Fašírka v celku z jačmenných krúpov a zeleniny (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som spravila fašírku z jačmenných krúpov a zeleniny, taký jednoduchý, pestrý, sýty, zdravý a chutný jesenný"eintopf".

30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Jačmenné krúpy som premyla viackrát v teplej vode, dala do hrnca,....
  2. ...zaliala som ich horúcou vodou, pridala som soľ, 3 PL slnečnicového oleja a prikryté pokrievkou som ich uvarila v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C do mäkka, počas varenia som ich 3x premiešala.
  3. Za ten čas som nastrúhala mrkvu na hrubom strúhadle.
  4. Uvarila som 2 vajcia na tvrdo a pokrájala som ich na malé kocky.
  5. Uvarené a úplne vychladnuté krúpy som dala do veľkého hrnca,
  6. ...pridala som 2 čerstvé vajcia,...
  7. ...saturejku, mletú červenú sladkú papriku, soľ,...
  8. ...posekanú petržlenovú vňať,premiešala,...
  9. ... pridala som pokrájanú cibuľu a cesnak pokrájaný na drobno,...
  10. ...nastrúhanú mrkvu,...
  11. ....pokrájané vajcia,...
  12. ...a všetko som spolu dobre premiešala.
  13. Nakoniec som zmes zahustila celozrnnou hladkou ražnou múkou, ktorou sa lepšie zahusťuje ako bielou múkou a má výraznejšiu výbornú chuť,...
  14. ...dala som všetko do formy na biskupský chlebíček (33x11 cm), ktorý som vymazala olejom a vysypala strúhankou a povrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice.
  15. Formu som dala na veľký hlboký plech, priliala som horúcu vodu do výšky asi 2 cm a piekla som v pare 40 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C.
  16. Upečenú fašírku som nechala úplne vychladnúť, až potom som ju vyklopila z formy na dosku, aby sa pri vyklopení za tepla nerozpadla. Studená sa dá dobre krájať na plátky asi 2 cm silné, ked je už vlažná dá sa krájať na väčšie kocky a vybrať opatrne z formy.
  17. Podávala som s čerstvou zeleninou, iná príloha ie je treba, tí hladnejší si môžu za tepla pridať zemiakovú kašu alebo krajec čerstvého chlebíka. Táto vegetariánska fašírka je veľmi zdravá, sýta a dá sa v nej kombinovať rôzna zelenina podľa vlastnej chuti, je veľmi chutná, pestrá a variabilná, je výborná za tepla i za studena, je to taký výborný "eintopf" našich babičiek :-)