Fazuľová kaša s pšenom

milan2 - fotkamilan2, 25. marca 2010
Fazuľová kaša s pšenom
Foto: milan2

Takto ju robila moja babka a moja mama a takto ju robím ja.

4-6
porcie
10 minút
príprava
55-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 g
1 dcl




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme na noc. Potom vodu zlejeme a fazuľu uvaríme v malom množstve vody (asi 1 cm nad fazuľu) bez soli asi 45 minút. Pridáme premytú ryžu a sparené a premyté pšeno, osolíme, premiešame a varíme na miernom ohni asi 20 minút. Občas premiešame a keď treba, prilejeme ešte trochu vody.

  2. 2

    Najlepšie je, keď necháme kašu odstáť do druhého dňa. Pred podávaním opražíme na panvici na troške masti a podávame so škvarkami a čalamádou.

Diskusia k receptu

gittka
milan,ked kúpim pšeno určite ju vyskúšam.pšeno má typickú chut a tak bude chut kaše zaujímavá.ozvem sa či chutila.(len ja skoro nikdy nepoužívam bielu fazulu.máme radi farebnú)
martina34
u vás sa pšeno asi často jedáva, ja si neviem ani predstaviť chuť pšena. Neviem, či to nevyskúšam. Kde to dostanem kúpiť? Len sa bojím, že mi to rodinka nebude chcieť...
milan2
@martina34 pšeno je fáááántastické, má výbornú chuť, ťažko ju k niečomu prirovnať. Robievam aj kašu čisto len zo pšena, možno ju hodím tiež na varechu. Pšeno kupujem v obchodnom dome (CBA) ale videl som ho už aj v iných obchodoch. Len pozor, pšeno treba pred použitím spariť, ináč bude mať hnusnú chuť. Treba ho zaliať vriacou vodou, nechať minutku dve postáť a potom párkrát premyť studenou vodou. Ja som to nevedel keď som ho prvýkrát varil a kaša z neho sa nedala jesť. Vyskúšaj, myslím, že Ti (aj Tvojim chlapom) bude chutiť.
ctibor
Super jedlo, neviem sa tej kaše dojesť. Len som ju trochu upravil. Namiesto ryže som dal viac pšena - to aby bol ten recept viac pôvodný, keďže proso sa u nás pestovalo o nepamäti, ale ryža sa dovážala, a chudobný ľud si ju iste nemohol dovoliť, a tiež pri servírovaní som vynechal oškvarky, keďže nepracujem ako drevorubač, ale pracujem len "light", tak aj to jedlo aby bolo "light". V každom prípade FANTASTICKÉ jedlo. Aj moja mama ho robievala ...
1x lubjak
milan2
@ctibor máš pravdu, ryžu sme začali dávať za "socíku", keď bol problém zohnať pšeno a ryže bolo habadej, tak sa pšenom šetrilo a zvyšok sa nahradil ryžou.
ctibor
No ved to, "socík" nám narobil škody, a to nie len na receptoch :-( Je len na nás aby sme odhalili náhražky a vrátili skutočné hodnoty, tam kam patria. Tak isto ako ryža nie je pšeno. Aj keď osobne proti ryži nemám nič. Skôr som to myslel všeobecne.
martina34
Konečne dnes som sa odhodlala urobiť to pšeno. Bála som sa toho, ale manžel pochválil, receptík som pridala. Pšeno môžem len odporúčať, určite ho budem robiť častejšie na viac spôsobov.
elenitsazante
pseno mam tiez velmi rada, robim ho aj na sladko s makom a susenymi slivkami a tak isto ho davam ako zavarku do takych hustejsich polievok (fazulova, hubova aj gulasova ) toto som nepoznala, ale kedze je obdobie postu, vyzera ako vyborne postne jedlo. Dakujem za receptik.
tatianafm
ja toto jedlo milujem, je to tiež také naše rodinné jedlo, len my robím len s ryžou, ale skúsim aj pšeno, mám rada takéto veci......a ja dávam na vrch na masti opraženú cibuľku, mňam.
marianne
Toto vyzera na velmi dobry recept, spravim s mungo alebo adzuki fazulkami..
marienka44
Môžem použiť fazuľu už uvarenú z plechovky? Asi aj tú treba premyť vodou. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia