. Mam to radsej, ako hotove polevy. A len pridavaj dalsie pekne recepty! Tesim sa.
celeblith
a komu sa nechce babrat s cokoladou (ako napr. mne) tak su tiez vyborne ked sa obalia v kakaovom prasku, vyzeraju trochu ako take krumpliky :)
marienka44
@Marianne69 to zátišie som fotila v obyvacke, kde mam na stole ikebanu od profesionalky. Na 3. adventnu nedelu u nas v kostole frantiskani poriadali popoludni akciu Vianocne remesla, kde sa piekli ukazkovo oblatky, zdobili medovniky /mam krasne vyzdobene medovniky od profesionalky, vzala som tam moje napecene neozdobene, kazdy je inaksi, skoda je ich zjest, take su krasne/, prezentovali vianocne slavnostne prestieranie stola, a tiez vyrobu ikeban. Materialy na tvorbu ikeban mali dievcata sebou, pajkovacky, letovacky na lepenie ozdob na haluzky atd. Utekala som domov pre starsiu zelenu hmotu aranzersku, co som mala odlozenu z vlanajska. Tak vznikla aj moja ikebana a umiestnila som ju do malej misky s vodou /filtrovana /, takze je stale pekna. Mnisi podavali teply punc, kavu, deti mali zabavku-vlastnorucne zdobenie medovnikov, ktore priniesla vo vela skatuliach sama lektorka. Bolo to uzasne a zmysluplne popoludnie.
ethanel
ooo mnam svokra mi ich urobila na moje prve vianoce doma po 10 rokoch ... sam som ich vsetky pojedol behom dvoch dni aj s visnovymi gulkami ... tieto vyzeraju fantasticky, skoda ze gastanove pyre sa v UK zhana tazko ale budem si ho davat posielat zo Slovenska a potom recept vyskusam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia