Fašiangové pampúchy

dvorka - fotkadvorka, 11. februára 2012
Fašiangové pampúchy
Foto: dvorka

Dnes som počula v rozhlase že sa kade tade pečú pampúchy a tak som vytiahla svoj obľúbený osvedčený starý recept. Len škoda že som Zobraziť celý popisDnes som počula v rozhlase že sa kade tade pečú pampúchy a tak som vytiahla svoj obľúbený osvedčený starý recept. Len škoda že som začala s fotením pozdejšie. No, kysnuté cesto urobiť nie je tak ťažké, ak je skvelé cesto. A to moje naozaj je, aj keď do neho ide priveľa žĺtkov. Bielky sa dajú použiť do praženice alebo omelety na raňajky. Alebo do pomazánky s maslom a syrom. Daný recept je na celú dávku, no ja som dnes robila z polovičnej, keďže nám dve deti odišli z domu.

3
porcie
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

550 ml vlažné
5 lyžíc alebo koňak
6 ks
80 g
70 g
1 kg
2 lyžice (nemusia byť)
100 g
1 lyžica
1 štipka




Postup

  1. 1

    Ja robím cesto v pekárničke a dávam ho v tom poradí, ako uvádzam v surovinách. Ak nemáte domácu pekáreň, urobíte si najskôr kvások z mlieka, cukru, droždia a trošky múky. Keď kvások vykysne asi po desiatich minútach, vlejeme ho do ostatných surovín ktoré si v mise premiešame. Cesto vymiesime buď v pekárničke, alebo v mise. Musí byť vláčne a hladké. Necháme ho 10 minút kysnúť. Ak nás nie je minimálne päť, stačí aj polovičná dávka, ako som robila aj ja dnes. (To je z pol kila múky a aj ostatné suroviny delíme dvoma).

  2. 2

    Z vykysnutého cesta si urobím štyri bochníky, jeden na doske s trochou múky vyvaľkám na pol až tri štvrte centimetra.

    Fašiangové pampúchy - obrázok 2
  3. 3

    Vykrojím pampúchy vo veľkosti aké chcem. Ja som vykrajovala veľké asi 8 cm no synovi sa zdali veľké, tak som im potom vykrojila menšie stredy a mala som pampúchové kolieska a k tomu malé pampúšky.

  4. 4

    Pampúchy nechám kysnúť aspoň 10 minút na stole na utierke, zatiaľ si vo veľkej rajnici alebo panvici zohrejem olej ktorý je na hĺbku asi len 0,5 cm s jednou lyžicou masti, tá však nemusí byť. Ale je lepšia, lebo masť sa neprepaľuje ako olej. Pampúchy po vykysnutí dávam do panvice opražiť. Vkladám vrchnou stranou nadol. Plyn mám na predposlednej bodke, t.z. že je skoro na minimu. Tuk musí byť horúci, ale nie na silnom ohreve.

    Fašiangové pampúchy - obrázok 4
  5. 5

    Pampúchy krásne narastú a keď okraje zružovejú, vtedy ich všetky otočím.

    Fašiangové pampúchy - obrázok 5
  6. 6

    Po chvíľke vyberiem pampúšky na tanier s papierovou utierkou a pocukrujem práškovým cukrom so sitkom. A takto vyzerajú pražiace sa len kolieskové šišky.

    Fašiangové pampúchy - obrázok 6
  7. 7

    Šišky dobre pocukrujem lebo moji chlapi majú veľmi radi cukor a podávam k nim pikantný džem, dnes som vybrala černicový ktorý predčil aj marhuľový ktorý sme jedávali doteraz. (Minulý rok sa nám urodilo nesmierne veľa černíc :) )

    Fašiangové pampúchy - obrázok 7
  8. 8

    Cesto ktoré ostane po vykrojení vždy dobre prehnetiem a nechám podkysnúť. Z neho vykrajujem kolieska alebo niekedy aj urobím valčeky a tie spletiem do vrkoča a tie upražím. No dnes som robila kolieska, v strede som urobila zárez a koliesko z jednej strany som cez zárez prevliekla. Takáto šiška je v strede na predchádzajúcom obrázku. Pampúšky sú ľahké, vláčne, nepresiaknuté tukom a vo vnútri vyzerajú ako tunel alebo jaskyňa.

Diskusia k receptu

mamatata2
Muž ma ako nabáda, že mám spraviť šišky, ale doma sme ich tiež volali pampúchy. Vyskúšam podľa teba.
lubjak
cesto som robila klasicky,nemam pekarnicku, sisky skoncili v kosi.Boli to skor chlebove posuchy.Hm,dalsi pokus ?
dvorka
pre @lubjak : a to cesto bolo zo surovín ako píšem? Ja už robím roky pampúchy z tohto cesta a aj keď som miešala rukou, vždy som mala krásne a chutné papmpúšky. Z kila múky a vykrajovala som asi 4 cm kolieskom a sranda, vždy mi vyšlo 99 kúskov. Ale, veľa záleží aj od droždia a samozrejme, či nie je v kvásku soľ. Aj tá zabrzdí kysnutie a cesto nie je ako má. Toť, moje skúsenosti.
lubjak
@dvorka , recept sa mi paci ,ze mi nevysli?nevadiii,ja sa nevzdavam.Manzel ich povyberal z kosa ,uz si na nich pochutnavaju vtaci.Skusim inokedy.
marienka44
@Dvorka , ja asi len z polovicnej davky spravím. Ako mozes cesto miesit v pekarnicke, ked do nej sa mestí len 500 g muky (napr. na pripravu cheba) + ostatne prísady. Do mojej pekarne by sa 1 kg múky nevmestilo.:-)
Ked kysnu pampúšky na doske, treba ich počas kysnutia obratot a potom do oleja idú povodnou stranou, co bola hore. Skús túto zemnu a budú este lepsie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia