Focaccia - talianska chlebová placka (fotopostup)

Autor receptu: evusik

Focaccia (fokača) je talianska chlebová placka. Pripomína naše chlebové osúchy, ktoré sa piekli zo zbytkov cesta a navrch sa dávala slaninka a cesnak. Aj focaccia sa robí buď jednoduchá - potretá len olivovým olejom, posypaná bylinkami, alebo z jednoduchou oblohou napr. olivy alebo plnené napr. syrom. Upozorňujem, že focaccia je prudko návyková :-)

30 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Postup

  1. Na focaccia sa používa hladká múka špeciál extra 00. Ako hovorí "Talian v kuchyni" z bielych tá najbelšia. A olivový olej samozrejme extra panenský.
  2. Vlažnú vodu si dáme do misky, pridáme kvasnice a vidličkou rozmiešame....
  3. .... a hneď pridávame po troche múku až nám vznikne najskôr riedka potom hustejšia kašička.
  4. Prisypeme zbytok múky a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1,5 - 2 hod.
  5. Pripravíme si oblohy: Obloha č.2: toto je obloha na slovenskú nôtu: prerastenú slaninu nakrájame na kocky, pridáme pretlačený cesnak, oli olej a soľ. Obloha č.3: rajčinu ponoríme do horúcej vody na 2-3 minúty, ošúpeme, prekrojíme a vnútro vyberieme lyžičkou, použijeme len pevnú časť a tú pokrájame na kocky, pridáme olivy prepolené na polovicu.
  6. Keď máme cesto vykysnuté, preložíme ho na pomúčenú dosku a .....
  7. .... rozdelíme si ho na tri bochníčky.
  8. Plech si potrieme olejom a posypeme hrubou soľou. Určite ste si všimli že do cesta nešla soľ. Preto sa soľ dáva zo spodu aj sa posýpa z vrchu. Dole sa dáva hrubozrnná soľ v prípade potreby sa po upečení dá zotrieť. Každé cesto rozťaháme rukami, roztlačíme prstami (nie vaľkať) do požadovaného tvaru a uložíme na plech. Na veľký plech sa zmestia tri podlhovasté placky.
  9. Zľava doprava - Focaccia č.1: cesto polejeme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Focaccia č.2: na cesto rozdelíme oblohu č.2. slaninu, cesnak, soľ a oli olej. Focaccia č.3: na cesto rozvrstvíme rajčiny, olivy a polejeme olivovým olejom, osolíme a posypeme tymiánom. Keď nám cesto podkysne prstami urobíme do cesta jamky, pozatláčame jednotlivé ingrediencie a olej do cesta. Robíme to opatrne aby nám cesto nepadlo. Pred pečením môžeme ešte raz zopakovať
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút na 250°C.
  11. Po vybratí necháme ešte 10 minút vychladnúť...
  12. .... a nakrájame. Podávame samotné ako slaný koláč len tak k vínku , alebo ako prílohu k mäsu alebo polievke :-)