Francúzsky jablkový koláč

Autor receptu: sandra

8
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vymiesime cesto z polohrubej a hladkej múky, masla, žĺtku, soli, cukru a vody. Na polhodinku dáme odpočinúť do chladničky. Očistíme si jablká a nastrúhame na hrubo, alebo nakrájame na tenké plátky. Vyšľaháme kyslú smotanu so šľahačkou, pridáme 2 žĺtka, 3 KL Zlatého klasu a 2 balíčky vanilkového cukru.
  2. Formu na pečenie koláča si vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme a prenesieme na plech. Okraje cesta vyvýšime. Poukladáme nakrájané alebo postrúhané jablká a posypeme škoricovým cukrom. Dáme zapiecť do rúry na cca 15 minúť pri 180 °C.
  3. Potom koláč vyberieme a zalejem vyšľahanými smotanami. Pečieme, kým nám povrch trošku nezhnedne. Medzitým si dáme zohriať marhuľový džem s rumom a mandľovým aróma. Upečený koláč potrieme touto zmesou a dáme na 2-3 minúty pod gril.